Zonnebrandcrème in de aanbieding kopen? Er is natuurlijk een verschil tussen de wekelijkse aanbiedingen bij de drogist en de (half)jaarlijkse sale, zó zit het!

Beware

De houdbaarheid van zonnebrandcrème

Zonnebrandcrèmes zijn niet altijd even goedkoop. In veel winkels worden ze dan ook goedkoper aangeboden. Wil je een zonnebrandcrème in de aanbieding kopen, bedenk dan wel of je daadwerkelijk een goede koop doet. Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum. Cosmetica kan dus bederven, geen enkel product blijft eeuwig goed, ook een zonnebrandcrème niet. Hoe lang een product goed blijft en dus veilig te gebruiken is, is afhankelijk van talloze factoren, zoals de samenstelling, maar ook de manier waarop het product gebruikt wordt en waar en hoe het bewaard wordt. Juist omdat een zonnebrandcrème een product is dat ook veel buiten gebruikt wordt, zal het niet zelden in de (volle) zon liggen. Hierdoor neemt de werkzaamheid van zo’n product sowieso al (sneller) af. In feite zou je kunnen zeggen dat je er heel verstandig aan doet om elk jaar opnieuw een nieuwe zonnebrandcrème aan te schaffen en de variant van het jaar daarvoor weg te gooien. Een cosmetica product dat over datum is, kan veranderen van geur, textuur en kleur. Hierdoor is het vaak niet meer prettig om een over-datum product te gebruiken; het kan er ranzig uitzien (bijvoorbeeld vanwege klontjes) en soms kan het zelfs ronduit gaan stinken. Bij een zonnebrandcrème moet je dus echter ook rekening houden met het feit dat de werkzaamheid van filters afneemt. Een zonnebrandcrème van vorig jaar kan er dus nog prima uitzien en nog net zo lekker ruiken, maar zeker wanneer de fles al geopend is, is de kans zeer groot dat hij je niet meer voldoende beschermt.

Zonnebrandcrème in de aanbieding

Er is natuurlijk een verschil tussen een wekelijkse aanbieding en de echte halfjaarlijkse ‘sale’ of de zogenaamde stuntwinkels die restpartijen aanbieden. Zeker in deze tijd van het jaar is er altijd wel ergens zonnebrandcrème bij een drogist of parfumerie in de aanbieding, net zoals shampoos en dagcrèmes ook wel altijd ergens in de aanbieding zijn. Dit kun je natuurlijk zonder zorgen kopen. Ik zou zelf echter nooit zonnebrandcrème in een stuntwinkel of in de sale kopen. Vaak gaat dit toch om restpartijen en heb je geen idee hoe oud deze producten zijn. Ik werk zelf natuurlijk al heel wat jaren in de cosmetica branche, en ik weet dus uit ervaring zeggen dat merken meestal producten in de sale hebben om twee redenen. In veel gevallen gaat het om producten die uit de collectie gaan, hier vallen ook de limited editions en bijvoorbeeld kerstcollecties, moederdag of valentijnsset onder, maar in bepaalde gevallen gaat het ook wel eens om producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Je mag er natuurlijk van uitgaan dat winkels geen producten verkopen die over de datum zijn. Zeker bij cosmetica wordt daar (uit mijn ervaring dus) echt wel op gelet. Deze spullen zullen op tijd uit de schappen gehaald worden. Een restpartij zonnebrandcrème kan misschien op zich nog wel ‘goed’ zijn, maar na jaren kan de werkzaamheid van de filters dus wel sterk zijn afgenomen. Ik adviseer dus om geen zonnebrandcrème bij stuntwinkels te kopen.

HOE DENK JIJ HIEROVER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Fijne tip. Ik koop elk jaar een nieuwe tube, want ik had al het idee dat de werkzaamheid af neemt. Maar vaak is de tube ook wel leeg zo eind van de zomer.

  2. Je hebt helemaal gelijk, en een goede tip! Ik moet eigenlijk heel wat zonneproducten weg gaan doen, die heb ik veel te lang hier liggen…

  3. Ik doe met dat soort dingen altijd samen met mijn moeder. Dan blijft het tenminste niet zo lang liggen thuis.

  4. Goede van je! Ik doe dat dus inderdaad ook nooit. Ik twijfel ook altijd over zonnebrandcremes bij de Action, zouden die ook (te) lang liggen? Of in bulk aan de datum zijn opgekocht? Ik heb eerlijk gezegd echt geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.