Onlangs werd ik geinterviewd door de Hypotheker over het kopen van mijn eigen huis. Het hele interview lees je hier!

Beware

Christiana (36) kocht zelf een nieuwe woning na haar scheiding: “Je bent zelfstandiger dan je denkt.”

Na haar echtscheiding kwam cosmetica adviseuse en lifestyle blogger Christiana (36) voor een vervelende en voor velen herkenbare situatie te staan. De woning waarin ze jarenlang had samengewoond werd in de verkoop gezet en ze moest op zoek naar een eigen plekje. Ze nam daarom samen met De Hypotheker haar financiële situatie onder de loep, waardoor ze zich realiseerde dat er nog veel mogelijk was. Binnen enkele maanden kocht ze als alleenstaande een koopwoning. Om mensen die in hetzelfde schuitje zitten te inspireren, deed ze bij ons haar verhaal. “Als je hulp vraagt om je eigen financiële situatie op te helderen, kom je er achter dat je zelfstandiger bent dan je denkt. Ik had eerst nooit gedacht zelf iets te kunnen kopen.”

Waarom kocht je een nieuwe woning?

“Vorig jaar in oktober kreeg ik met een echtscheiding te maken. Hierdoor kwam ik voor een lastige woonsituatie te staan. Mijn ex-man kon mij niet uitkopen, waardoor we ons huis in de verkoop moesten zetten. Plotseling zat ik dus zonder woning.” 

Hoe heb je deze situatie opgelost?

“De eerste maanden na de echtscheiding waren natuurlijk heel moeilijk. Ik realiseerde me al snel dat ik er alleen niet uit zou komen en financieel advies nodig had over hoe nu verder. Toen ben ik naar De Hypotheker gestapt. Tien jaar geleden waren wij bij de aankoop van onze oude woning namelijk erg fijn geholpen door De Hypotheker. Dit keer ben ik geholpen door hypotheekadviseur Rutger Droog. Rutger kent mijn financiële situatie goed en is een heel geduldig persoon die dingen goed kan uitleggen. Ik ben daarom ook speciaal teruggegaan voor hem. Ik vond het eerst wat spannend gezien ons oude huis nog niet verkocht was, maar in de gesprekken met Rutger werd ik op mijn gemak gesteld en voelde ik mij echt serieus genomen. Al snel bleek dat er met mijn salaris en dankzij de overwaarde op ons huis veel mogelijk was voor mij. Dit was een enorme opluchting en gaf mij de steun in de rug die ik nodig had om de woningmarkt op te gaan.”

En toen?

“Ik besloot terug te gaan naar mijn roots, naar Arnhem. Samen met Rutger had ik een berekening gemaakt waardoor ik precies wist wat mijn budget was. Toen ben ik samen met een aankoopmakelaar heel gericht gaan zoeken. Bij mijn eerste poging werd ik flink overboden, maar bij de tweede poging was het direct raak. Op aanraden van de aankoopmakelaar ben ik iets hoger in de prijs gaan zitten, wat de goede keuze bleek te zijn. Ook de persoonlijke brief waarin ik schreef waarom ik de woning graag wilde is denk ik belangrijk geweest. Het rondkrijgen van de hypotheek vond ik zelf toch wel spannend, maar bij De Hypotheker verzekerden ze me dat dit geen enkel probleem zou zijn. Uiteindelijk bleek het inderdaad vlot te gaan. Op Valentijnsdag kreeg ik te horen dat mijn bod was geaccepteerd, een week later vroegen we de hypotheek aan en drie weken later kreeg ik het belletje dat alles rond was. En op 17 mei kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe woning!” 

En, hoe bevalt de woning?

“Het voelde direct goed hier. Er is meer dan genoeg ruimte voor mijn hondje en mijzelf en vooral de locatie is heel erg fijn. Natuurlijk is niet alles direct in mijn smaak, maar het goede gevoel is er. Om de woning helemaal af te maken staat er deze zomer een verbouwing op de planning waarin de keuken en toilet worden aangepakt. Verder worden de muren gestuukt en geverfd en worden alle kozijnen en deuren zwart. Het budget hiervoor ligt rond de 25.000 euro. Gelukkig heb ik ooit eerder verbouwd waardoor ik precies weet waar ik wel én niet op moet besparen, maar alsnog is een verbouwing natuurlijk altijd weer spannend.” 

Heb je tot slot nog tips voor mensen in een vergelijkbare situatie?

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het heel goed is om hulp te vragen om je eigen financiën op te helderen. Zonder De Hypotheker had ik me namelijk niet gerealiseerd dat het écht mogelijk was om in mijn situatie een eigen woning te kopen. Dit gaf mij de motivatie om gericht op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Ook deed het mij realiseren dat je sterker en zelfstandiger bent dan je zelf denkt, met of zonder partner.” 

DIT INTERVIEW IS ONDERDEEL VAN EEN DRIE-DELIGE SERIE, VOLGENDE MAAND VERSCHIJNT DEEL TWEE!

©De Hypotheker redactie tekst.  Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Wat tof dat je gevraagd bent voor een artikel! Fijn voor mensen die in een soortgelijke situatie terechtkomen, die kunnen daar zeker ook hoop uit putten!

  2. Inspirerend om te lezen! Ik ben benieuwd naar het tweede deel.

  3. Wat onwijs fijn dat je al zo’n onwijs fijne ervaring gehad had, je naar hem terug kon stappen en zo inzicht kon krijgen in je situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.