Dit seizoen is je interieur helemaal on trend met droogbloemen. Hortensia’s drogen kun je heel makkelijk zelf.

Hortensia’s drogen

Droogbloemen zijn helemaal on-trend dit seizoen. Je kunt ze inmiddels overal ‘kant-en-klaar’ kopen, maar je kunt je bloemen natuurlijk ook zelf drogen. De ene bloem is er wat meer geschikt voor dan de andere. Wil je bijvoorbeeld hortensia’s drogen, dan moet je daar op het juiste moment mee beginnen. Het juiste moment is eigenlijk wanneer je hortensia’s nog in bloei zijn en stevig zijn. Wanneer hortensia’s al wat langer staan, kunnen ze bruin verkleuren en ‘zachter’ worden. Helaas ben je voor het drogen van hortensia’s op dat moment al te laat. Wil je hortensia’s drogen, dan kun je dat op twee verschillende manieren doen. De meest makkelijke manier is om de hortensia’s in een vaas te laten staan met een heel klein laagje water. Zorg er dan voor dat er geen bladeren in het water hangen. Je zult zien dat de hortensia’s langzaam gaan drogen tot het water helemaal is verdampt. Deze eerste manier duurt wat langer. Een andere (snellere!) manier is om de hortensia’s ondersteboven te hangen. Kies hiervoor het goede moment; als de blaadjes van de hortensia al bruin zijn, dan ben je al te laat. Het goede moment is als de blaadjes een soort knisperend geluid maken. Ik had ze ongeveer anderhalve week in een vaas met een normale hoeveelheid water staat toen dit het geval was. Ik heb alle blaadjes er afgehaald en ze toen met lintjes ondersteboven opgehangen. Doe dit liever niet recht voor het raam of in de buurt van een verwarming. Na ongeveer achtenveertig uur waren mijn hortensia’s helemaal gedroogd. Nu kan ik onbeperkt van mijn droogbloemen genieten.

DROOG JIJ WEL EENS BLOEMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

15 Comments

 1. Ah wat handig, deze uitleg! Droogbloemen vind ik altijd prachtig, maar ik had geen idee hoe je die kunt creëren. Hier kan ik dus zeker wat mee.

  1. Ja het klopt dat je hortensia’s niet gelijk kan drogen. Je moet er eerst even van genieten en als ze minder beginnen te worden dan is het de juiste tijd. 😀 Die bos die jij hebt ziet er heel mooi uit! Mooie donkere kleuren. Leuk voor de kerst!

   1. Goede tips, gaat sneller dan ik dacht! Ik houd zelf niet enorm van hortensia’s buiten de tuin, maar ik wil het al heel lang zelf eens proberen met andere bloemen. Dank voor de inspiratie!

    1. Christiana says:

     Klopt! Ik was zelf ook stiekem wel verbaasd dat ze zo snel helemaal gedroogd waren. Ik heb ze nu echt al weken staan en ze blijven ook daadwerkelijk mooi. Ik heb het zelf nog niet met andere bloemen geprobeerd, maar ik wil dat wel gaan doen. Gedroogde roosjes lijken me bijvoorbeeld ook erg mooi.

 2. Goede tips en zeker leuk om ze te drogen! Goed dat je het zegt, ik hing bloemen vaak achter het raam (kunnen ze lekker aan de rails van een gordijn hangen) maar zo verbleken ze natuurlijk!

  1. Christiana says:

   Nou, ik denk als je ze niet te lang laat hangen, dat ze niet zo gauw zullen verkleuren hoor! Grappig dat je dit zegt; ik moest zelf ook even een plek vinden om ze dus ondersteboven te hangen en dan ook nog op een plek waar Sketch niet bij kon;-) Ik heb ze uiteindelijk vastgemaakt aan lintjes en die weer vastgemaakt aan een lamp die ik bijna nooit aan heb. Tijdens het drogen heb ik die lamp natuurlijk niet aangehad;-) En ze waren dus heel snel gedroogd.

 3. Ik ben dol op droogbloemen en ik heb mijn hortensia ook laten drogen. Daarna heb ik deze ingespoten met haarlak. Tot nu toe blijft het boeket heel mooi.

  1. Christiana says:

   Wat een goede tip, dankjewel voor het delen Darina!

 4. Dit ga ik echt proberen! Ik ben dol op bloemen bij de productfoto’s, maar die neppe varianten gaan me een beetje tegenstaan.

  1. Christiana says:

   Snap ik! Zeker bij close up product foto’s kun je natuurlijk goed zien dat de bloemetjes dan nep zijn. Gedroogde bloemen zijn een super mooi alternatief en je kan ze steeds opnieuw gebruiken!

 5. Handig!!! Ik vind het zo’n leuke trend de droogbloemen! Ik heb toevallig vorige week horstensia’s gedroogd voor een krans 😀

  1. Christiana says:

   Ik ben ook helemaal fan van deze droog bloemen trend! Wat tof, ga je hem nog laten zien op je blog? Ik ben heel benieuwd wat voor krans je gemaakt hebt!

 6. Handig en leuk! Wij hebben een tuin vol (blauw/paarse) hortensia’s en ik pluk ze wanneer ze volop in bloei staan (ik heb wel eens gehad dat er toen een hele dikke vette spin uit kroop; dus de volgende keren heb ik ze eerst goed uitgeschud), maar ook wanneer ze verdroogd zijn. Zelfs nu, nu ze bruin/rood zijn hebben ze wel wat.

  1. Christiana says:

   Ooooh, wat ontzettend leuk dat jij hortensia’s in de tuin hebt! Ik zag in Frankrijk volop tuinen met hortensia’s en ik vind dat echt prachtig. Ik zou dat ook wel willen, alleen dan zonder de spinnen natuurlijk;-)

 7. Handige tip zeg. Ik spuit ze daarna nog in met haarlak! Blijven langer mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.