Effen kleding combineren geeft zeker niet alleen maar saaie outfits. Draag bijvoorbeeld effen kledingstukken in verschillende kleurnuances én upgrade je outfit met accessoires.

Effen kleding combineren

Er zijn zo van die fashion basics die je eigenlijk altijd in je kast zou moeten hebben, omdat ze overal mee te combineren zijn en geschikt zijn voor elke gelegenheid. Nu is natuurlijk iedereen anders. Onze levens zien er allemaal anders uit, dus het is logisch dat mijn fashion musthaves niet persé jouw fashion musthaves hoeven te zijn. Op veel ‘lijstjes’ met musthaves staat bijvoorbeeld de zogenaamde little black dress. Zoals op de foto te zien heb ik zelf wel dat perfecte zwarte jurkje, maar als jij geen jurkentype bent, kan ik me voorstellen dat jij helemaal niet zit te wachten op een zoektocht naar dat perfecte jurkje. Ik zelf draag bijvoorbeeld al jaren geen jeans meer. Ik heb een tijd lang graag skinny jeans gedragen, maar op dit moment heb ik geen énkele jeans in de kast. Wat ik wil zeggen is dat welke kleding je ook graag draagt, kies kledingstukken waar jij je goed in voelt. Het is natuurlijk wel makkelijk om kledingstukken te kiezen die je makkelijk kunt combineren en die je dus onderling kunt afwisselen. Effen kleding bijvoorbeeld, is heel handig omdat het overal bij past, Effen kleding is onderling ook goed met elkaar te combineren. Hoe doe je dat? Hoe zorg je met effen kledingstukken voor een goede basis voor je garderobe en hoe combineer je effen kleding met elkaar zodat je een leuke outfit krijgt? Om te beginnen is het leuk om met laagjes in je outfit te werken. Een effen t-shirt bijvoorbeeld kun je onder een jasje, blazer of colbert dragen. Een effen t-shirt kan natuurlijk zowel gedragen worden boven een rok als een broek. Kies voor een strak effen shirtje of een wat wijder model dat je bijvoorbeeld in je rok of jeans stopt en daar overheen ‘bloust’. Zeker wanneer je een lange rok draagt is dit erg leuk om te combineren met een brede tailleriem. Wat ook leuk is met effen kleding is om bepaalde delen van zo’n kledingstuk zichtbaar te maken onder andere kledingstukken. Wanneer je bijvoorbeeld een trui over een blouse draagt, kun je de boord van dat blousje over de trui dragen. Hetzelfde geldt voor de mouwen. Zeker wanneer een effen blouse wat wijdere mouwen heeft of bijvoorbeeld mooi bewerkt is bij de mouwen, is het leuk om die mouwen onder je trui uit te laten steken.

Effen kleding in verschillende kleuren

Effen kleding kan alle kleuren van de regenboog hebben. Je kan natuurlijk voor een compleet zwarte outfit gaan, maar je kan er ook voor kiezen om effen kledingstukken met elkaar in één outfit te combineren. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je gaan voor een zogenaamd monochroom kleurenpalet. Je kiest dan voor één bepaalde kleur en die laat je terugkomen in verschillende nuances. Je kiest in zo’n geval bijvoorbeeld voor een donkerblauwe rok en een lichtblauwe blouse. Je kunt ook gaan voor de zogenaamde 60 / 30 / 10 regel. Dit betekent dat je je outfit uit drie kleuren laat bestaan, die je in verschillende ‘concentraties’ laat terugkomen. Je kiest een kleur die je in 60% procent van je outfit gebruikt, een andere kleur die je voor 30% gebruikt en tenslotte ‘iets’ in de derde kleur. Dat kan bijvoorbeeld een accessoire zijn, een sjaaltje of bijvoorbeeld een kraagje of mouwtjes van een blousje die je boven en onder een trui laat uitkomen. Weet je trouwens dat dit tips zijn die ook volop in interieurs worden toegepast? Zo kun je ook in je interieur kiezen voor een zogenaamd monochroom kleurenpalet of juist voor die 60 / 30 / 10 regel. Bepaalde combinaties van kleuren ‘werken’ verder ook beter dan andere. Om te weten welke kleuren over het algemeen goed bij elkaar passen, kun je gebruik maken van de universele kleurencirkel. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een outfit met zogenaamde complementaire kleuren. Complementaire kleuren zijn kleuren die op de kleurencirkel recht tegenover elkaar liggen. Voorbeelden van complementaire kleurencombinaties zijn geel en paars en blauw en oranje. Nu moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de kleuren geel en paars er naast elkaar dus heel mooi uit kunnen zien, maar dat ze wel ook goed bij jouw huid en haar moeten passen. Ik ben bijvoorbeeld het hele jaar behoorlijk wit omdat mijn gevoelige huid niet goed tegen zon kan. Ik ben dus liever wit met een mooie huid dan bruin met een geïrriteerde, onrustige huid. Echter, bij mijn witte huid vind ik zéker niet alle kleuren mooi staan. Zo vermijd ik zelf bijvoorbeeld kleding in geel of nude tinten. Ik vind geel persoonlijk bij een donkere of getinte huid juist weer heel erg mooi staan.

Effen kleding combineren met opvallende accessoires

Een outfit met één enkel effen kledingstuk en zelfs een outfit met meerdere effen kledingstukken kun je ook interessanter maken met een zogenaamde keypiece. Een keypiece is niets minder dan een opvallend kledingstuk of accessoire. Zo’n kledingstuk kan opvallend zijn door de (aanwezige) kleur, de print of het formaat. Dat laatste geldt dan bijvoorbeeld voor een paar zogenaamde statement oorbellen, maar het kan ook een lange of grote shawl of een grote tas zijn. Effen kledingstukken zijn een heel mooie toevoeging aan een outfit met één zo’n keypiece. Zo’n item kan verder niet alleen opvallen door de kleur of het formaat, maar ook door de textuur. Denk dan bijvoorbeeld aan een (grof) gebreide shawl of een omslagdoek. Zoiets geeft direct een upgrade aan een verder eenvoudige effen outfit. Verder upgrade je een outfit in effen kleuren niet alleen met accessoires, je kunt ook kiezen voor verschillende ‘fits’. Zo kun je heel goed strak en oversized met elkaar combineren. Je kunt je voorstellen dat je met een strak shirtje boven een skinny jeans een behoorlijke andere look creëert dan wanneer je diezelfde skinny jeans draagt met daaroverheen een oversized trui of shirt. Of doe het andersom en draag de zogenaamde boyfriend jeans die wat wijder van zichzelf is met een strakke top of een body erboven. Kijk wel uit met alleen maar oversized kleding in een outfit. Met een effen oversized shirt boven een maxirok wordt het wellicht allemaal net wat té wijd en zo’n combinatie zal waarschijnlijk ook niet veel goeds doen voor je figuur. Wil je meer tips en inspiratie voor het stijlen van effen T-shirts? Kijk dan op de website van Wordans voor een breed assortiment aan effen T-shirts in verschillende kleuren en fits. Met de juiste styling kun je een eenvoudig T-shirt transformeren in een veelzijdig en stijlvol kledingstuk dat geschikt is voor elke gelegenheid. 

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.