Goud in je interieur combineren is helemaal hip. De manier waarop je goud combineert is echter heel bepalend voor de sfeer. Ik geef je 4 tips.

Goud in je interieur kun je met elke kleur combineren

Het is een feit dat bepaalde combinaties van kleuren nu eenmaal beter ‘werken’ dan andere combinaties en dat bepaalde kleuren elkaar versterken. Goud, net als zilver trouwens, werkt echter in principe met elke andere kleur. Ik heb zelf aardig wat goud in huis, vooral in accessoires en (kleine) meubels. Door het hele huis heb ik vooral gewerkt met een blauw en groen kleurenthema, en dat goud matcht echt met alles. Goud kan dus echt gecombineerd worden met elke andere denkbare kleur. Houdt er wel rekening mee dat het kleurenpalet waarmee je goud combineert, heel bepalend is voor de sfeer. Een gouden kast voor een donkerblauwe muur bijvoorbeeld zal heel chique ogen, terwijl de combinatie van goud met wit en zwart voor een meer strakke / moderne look zorgt.

Welke stijl past bij jou?

In principe past goud in elke woonstijl, of je nu van de moderne, barokke / weelderige, eclectische of romantische stijl bent. De hoeveelheid goud in je interieur en de materialen waarmee je goud combineert, zijn echter heel bepalend voor de stijl die je uiteindelijk creëert. Ik zal een paar voorbeelden geven. Zet je je hele huis vol met gouden spiegels, tafeltjes, accessoires en kussens, dan kan dat een heel overdadig en ‘barok’ effect geven. Combineer je een strakke, glazen tafel met gouden poten met een reusachtige witte, leren bank, dan geeft dat een heel strak geheel, misschien wordt het zelfs een beetje ‘bachelor’-achtig. Ga je voor goud in combinatie met marmer, dan oogt het vaak heel chique. Wil je dus graag goud in je interieur, maar ben je bang dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je voor ogen hebt, begin dan klein, bijvoorbeeld met wat leuke accessoires of een gouden bijzettafeltje.

goud in je interieur combineren

Het ene goud is het andere niet

Wanneer je graag verschillende nuances van een bepaalde kleur met elkaar wilt combineren, dan is het vaak mooier om voor bijvoorbeeld een donkere en een lichte tint te gaan, in plaats van twee kleurnuances die bijna hetzelfde zijn, maar net niet helemaal. Die twee kleurnuances kunnen er naast elkaar opeens helemaal niet meer mooi uitzien. Dit kan ook gebeuren met twee verschillende nuances goud naast elkaar. En geloof me, goud heb je echt in heel veel nuances. Vaak is het ook afhankelijk van het materiaal. Zo zijn de randen in mijn zwarte badkamer bijvoorbeeld afgewerkt met een gouden randje en heb ik gekozen voor een gouden drukplaat boven het toilet. Ik koos in de eerste instantie voor een gouden sidetable, maar toen die er eenmaal stond, begon ik me al gauw mateloos te irriteren aan het feit dat het goud van tafel heel anders was dan het goud van de badkamer zelf. Die sidetable heb ik dus zwart gespoten en nu is het een veel mooier geheel.

Ga voor details als je goud in je interieur wilt combineren

Wil je graag (meer) goud in je interieur, maar ben je bang dat het too much wordt? Ga dan voor gouden details. Kies bijvoorbeeld voor goudkleurige bloempotjes. Je zult zien dat de combinatie van goud en groen (in het geval van plantjes dus) heel gaaf is. In de keuken kun je gaan voor gouden bestek, of voor glazen met een gouden randje. Wil je een stapje verder gaan, dan kun je kiezen voor gouden grepen op je kasten en lades. Op je werkplek kun je een dienblad op je bureau zetten met goudkleurige bureau-accessoires, zoals een schaar, pennen en een plakbandautomaat. Op de slaapkamer ga je bijvoorbeeld voor een gouden lamp en op de bank in de woonkamer ga je voor gouden kussens. En juist omdat goud in principe overal bij past, kun je die accessoires ook door het huis verplaatsen. Die kussens staan bijvoorbeeld ook leuk op je bed, en die gouden bloempotjes passen ook mooi in de badkamer.

WAT VIND JIJ VAN GOUD IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Gouden accenten vind ik zelf erg mooi en chique in combinatie met o.a. zwart (ik heb een zwarte bureau lamp met een gouden standaard) en marmer. Zelf zou ik niet snel gaan voor compleet gouden meubels, maar accenten vind ik wel heel erg mooi.

    1. Christiana says:

      Ik denk er precies zo over! Daarom schrijf ik ook dat de look waar je voor gaat heel erg te maken heeft met waarmee je goud combineert (en ook hoeveel goud je in huis haalt). In een interieur met bijvoorbeeld (veel) barokke meubels in het goud zou ik me bijvoorbeeld ook heel ongelukkig voelen, terwijl ik goud in details juist heel mooi vind.

  2. Ik heb alleen een goudkleurig schaaltje in de vorm van een blad en verder weinig gouds in huis. Ik vind het, mits het mooie items zijn wel heel chique staan. Maar je hebt ook van die mensen die alles wit met goud hebben en dat vind ik nogal brrrr…

  3. Ja ik vind het zo onwijs chique staan. Ik kan me voorstellen dat je je ergert als je meerdere goudkleuren in de buurt van elkaar hebt staan. Dat zou ik ook niet tegen kunnen.

  4. Wat met een zwarte keuken met rvs in de toestellen? Kan je dan nog bv gouden handvatjes toepassen of vloekt dat met het rvs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.