Hoewel te veel ruimte misschien een luxeprobleem lijkt, kan het erg lastig zijn om gezelligheid in een grote woonkamer te creëren. Pak het in ieder geval groots aan!

Gezelligheid in een grote woonkamer creëren met open kasten

Mijn eerste tip om meer gezelligheid te creëren in een grote woonkamer is om gebruik te maken van open kasten, in plaats van alleen maar gesloten kasten. Waarom? Omdat je de open kasten mooi kunt vullen met je favoriete persoonlijke spullen; je boeken, fotolijsten, snuisterijtjes, vaasjes met bloemen en planten bijvoorbeeld. Je zult zien dat een mooi gestylede open kast direct meer gezelligheid geeft dan een gesloten kast waarvan je alleen maar deurtjes zit. In plaats van een open kast zou je ook eens kunnen denken aan een wand met (lange) planken.

Grote ruimte, grote meubels

Niets kan er zo verloren bij staan als een (te) klein meubelstuk in een grote ruimte. Heb je dus een grote woonkamer, ga dan ook voor grote meubels. En niet alleen je meubels mogen groot zijn, ook je accessoires en je planten! Kies in een grote woonkamer bijvoorbeeld ook grote planten in potten die je op de grond plaatst.

Benut je ruimte optimaal

Op de één of andere manier zijn we snel geneigd om meubels altijd maar tegen een muur aan te plaatsen. Terwijl het juist zo leuk is om de ruimte die je hebt optimaal te benutten. Heb je een grote woonkamer, plaats je meubels dan gewoon midden in de kamer, in plaats van strak tegen de muren aan.

Creëer zones om de woonkamer gezellig te maken

Wanneer je een grote woonkamer hebt, kun je ervoor kiezen om verschillende zones in die ruimte re creëren. Een plek om te zitten, een plek om te werken, een plek om te eten en bijvoorbeeld een plek voor de kinderen om te spelen. Zones creëren om een grote woonkamer gezellig te maken is eenvoudig(er) wanneer je ruimte reeds voorzien is van bijvoorbeeld balken, nisjes of verhogingen. Zijn deze er nu niet, dan kun je ook eenvoudig zelf zones creëren. Dat kun je bijvoorbeeld doen met vloerkleden. Plaats je salontafel en je bank op een vloerkleed, en plaats verder je eettafel met je stoelen ook op een vloerkleed. Je zult zien dat je meubels samen met zo’n vloerkleed echt een eenheid gaan vormen en dat je echt hoekjes, oftewel zones maakt. Een andere leuke manier om zones te creëren is om halverwege de ruimte een (open) kast te plaatsen, of wellicht zelfs meerdere naast elkaar. Op die manier maak je een afscheiding tussen bijvoorbeeld het leef- en eetgedeelte. Heb je een open kast, dan is het natuurlijk leuk om daar dingen in te plaatsen die er van alle kanten mooi uitzien. Zorg wel voor een kleurenpallet, zodat de verschillende zones evengoed een eenheid vormen in je grote woonkamer.

made com kroonluchter boven zwarte glazen ronde tafel

Breng kleur in je interieur

Kleur en patronen zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende manieren om gezelligheid te creëren in een grote woonkamer. Vind je het lastig om de juiste kleuren te vinden of ben je zelfs bang om kleuren in je interieur te gebruiken? Aardetinten zoals bruin, beige en terracotta zijn bijvoorbeeld allemaal kleuren die gegarandeerd voor sfeer en gezelligheid zorgen, maar die wat minder heftig overkomen zoals bijvoorbeeld roze of groen. Er zijn tegenwoordig voldoende merken die kleurstalen hebben om thuis uit te proberen. En als een kleur echt niet bevalt, schilder je er net zo makkelijk weer overheen. Het is geen ramp! Je kan altijd beginnen met één wandje en als dat goed bevalt kun je er voor kiezen om meerdere muren te verven. En heb je er wel eens aan gedacht om je plafond (mee) te verven? Zelf hou ik erg van behang, zeker met prints. Het voordeel van behang is dat je de plank nooit kan misslaan wat betreft de kleur. Prints en kleuren op de rol behang zelf zien er altijd hetzelfde uit als op de muur.

Gezelligheid in een grote woonkamer creëren met schilderijen en foto’s

Een andere manier om een grote woonkamer gezellig te maken is met schilderijen en foto’s. Maar ga dan wel voor een gróót schilderij of bijvoorbeeld een wánd met foto’s. Met één enkel klein schilderijtje kan een lange wand er nogal zielig uitzien. Kies dus voor een eyecatcher! En om nog even terug te komen op het kiezen van kleuren in je interieur? Vind je dat nu lastig, maar heb je bijvoorbeeld toevallig een favoriet schilderij? Kies dan de kleuren voor je woonkamer uit aan de hand van de kleuren uit dat schilderij. Je zult zien dat zo’n schilderij op een gekleurde muur nog beter tot zijn recht komt dan op een witte muur.

Gashaard

Nu de herfst is aangebroken en de winter alweer voor de deur staat, hebben we allemaal extra behoefte aan warmte, ook in huis. De perfecte manier om in één klap warmte én gezelligheid in je grote woonkamer te brengen is met een gashaard. Online kun je hiervoor alvast heel veel inspiratie opdoen. Het leuke van bijvoorbeeld de Barbas Bellfires haarden is dat je altijd wel een exemplaar kunt vinden die goed in jouw interieur past, modern of klassiek bijvoorbeeld. En ik gaf toch net al wat ideeën voor het creëren van zones in je grote woonkamer? Zo’n zone kun je ook creëren door middel van een roomdivider met daarin een gashaard! Dát is pas chique!

Gezelligheid in een grote woonkamer creëren met persoonlijke spulletjes

Hoe tof showrooms er in winkels vaak ook uitzien, je zult het wel met me eens zijn dat ze vaak tóch iets missen. Dat ‘iets’ is natuurlijk die oh zo belangrijke persoonlijke touch. Naast kleuren en patronen is er niets dat je huis zo gezellig kan maken als persoonlijke dingen. Denk hierbij aan foto’s, souvenirs, vakantieherinneringen en mooie erfstukken. Wees niet bang om te mixen en te matchen. Plaats die oude vaas van je oma maar naast die moderne lamp. En zet je dure wijnglazen maar in dat vintage kastje van de rommelmarkt.

Gezelligheid in een grote woonkamer

OP WELKE MANIEREN CREËER JIJ GRAAG GEZELLIGHEID IN JE WOONKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Wat hebben jullie toch een mooie en sfeervolle woonkamer! Zelf heb ik van het “probleem” van de grote woonkamer geen last met een appartementje, haha. Mijn woonkamer en keuken vormen wel één grote ruimte, waardoor het vrij ruim oogt. Maar in feite is mijn woonkamer alleen een kleine zithoek en een lange eettafel met stoelen.
  Bij een grotere woonkamer zou ik zo’n open kast of roomdivider wel een heel tof idee vinden. En inderdaad hoekjes creëren. Dat lijkt me heerlijk! Wie weet ooit 😉
  Goede tips trouwens! En bij de tip om meer kleur toe te voegen kon ik natuurlijk niet anders dan driftig ja knikken. Die tip vind ik altijd een goed idee! 🙂

  1. Christiana says:

   Ik vind kleur ook echt veel doen voor een interieur. Ik denk trouwens dat je ook in een klein(er) huis ook zeker wel ‘hoekjes’ kunt creëren, zoals op je salontafel, op een bijzettafeltje of krukje, op de vensterbank! Zeker met al jouw leuke plantjes die je de laatste tijd in huis hebt gebracht, kun je er vast iets gezelligs van maken;-)

 2. Prachtige foto’s, heel sfeervol. Ik probeer zoveel mogelijk sfeer te creeren door persoonlijke items (maar niet teveel) toe te voegen en met planten en het licht te werken. Als de woonkamer groter zou zijn geweest, zou ik ook meer met open kasten werken, maar dat past bij ons niet. We hebben nl. een grote eettafel (2.26) die best wat plek in beslag neemt, maar waar we wel heel veel gebruik van maken.

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel Marina! Lijkt me juist gaaf, zo’n grote eettafel, niet alleen om aan te eten, maar ook fijn voor natafelen, lezen, werken, kletsen…:-)

 3. Wat een prachtige plaatjes weer! Jullie woonkamer is zo ontzettend sfeervol. Zelf heb ik helaas geen grote woonkamer, maar toch kan ik ook voor mijn kleine kamertje wel wat van je tips toepassen. Foto’s maken je huis een stuk persoonlijker en ook kleur kan bij een kleine ruimte veel doen. De droom die ik nog wel heb is de gashaard. Maar dan zou ik toch eerst een nieuwe woning moeten zoeken haha.

 4. Open kasten zijn niet mijn ding, veel te veel stof! Ik hou idd wel van kleur en mooie accessoires in huis.
  Ik had een sfeerhaard, maar nu staat er een aquarium en dat is ook echt super mooi.

 5. Gezelligheid in de woonkamer… Een bosje bloemen, leuke kleurige kussens op de bank en mooie verlichting. Eigenlijk doe ik dat niet echt bewust. Als het lekker opgeruimd en schoon is ben ik al een blij mensje!

 6. Wat een leuke tips, en wat prachtig is het bij jullie thuis!

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Petra;-)

 7. Wij hebben zelf een open keuken die doorvloeit naar de woonkamer. Dat maakt alles al erg ruimtelijk vind ik. Verder zijn accessoires voor mij heel belangrijk om het huis persoonlijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.