Nieuwe verf kiezen voor in huis, dat is best een uitdaging, zeker als je weinig inspiratie hebt. En hoe pakt de kleur uiteindelijk uit op de muur?

Inspiratie opdoen voor een nieuwe kleur op de muur

Nieuwe verf kiezen, hoe pak je dat aan? Hoe voorkom je een miskoop? Kies om te beginnen een kleur die je echt mooi vindt. Ik snap dat dit an sich logisch klinkt, maar in een wereld waarin we op alle mogelijke manieren inspiratie op kunnen doen, is het best makkelijk om mee te gaan in trends. Tenzij je het geen probleem vindt om steeds opnieuw te verven, kun je beter voor een kleur gaan die je echt mooi vind, waar je echt ‘iets mee hebt’. Wanneer je inspiratie op wilt doen voor een nieuw kleurtje op de muur, beperk je zelf dan niet alleen tot kleurenwaaiers of strookjes in de bouwmarkt. Je kunt namelijk op alle mogelijke manieren inspiratie opdoen voor verf, en zeker ook voor combinaties van kleuren. Natuurlijk kun je wooninspiratie opdoen in woonbladen of op blogs, maar inspiratie voor een mooie nieuwe kleur in je interieur kan net zo goed van een mooie outfit komen die je in een film ziet, of in een magazine. Het kan ook komen van plekken waar je komt, zowel binnen als buiten. De inspiratie kan tot slot ook komen van iets wat je al in huis hebt. Wil je bijvoorbeeld nieuwe verf kiezen voor de woonkamer, dan kunnen de kleuren van een vloerkleed of een schilderij als inspiratie dienen voor de nieuwe kleur op je muur.

Vergelijk kleuren met elkaar

Wanneer je op een bepaald moment een kleur hebt bedacht, is de volgende stap in het proces het kiezen van de nuance van die kleur. Van vrijwel elke kleur die je maar bedenken kunt, zijn heel veel verschillende nuances. Zo zijn er donkere en lichte tinten van een kleur, maar een kleur kan bijvoorbeeld ook in een pasteltint komen. Vergeet ook niet dat er verschillende texturen verf zijn, waarmee je ook weer een totaal ander effect kunt creëren. Zo heb je matte verf en hoogglans verf, maar je hebt bijvoorbeeld ook krijtverf en structuurverf waarmee een ruimte er ook weer anders uit gaat zien. Vergelijk ook vooral kleuren met elkaar. Je kunt een bepaalde kleur erg mooi vinden, totdat je daar een soortgelijke kleur vlak naast houdt. Het kan dan namelijk zo zijn dat je toch opeens een heel andere voorkeur hebt. Vergelijk niet alleen verschillende kleuren met elkaar, maar houd verfstalen ook zeker naast andere kleuren die je in een ruimte gaat gebruiken, zoals je vloer, je houtwerk, deuren, raambekleding en bijvoorbeeld vloerkleden, lampenkappen of andere accessoires. Uiteindelijk wil je natuurlijk vooral een mooi geheel creëren.

Nieuwe verf kiezen, bekijk de kleuren bij verschillend licht

Doe dat ook vooral in je eigen huis, in de ruimte waar de kleur ook daadwerkelijk gaat komen. Het licht in de bouwmarkt, en in elke willekeurige andere winkel waar je verf kan kopen, is altijd heel anders dan bij je thuis. Vergelijk de kleuren vervolgens bij je thuis ook op verschillende momenten. Het licht in je huis kan op verschillende momenten van de dag echt totaal anders zijn, en je wilt dat de kleur in feite op elk moment van de dag mooi is. Ik heb zelf bijvoorbeeld al meerdere keren gebruik gemaakt van de Flexa kleurtesters. Dit zijn kleine hoeveelheden verf die je dan willekeurig op een muur kunt aanbrengen om te kijken hoe de kleur daadwerkelijk op je muur uitpakt. Je kunt ook de Flexa visualizer app gebruiken. Wil je één bepaalde kleur gebruiken, dan is het vaak leuk om voor verschillende nuances of tinten van die ene kleur te gaan. Door namelijk kleuren te kiezen die heel erg op elkaar lijken, krijg je meestal niet zo’n mooi resultaat, dus het is dan makkelijker om voor contrast te gaan. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een lichte tint en een donkere tint van een bepaalde kleur. Heb je kleurtesters, breng ze dan aan op een plek waar het daglicht op valt en maak je keus het liefst pas de volgende dag. Op die manier kun je de verf op alle momenten van de dag zien bij verschillend licht.

WELKE KLEUREN VIND JIJ MOOI IN EEN INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.