Een klein balkon inrichten doe je door te starten met een mooie basis. Kies bijvoorbeeld vlonders en een zo groot mogelijk buitenkleed.

Een klein balkon inrichten begint met een mooie basis

Wanneer bepaalde ruimtes in huis of buitenshuis klein zijn, schrikt dat mensen vaak af. Er wordt dan vaak gedacht dat er niets met die ruimtes te beginnen is en dus wordt er ook maar weinig aandacht aan besteedt. Zonde als je het mij vraagt, want ook (heel) kleine ruimtes verdienen aandacht en ook van heel kleine ruimtes kun je echt iets moois maken. Het balkon van mijn appartement is niet zozeer heel klein. Hij loopt namelijk langs de gehele zijde van mijn appartement. Mijn balkon is echter wel heel erg smal. Of je balkon nu klein of specifiek juist heel smal is, in feite begint een mooi balkon met een mooie basis. Door juist aan die basis te werken, creëer je iets moois en dan komen alle meubel(tje)s en accessoires die je er later nog aan toe gaat voegen nog beter tot hun recht. De meeste balkons hebben van zichzelf een betonnen vloer. Niet heel erg gezellig. Wat je kunt doen om je kleine balkon gezelliger te maken is het leggen van vlonders. Een goedkopere, maar zeker niet mindere oplossing, is het leggen van kunstgras op je balkon. Kijk hiervoor zeker op Marktplaats. Daar worden vaak restanten nieuw kunstgras aangeboden, die qua afmetingen perfect zijn voor jouw kleine balkon. Omdat je kunstgras natuurlijk niet met pennen vast kunt zetten zoals je normaal gesproken in een tuin doet, moet je wel zorgen dat er wat zwaars op dat kunstgras staat, voor wanneer het echt heel hard gaat waaien. In principe zit je met een tuinset al goed. Als je geluk hebt, heeft de balustrade op jouw balkon neutrale kleuren. Heb je echter pech, zoals ik dat heb, dan is je balustrade geverfd in een spuuglelijke kleur, geel in mijn geval. In bepaalde gevallen kun je die afschermen, bijvoorbeeld met PVC-schermen of bamboeschermen. Dat geeft ook privacy en het zorgt voor extra veiligheid voor kinderen en huisdieren.

Een klein balkon inrichten met een vloerkleed

Een klein balkon inrichten en gezellig maken doe je met een zo groot mogelijk vloerkleed voor buiten. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar dat is het zeker niet. Veel mensen zijn in kleine ruimtes geneigd om kleine meubels en accessoires te gebruiken. Vaak werkt dit echter averechts. Het geheel kan hierdoor rommelig ogen en kleine accessoires vallen vaak ook weg. Het enige waar je natuurlijk rekening mee moet houden, is dat je spullen qua afmeting wel passen. Je moet de nodige ruimte dus wel hebben. Gelukkig kun je buitenkleden in alle mogelijke vormen en afmetingen vinden. Zo vond ik voor mijn balkon een buitenkleed dat nagenoeg even breed was als mijn balkon. Hierdoor is hij dus ruimtevullend en op die manier creëer je echt een statement. Hoewel je een buitenkleed ook prima binnen kunt gebruiken, is het andersom niet aan te raden. Leg dus liever geen binnenkleed op je balkon. Een buitenkleed is namelijk gemaakt van waterafstotend materiaal, zoals polypropyleen. Dit kun je ook heel makkelijk schoonvegen met stoffer en blik, maar je kunt het ook heel prima stofzuigen.

een klein balkon inrichten

Meubels op een klein balkon

Je balkon heeft nu een mooie basis en een buitenkleed. Dan is het tijd om te gaan kijken voor meubels. Heb je een klein balkon om in te richten, dan heb je waarschijnlijk slechts plek voor één set meubels of zelfs maar één enkel meubel. Dat is bij mijn balkon ook het geval. Ik droomde altijd van een leuke bistroset en daar had ik in principe de ruimte voor. Echter, zo’n bistroset is enig om lekker in de zon aan te eten, maar echt lekker relaxen kun je daar natuurlijk niet op. Met een klein balkon moet je dus keuzes maken. Ik koos uiteindelijk voor twee relaxstoelen en een tafeltje. Heb je echt maar ruimte voor één enkel meubel? Kies dan bijvoorbeeld voor een zogenaamde standenstoel, waar je én lekker op kunt zitten tijdens het eten, maar waar je ook lekker op kunt zonnen, door hem achterover te klappen. Kijk ook goed naar de plek waar je je loungeset neer zet. Je wilt natuurlijk wel dat je je deur makkelijk open en dicht kunt doen.

Maak gebruik van de hoogte van je kleine balkon

Het is natuurlijk afhankelijk van of je bovenburen hebt, maar in bepaalde gevallen kun je wellicht iets leuks doen met het plafond van je balkon. Heb je na het plaatsen van je meubel(s) nauwelijks plek over voor planten op je kleine balkon, dan kun je misschien werken met hangplanten. Een klein balkon inrichten doe je bijvoorbeeld met hangmanden gevuld met plantjes van verschillende hoogtes. Je kunt prima gebruik maken van dezelfde hangmanden, maar die dan op ongelijke hoogte ophangen. Hierdoor krijg je een heel gezellig geheel. Een verticaal tuintje is ook een goed idee voor een klein balkon. Andere ideeën voor meer gezelligheid, maar die weinig ruimte innemen, zijn snoeren met LED-lampjes en windlichten en lampionnen. Deze kun je namelijk ook ophangen. Tot slot is een wandmeubel een tof idee voor een klein balkon. Deze kun je, als je handig bent zelf op maat maken, maar je kunt ze ook kant en klaar aanschaffen. Het voordeel van een wandmeubel is dat deze natuurlijk heel smal is en daardoor weinig ruimte inneemt. Mijn advies is wel om bij het inrichten van zo’n wandmeubel rekening te houden met wind, hoe hoger je zit, des te meer wind, en er daarom dus niet te veel breekbare items neer te zetten.

een klein balkon inrichten inspiratie

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.