Je balkon afschermen kan op allerlei manieren zoals met PVC schermen of een houten schutting. Het zorgt niet alleen voor privacy, maar ook voor extra veiligheid en gezelligheid.

Beware

Je balkon afschermen met PVC-schermen

Toen ik in mei van start ging met de verbouwing van mijn nieuwe appartement, wilde ik eigenlijk helemaal niets aan mijn balkon doen. Dat was voornamelijk vanuit financieel oogpunt. Echter, onderaan mijn balkon zat een open rand en daardoor durfde ik Sketch niet alleen op het balkon te laten. Sketch is erg klein en ze had in feite nooit écht van het balkon kunnen vallen, maar ik was er absoluut niet gerust op en toen ben ik dus toch vrij snel op zoek gegaan naar manieren om het balkon af te schermen. Ik ontdekte toen dat er echt tal van mogelijkheden zijn die niet alleen meer veiligheid bieden, maar tegelijkertijd ook meer privacy en sfeer. Je balkon afschermen kun je bijvoorbeeld doen met PVC-schermen. Goed om te weten is dat je die schermen aan de bovenkant eventueel nog kunt afdekken met een U-profiel. Bij mij was dat niet nodig, want ik heb over de gehele breedte van mijn balkon bloembakken opgehangen, waardoor de bovenste rand van de PVC-schermen ‘gecamoufleerd’ wordt. Ik heb zelf voor PVC schermen gekozen omdat kunststof goed bestand is tegen weersinvloeden. Het is wat duurder in aanschaf, maar dan heb je er dus ook langer plezier van. PVC oogt wel behoorlijk strak, dat is echt iets om rekening mee te houden. Vanaf het moment dat mijn PVC schermen er eenmaal voor zaten, werd het balkon ook steeds gezelliger omdat ik toen toch ook maar op zoek ging naar meubels en accessoires.

Hout

Een andere manier om je balkon af te schermen is met een houten schutting. Omdat je op een balkon natuurlijk maar beperkt de ruimte hebt, is dit vooral een optie voor de handige doe-het-zelver, want dan kun je dus gaan voor een houten schutting of afscheidng op maat. Twentewood.nl heeft bijvoorbeeld een breed aanbod van tuinhout voor de doe-het-zelver. Ik zag laatst online ook een heel creatief idee, namelijk een houten schutting op wielen! Dat is dus ook ideaal voor op een balkon, zeker in een huurhuis waar je niet altijd van alles mag of wilt verbouwen.

je balkon afschermen met een bamboe scherm

Je balkon afschermen met een bamboe scherm

Je balkon afschermen kun je ook doen met een bamboe scherm. Ik begon de make-over van mijn balkon dus vanuit de veiligheid voor Sketch met een PVC-scherm. Die was, zoals je ziet, niet heel erg hoog. Na het PVC scherm kwamen de stoeltjes, het tafeltje, het vloerkleed en de plantenbakken. Op een bepaald moment was het al heel gezellig, maar toen zat ik me mateloos te irriteren aan het rasterscherm dat de vorige eigenaar tussen mijn balkon en dat van de buren had opgehangen. Het zag er sowieso echt heel cheapy uit, maar ik voelde me ook een beetje ‘bekeken’, elke keer wanneer ik op het balkon zat. Toen ontdekte ik dus dit hoge bamboe scherm. Het plaatsen verliep niet helemaal soepeltjes. De meneer in de winkel zei dat ik ‘gewoon een stuk van het scherm kon afknippen’, wanneer ik te veel had. Op zich ging dat knippen inderdaad heel makkelijk, echter, het scherm begon toen helemaal uit elkaar te vallen. Is jouw bamboe scherm te groot voor jouw balkon? Dan kún je er dus inderdaad een stuk afknippen, maar dan is het wel heel belangrijk dat je de ’touwtjes’ daarnee weer dichtknoopt. Zo voorkom je dat het scherm stukje bij beetje uit elkaar valt. Je bamboe scherm kun je bevestigen met speciaal bevestigingsdraad voor balkonschermen wat je gewoon bij de bouwmarkt koopt, of met tie wraps. Bamboe is een goedkopere oplossing dan PVC-schermen of een houten schutting, maar het is dan ook wel een stuk goedkoper. Leuk is verder ook dat bamboe direct een heel gezellig sfeertje aan je balkon geeft.

Een groene afscheiding

Je kunt ook gaan voor een ‘groene’ afscheiding, eentje van planten dus. Het is dan het meest eenvoudig om voor smalle plantenbakken aan de zijkanten van je balkon te gaan en te kiezen voor hoge (klim)planten. Die kun je dan door een houten plantenklimrek wikkelen die je bij tuincentra en bouwmarkten kunt vinden. Bamboe en hedera’s op stok zijn bijvoorbeeld heel geschikt om je balkon mee af te schermen. Hedera’s op stok kun je in verschillende hoogtes kopen, variërend van zo’n vijftig centimeter tot maar liefst twee-en-een-halve meter hoog. Wanneer je ze groot koopt, zijn ze duurder, maar dan kun je al wel direct genieten van je groene afscheiding op je balkon.

Je balkon afschermen met een balkondoek

Je balkon afschermen met een balkondoek is ook een goede optie. In diverse webshops kun je balkondoeken op maat bestellen. Je kunt dan ook zelf een kleur kiezen. Een voordeel van een balkondoek is dat het heel makkelijk te monteren is. Meestal wordt het aan een balkonhekwerk of balustrade gemonteerd en dat kun je doen met kabelbinders die je door de vernikkelde koperen ring steekt. Zoals je ziet zijn er dus echt diverse leuke opties waarmee je niet alleen meer privacy op je balkon krijgt, maar waarmee je ook extra veiligheid én sfeer creëert.

HEB JIJ VOLDOENDE PRIVACY OP JE BALKON OF IN JE TUIN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Wij hebben ook doek tussen de schutting gespannen zodat wij meer privacy hebben en onze katten er niet door kunnen wurmen. Binnenkort vrees ik dat wij nog meer moeten plaatsen, die kleine kittens kunnen natuurlijk weer door de kleine openingen!

  2. Wij hebben ook bamboeschermen op ons balkon voor de privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.