Een buitenkleed kopen, dat kan nog best lastig zijn. Ik geef je een aantal tips waar je op kunt letten zodat je met het perfecte vloerkleed thuis komt. 

Let op het materiaal als je een buitenkleed gaat kopen

Ga je online op zoek naar een buitenkleed, dan doe je er slim aan om niet specifiek op ‘buitenkleed’ of op ‘buitenvloerkleed’ te zoeken, maar gewoon op vloerkleed. Ik ging namelijk zelf zoeken op ‘buitenkleed’, en ik vond het aanbod niet bijzonder groot. Later ontdekte ik echter tal van (echt toffe!) vloerkleden die zowel buiten als binnen gebruikt kunnen worden, maar die vloerkleden vind je dus niet als je alleen maar zoekt op buitenkleed. Je kunt vloerkleden in allerlei verschillende materialen vinden, ook buitenkleden. Ik denk dat het voor zich spreekt dat je geen wollen of hoogpolig tapijt buiten gaat leggen in verband met regen, maar er is nóg iets heel belangrijks waar je op moet letten, en dat is het gewicht van het vloerkleed. Kies je namelijk een heel dun buitenkleed, bijvoorbeeld van (goedkoop) plastic, dan is de kans groot dat dit kleed steeds op zal waaien. Vaak zul je er wel iets van een tafel of stoeltjes op hebben staan, maar vergeet niet dat dan de hoeken bijvoorbeeld op kunnen waaien, waardoor je een risico hebt op struikelgevaar. En je wilt natuurlijk ook niet dat je buitenkleed überhaupt wegwaait, voor het geval je er maar heel weinig op hebt staan. De meeste buitenkleden zijn gemaakt van polypropyleen, dit is goed bestand tegen regen en dit kun je ook gewoon stofzuigen.

Hoe groot moet je buitenkleed zijn?

Een buitenkleed staat niet alleen gezellig, het kan ook een functie hebben. Zo kun je met een vloerkleed in het algemeen een ruimte als het ware afbakenen. Wij hebben er eentje onder de overkapping liggen, dat is natuurlijk eigenlijk al een plekje op zich. Maar heb je (nog) niet echt ‘zones’ in je tuin, dan kun je deze met een buitenkleed wel heel goed creëren. Sowieso is het belangrijk om van tevoren goed te meten, want je wilt wel dat je buitenkleed gaat passen op de plek die je in gedachten had. Maar een vloerkleed moet ook niet te klein zijn. Dat ziet er vaak nogal verloren uit in het geheel. Een goede stelregel is dat je er voor kiest om bijvoorbeeld al je tuinmeubels er in zijn geheel op te zetten, dan moet je dus vaak een echt groot kleed hebben, óf bijvoorbeeld alleen de voorpoten van je stoelen of banken. Vind je het lastig om in te schatten hoe groot je vloerkleed moet zijn? Baken dan eens een zone af met afplaktape. Op die manier kun je je heel goed een voorstelling maken van hoe het geheel er in je tuin straks uit komt te zien.

Voor welke stijl ga je?

Ga je een buitenkleed kopen, dan is het ook belangrijk om goed over de stijl na te denken. Dit is echt iets om bij stil te staan, want hier ging het namelijk in de eerste instantie bij mij verkeerd. Wij hebben onze tuin helemaal opnieuw aangelegd en ingericht, van de tegels tot de beplanting tot het gras. Toen dat eenmaal allemaal gedaan was, was het geheel vrij basic. Ga je dan een buitenkleed kopen in een bepaalde stijl of een bepaalde kleur, dan doet dat enorm veel met de sfeer in je tuin, zeker als de basis nog vrij rustig is. Ik koos in de eerste instantie een meer bohemian kleed, wat niet helemaal mijn ding was en ook niet goed paste bij de sfeer binnenshuis. Met het kleed wat er nu ligt ervaar ik dat wel!

HEB JIJ EEN BUITENKLEED?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Ik vind jouw kleed zo mooi. Goed om te weten dat je dit soort kleden ook gewoon bij IKEA kunt vinden. Daar zou ik zelf niet snel aan gedacht hebben, eerder aan een tuincentrum (en die zijn vaak niet heel goedkoop). We hebben geen tuinkleed, maar ga daar toch eens over denken want zie het steeds vaker. Misschien van het voorjaar en dan pak ik jouw tips er zeker bij 😊

  1. Christiana says:

   Ik had er in de eerste instantie ook niet aan gedacht om gewoon bij Ikea te kijken. Ik heb me echt suf gezocht naar buitenkleden, maar ik vond het aanbod ook maar zo-zo. Later ontdekte ik dus dat heel veel kleden gewoon geschikt zijn voor zowel buiten als binnen;-)

 2. Ik vind een buitenkleed zo mooi, zou ook niet meer zonder willen. Het kleedt het geheel net iets meer aan. De mijne komt bij Volero vandaan, ben zeer tevreden over de kwaliteit.

  1. Christiana says:

   Ik heb dat ook! Nu hij er eenmaal ligt, lijkt het me super saai zonder. We hebben ook het geluk met de overkapping, want ik denk dat we hem straks in de winter gewoon lekker laten liggen. Dan ziet het er ook nog een beetje gezellig uit als je vanuit de keuken of de woonkamer naar de tuin kijkt;-)

 3. Prachtig kleed hebben jullie en alles past zo mooi bij elkaar. Wij hebben nu een goedkoop “flut” kleed maar dat is alleen om te voorkomen dat er bij het eten kruimels o.i.d. vallen. Er liggen van die houten vloerdelen met 1 1/2 cm. tussenruimte en je kunt daar net niet tussen stofzuigen en ze kunnen ook niet los. In het voorjaar willen we waarschijnlijk kunstgras (laten) leggen maar dan ook in een mooie kwaliteit. Voor Amy (de kat) zijn die vloerdelen wel fijn ze scherpt haar nagels eraan…

  1. Christiana says:

   Dankjewel Ilona, ik vind het geheel ook zo leuk, precies zoals ik het van tevoren in mijn hoofd had met de blauwe accenten! Leuk dat jullie ook kunstgras gaan leggen, dat hebben wij dit jaar ook gedaan en ik ben heel blij met het resultaat, je hebt er ook helemaal geen omkijken naar.

 4. Ja, een heel mooi kleed heb je. Ik heb er ook eens aan gedacht maar eigenlijk vind ik het niet waard voor onze tuin, dan zou ik eerst alles eens mooi moeten maken. Misschien volgende zomer. Ik vraag mij af hoe lang zo een kleed mooi blijft zonder overkapping… zou het niet na een paar regenbuien gaan schimmelen?
  Het is namelijk typisch iets wat wij vergeten weg te halen…

  1. Christiana says:

   Dit kleed van Ikea is gemaakt van polypropyleen en moet dus waterbestendig zijn. Ons kleed ligt natuurlijk onder de overkapping dus hij wordt eigenlijk bijna niet nat. Ik durf niet te zeggen of zo’n kleed dus ook daadwerkelijk echt mooi blijft als er heel veel regen overheen komt. Het lijkt me inderdaad ook zo’n gedoe om zo’n kleed steeds naar binnen te moeten halen, en als je dan een keer te laat bent, zit je met een nat kleed binnen, ook niet handig:-(

 5. Ik vind het hoekje wat jij gecreëerd hebt in je tuin echt prachtig en zou ik zo zelf ook willen. Alleen hebben wij onwijs veel katten in de buurt, die dat ook wel lekker vinden liggen. Ik ben allergisch voor katten en die haren overal zie ik niet zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.