Vorig jaar kreeg de tuin al een make-over, maar dit jaar zijn er ook nog leuke plannen. Wellicht doe jij nog inspiratie op voor je eigen tuin.

Een tuinbank

Alles, op de schuttingen en een boom na, ging er vorig jaar uit. Oude terrassen maakten plaats voor nieuwe, het grasveld werd vervangen voor kunstgras en er kwam een overkapping op maat die zwart gebeitst werd. Ik plantte hedera’s, olijfboompjes, ligusters, lavendel en hortensia’s en ik had waarschijnlijk niet nog meer van de tuin kunnen genieten zoals het afgelopen jaar. Het zal je niet verbazen, maar voor het nieuwe jaar liggen er voor de tuin ook weer wat nieuwe plannen klaar, al zijn ze niet zo groots als het afgelopen jaar. Toen de tuin een make-over gekregen had, moest de tuin natuurlijk ook gezellig gemaakt worden. Eén van de meest voor de hand liggende stappen om je tuin gezellig te maken is het uitkiezen van een loungeset. Je wil natuurlijk lekker in je tuin kunnen zitten, maar een loungeset maakt je tuin ook direct gezellig. Omdat loungesets in allerlei materialen verkrijgbaar zijn, kan een loungeset ook een goed uitgangspunt zijn voor de sfeer die je in je tuin wilt creëren. Natuurlijk kies je met de tegels en de planten al voor een bepaalde sfeer in je tuin, maar met een loungeset wordt een tuin al een stuk meer ‘eigen’. Ik ben super blij met deze loungeset, maar in het voorjaar wil ik graag nog kijken naar een extra zitplek in de vorm van een loungestoel of een houten tuinbank. Hout past natuurlijk qua stijl super mooi in onze tuin en ik zou zo’n bank dan net als onze overkapping zwart beitsen.

Nieuwe schuttingen

De grootste klus die dit jaar voor de tuin op de planning staat, zijn nieuwe schuttingen. Het is ook echt nodig. In de oude tuin zaten grote boarders die helemaal vol kiezels lagen, en toen die weggehaald werden, bleek de schutting op diverse plekken al wat rotte plekken te hebben. Gelukkig zie je daar nu niet zoveel van, omdat er beplanting voor staat, maar die schutting gaat een keer (hopelijk niet te vroeg) omvallen. Er is trouwens tijdens een storm al een keer één schutting omgevallen die we toen direct moesten vervangen. Dat is inmiddels al weer zo’n drie jaar geleden en ik had gehoopt dat deze nieuwe schutting uiteindelijk dezelfde kleur zou krijgen als de rest van de schuttingen, maar hij steekt qua kleur nog steeds heel lelijk af tegen de rest. Ik hoop echt dat deze klus in het voorjaar nog aangepakt kan gaan worden. Ik vind een schutting in de tuin namelijk een beetje hetzelfde als een muur in huis. Je kunt wel een prachtige bank voor een lelijke muur zetten, maar die lelijke muur zal er toch altijd voor zorgen dat die bank niet op z’n mooist uitkomt.

plannen voor de tuin

Meer planten

In de tuin heb ik een bakstenen muur die op dit moment nog helemaal kaal is. Hij was al wit, maar het was jaren geleden dat hij geverfd was dus het geheel zag er niet meer echt mooi uit. Vorig jaar heb ik deze muur opnieuw gewit, waardoor het er direct al een stuk frisser uitzag. Ik wil voor het nieuwe jaar heel graag klimplanten tegen deze wand aan planten. Mijn idee was een blauwe regen, maar dat schijnt heel giftig te zijn voor honden, dus daar ga ik vanwege mijn pomeriaan Sketch natuurlijk niet aan beginnen. Ik ga me binnenkort eens verdiepen in welke klimplanten ik wel zou kunnen plaatsen. Eén van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb tijdens het inrichten van een huis is dat je geduld moet hebben. Ik heb ervaren dat je in de loop van de tijd als het ware leert wat je huis nodig heeft. Je ontdekt wat je favoriete plekjes in huis zijn en welke meubels en accessoires op die plek eigenlijk heel leuk zouden zijn. Zo is het ook met je tuin. Ervaring met het inrichten van een huis had ik wel, een nieuwe tuin inrichten was voor mij een heel grote uitdaging. Ik had natuurlijk van tevoren een aantal wensen en ik had ook wat dingen in mijn hoofd die ik absoluut niet wilde. Maar nu ik een volle zomer van de tuin heb kunnen genieten en de tuin nu ook meemaak in de winter, weet ik ook beter wat ‘werkt’ en wat niet. Bepaalde planten zoals de eucalyptussen, de olijfbomen en de hedera’s doen het super goed. Andere planten zoals de lavendel hebben het erg moeilijk gehad. Ik zal moeten wachten tot het voorjaar om te zien of ze weer tot leven komen. Verder is ons in het midden van de tuin vorig jaar veel te laat gesnoeid. Op een gegeven moment was het bladerendek echt gigantisch, veel te groot. Tijdens een flinke storm zijn er takken volledig afgebroken waardoor het boompje er niet meer zo mooi bijstaat. De man die de tuin ontworpen heeft en dus ook veel verstand heeft van planten en bomen, vermoedde wel dat het boompje weer zou gaan groeien. Mocht dat nu toch niet gebeuren in het voorjaar, dan komt er op die plek wellicht een grote olijfboom. Verder wil ik in het voorjaar nog wat witte petunia’s in de boarders plaatsen en losse planten in potten.

HEB JIJ VOOR DIT JAAR PLANNEN VOOR JE TUIN OF BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Mooie plannen! Wij hebben vorig jaar ook een nieuwe tuin aangelegd dus het wordt nu alleen onderhoud en een aantal nieuwe plantjes aanschaffen.

 2. En ik dacht dat alles al gedaan was… Wel iets om naar uit te kijken, dan is jullie tuin echt helemaal naar jullie smaak. Wij zullen niet zoveel doen aan onze tuin (moeten eerst al dat onkruid weer verwijderen, vooral in de voortuin, het is altijd in no time weer terug) maar ik wil het wel proberen om het gezelliger te maken. Meer kleur, kleedjes ofzo. Ik heb nergens een lekker zithoekje waar ik het echt fijn vind om te zitten. Hoop dat wij dit jaar dat soort dingen wat gezelliger kunnen maken!

  1. Christiana says:

   Haha, oh, maar het is hier waarschijnlijk nooit ‘af’, want ik verzin steeds iets nieuws;-) Alhoewel nieuwe schuttingen wel echt nodig zijn. Onkruid blijft inderdaad maar terug komen, dat is hier ook zo. Toch vind ik het nooit heel vervelend om het weg te halen, ik vind het altijd zo leuk om het resultaat te zien en dan is het wel een dankbaar klusje.

 3. Los van flink opruimen haha, wil ik van het voorjaar gaan kijken voor een nieuwe tuinset. Ik ben die van ons nu wel een beetje zat. Verder nog geen concrete plannen, maar dat kan natuurlijk nog veranderen 😊.

  1. Christiana says:

   Leuk! Hopelijk vinden jullie iets moois wat helemaal naar je zin is. Wij hebben vorig jaar ook enorm genoten van zowel de loungeset onder de overkapping als de tuinset waar we altijd aan eten als het lekker weer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.