Kun je gezichtscrème als oogcrème gebruiken? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een crème voor het gezicht en een crème voor de ogen?

Wat is het verschil tussen gezichtscrème en oogcrème?

Vrijwel ieder cosmeticamerk dat gezichtsverzorging verkoopt, verkoopt aparte crèmes voor het gezicht en de ogen. Het meest opvallende verschil aan de verpakkingen is natuurlijk het feit dat een oogcrème altijd verpakt is een kleinere verpakking, maar zeker niet altijd goedkoper is dan een gezichtscrème. Dat een oogcrème in een kleinere verpakking zit, is natuurlijk volkomen logisch, want zo’n product gebruik je immers alleen rond de ogen en van een oogcrème zul je dus dagelijks een kleinere hoeveelheid gebruiken dan van een gezichtscrème. Ga je naar de formules kijken van deze twee verschillende crèmes, dan is de kans groot dat je eigenlijk helemaal niet veel verschillen zult ontdekken. Sterker nog, zou je twee ingrediëntenlijsten naast elkaar houden, één van een crème voor de oogcontouren en één voor het gezicht, dan zou je aan de hand van die INCI-lijst ook niet per definitie kunnen afleiden welke die van de oogcrème en welke die van de gezichtscrème is. Er zijn natuurlijk wel verschillen. Omdat de huid rond je ogen een stuk dunner en dus gevoeliger is, worden veel oogcrèmes bewust zonder parfum ontwikkeld. Parfum staat namelijk bekend als een ’trigger’ die een gevoelige huid kan irriteren. Omdat veel vrouwen zowel in de ochtend als in de avond een crème rond de oogcontouren willen gebruiken, zijn de formules van crèmes voor rond de ogen vaak ook luchtiger. Heel vettige crèmes kunnen de dunne huid irriteren, maar werken vaak ook niet prettig in combinatie met oogmake-up. Verder bevat een oogcrème geen SPF, ook weer omdat veel mensen hier tranende ogen van krijgen. Oogcrèmes bevatten nog wel eens speciale ingredienten die iets beloven te doen aan wallen, cafeïne bijvoorbeeld. In een gezichtscrème voegt zo’n ingredient niet heel veel toe. Tot slot bevatten oogverzorgingen vaak iets extra’s, zoals een roller om het product aan te brengen. Zo’n product kun je dan vaak in de koelkast bewaren en in dat geval heeft die roller ook een extra verkoelende en verfrissende werking. Er kunnen dus zeker verschillen tussen gezichtscrème als oogcrème zijn.

Kun je gezichtscrème als oogcrème gebruiken?

Maar dan het antwoord op de vraag, kun je gezichtscrème als oogcrème gebruiken? Ja, dat kan zeker. Een gezichtscrème heeft twee belangrijke functies en dat is het hydrateren / voeden en beschermen van de huid. Hydrateren wordt gedaan met hydraterende oftewel vochtvasthoudende ingredienten zoals hyaluronzuur en glycerine en voeden met voedende ingredienten zoals cacaoboter of sheaboter. Beschermen wordt gedaan met een SPF. Wat een oogcrème vooral moet doen is hydrateren. Hydrateren is een must omdat een tekort aan vocht de belangrijkste oorzaak is van het ontstaan van fijne lijntjes die uiteindelijk rimpeltjes worden, naast natuurlijk het feit dat de natuurlijke aanmaak van stoffen zoals elastine en collageen die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid van de huid met de jaren afneemt. Dat is ook de reden dat je niet met een oogcrème hoeft te smeren wanneer je zestien bent. De reden dat je dus gewoon een gezichtscrème als oogcrème kunt gebruiken is omdat een goede crème voor het gezicht prima hydrateert. Je kunt je afvragen of al die extra toevoegingen aan oogverzorgingen namelijk wel echt wat voor je huid doen. De enige kanttekening is dat je niet lukraak élke willekeurige gezichtscrème als oogcrème kunt gebruiken. Olieachtige of heel vettige gezichtscrèmes zou ik persoonlijk afraden rond de ogen, en daarnaast zou ik ook nooit adviseren om een crème waaraan een SPF of een (hoge concentratie) parfum is toegevoegd rond de ogen te gebruiken. Zeker met dat laatste moet je uitkijken, want parfum is nu eenmaal een toevoeging die je in ontzettend veel crèmes voor het gezicht ziet. Kun je andersom oogcrème als gezichtscrème gebruiken? Ook dat kan, maar financieel gezien is het niet aantrekkelijk. Een oogcrème zit vaak verpakt in een verpakking van 15 ml. terwijl een crème voor het gezicht vaak verpakt zit in een verpakking van minimaal 50 ml. Een oogcrème is in veel gevallen echter zeker niet goedkoper. Het is dus financieel heel onvoordelig om oogcrème op je hele gezicht te gebruiken, net zoals het bijvoorbeeld heel onvoordelig zou zijn om een gezichtscrème als lichaamscrème te gebruiken. is je dagcrème nu echter een keer op of ben je hem vergeten wanneer je een nachtje weg bent, dan kan het zeker geen kwaad om eens oogcrème als gezichtscrème te gebruiken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.