Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van droge handen is het gebruik van verkeerde producten. Er kan echter meer aan de hand zijn.

Oorzaken van droge handen, je gebruikt een uitdrogende handzeep

Handzeep gebruiken we waarschijnlijk allemaal dagelijks en dan ook nog eens meerdere keren per dag. Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van droge handen is dan ook dat je dagelijks een product gebruikt dat je handen uitdroogt. Dit kan te maken hebben met verschillende ingredienten. SLS en SLES bijvoorbeeld, die je op de ingrediëntenlijst van een product terug vindt als Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate, zijn bekende schuimvormers. Ze laten een product dus schuimen, maar ze hebben tegelijkertijd een reinigende functie. Je kunt ze tegenkomen in alle soorten reinigende producten zoals handzeep en douchegel, maar ook in tandpasta, shampoo en cleansers voor het gezicht. Deze zogenaamde surfactants zullen je handen ontvetten, maar ze maken geen onderscheid tussen de huidvetten die je inderdaad kwijt wilt en de huidvetten die je huid simpelweg nodig heeft. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven voor sulfaten, zoals Sodium Coco-Sulfate, dit is afkomstig van kokosnoot en milder voor de huid. Houdt er natuurlijk rekening mee dat Sodium Laureth Sulphate an sich wel een goed reinigend ingrediënt is. Voor en tijdens het bereiden van eten in de keuken zul je natuurlijk ook inderdaad een goed reinigende zeep willen hebben. Je kunt er dan ook bijvoorbeeld voor kiezen om in de badkamer een mildere handzeep te zetten. Andere uitdrogende ingredienten zijn hoge concentraties parfum (des te hoger parfum op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie ervan) en de harde vormen van alcohol, zoals alcohol denat. Ook anti-bacteriele gels waaraan hoge concentraties alcohol toegevoegd zijn, kunnen de handen sterk uitdrogen. Zorg er dan ook voor dat je je handen tussendoor goed verzorgt met een vettige handcrème. Let ook goed op de aanwezigheid van de zogenaamde terugvettende ingredienten zoals glycerine aan handzepen waaraan toch SLS of SLES is toegevoegd.

Je maakt schoon en wast af zonder handschoenen

Ik had het natuurlijk net al over de uitdrogende ingredienten in handzeep. Uitdrogende ingredienten kunnen echter ook aan schoonmaakmiddelen en afwasmiddel toegevoegd zijn. Wanneer je dan daarnaast ook nog eens heet water gebruikt, kunnen je handen hier echt enorm van uitdrogen. De oplossing hiervoor is natuurlijk simpel; gebruik huishoudschoenen tijdens het schoonmaken en afwassen. Niet heel charmant, wel echt een heel stuk beter voor je droge handen.

Klimatologische oorzaken van droge handen

Veel mensen merken in de herfst en in de winter ook dat hun handen droger worden. Kou en guur weer zijn dan ook heel bekende oorzaken van droge handen. Daarbij komt vaak nog het feit dat de verwarming binnen aan gaat, waardoor de luchtvochtigheid verandert. Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht uit de handen, waardoor ze ook droger worden. Handschoenen dragen kan al enorm schelen om droge handen te voorkomen. In de zomer kan airconditioning er trouwens ook voor zorgen dat je huid en dus ook je handen droger worden.

Je hebt last van droogte eczeem

Droge handen kunnen ook een medische oorzaak hebben. Bij mensen met diabetes komen droge handen niet zelden voor. Dit heeft te maken met het feit dat de bloedcirculatie minder goed is. Ook wanneer je last hebt van psoriasis kunnen je handen (extreem) droog zijn. Daarnaast komt droogte eczeem erg veel voor op de handen. Eczeem is in feite een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de beschermende barrière van de huid verstoord is. Eczeem komt in allerlei verschillende vormen en gradaties, maar vaak herken je eczeem doordat de huid zeer droog, rood en zelfs geschilderd is. De huid kan er zelfs verbrand uitzien. Droogte eczeem kan vanzelf over gaan, maar soms kun je er baat bij hebben om ermee naar de huisarts te gaan. Die kan een crème met corticosteroïden voorschrijven. Zo’n hormoonzalf heeft een krachtige werking tegen ontste­kings­processen en bijkomende verschijnselen van onder andere eczeem, zoals jeuk. Ook kunnen corticosteroïden een eventu­eel ver­snelde deling van huid­cel­len remmen (die vaak verantwoordelijk is voor schilfering van je huid). Wees je echter altijd bewust van het feit dat er gewenning op kan treden waardoor je huid als het ware verslaafd kan raken aan de crème en je niet meer zonder kan. Het is altijd verstandig om droogte eczeem eerst te behandelen met vettige crèmes of zalven waaraan minerale oliën zijn toegevoegd. Deze leggen een beschermend laagje op je beschadigde huid en dit kan heel heilzaam werken bij droogte eczeem.

Een oudere huid is vaak ook droger

Tot slot zullen veel mensen ook merken dat hun handen droger worden naarmate ze ouder worden. Niet alleen de handen worden dan droger, ook de huid van het gezicht en het lichaam wordt droger. Dit droger worden van de huid heeft onder andere te maken met het feit dat de werking van de talgklieren afneemt, hierdoor wordt de hydrolipidefilm dunner en daarnaast neemt de celvernieuwing af. Ook tijdens de overgang, die samengaat met hormonale schommelingen, zullen veel vrouwen merken dat hun handen droger worden. Je huid goed beschermen en voeden met vettige handcrèmes is enorm belangrijk, naast handcrème kun je ook zo nu en dan een handmasker of een handscrub gebruiken. Kies met extreem droge handen liever niet voor sterk geparfumeerde producten. Deze kunnen je droge handen onnodig irriteren. Fijne en intensief voedende ingredienten voor droge handen zijn sheaboter en cacaoboter. Gebruik een handscrub verder altijd op natte handen en liever niet vaker dan twee keer per week.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

2 Comments

  1. Natascha - Beautyopinie.nl says:

    Ik heb hier ook erg last van, hoezeer ik ook met mijn huid bezig ben 🙁 Vooral de zeep buiten de deur, de desinfectiegel en eczeem maken het soms lastig onder controle te krijgen.

  2. De handcreme van BY-Elske is echt top een nederlands product ontwikkeld door een jonge vrouw met passie voor natuur en verzorging .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.