Zelf je haar verven, dat scheelt je veel geld. Dít zijn alle dingen die je wel en niet moet doen als je zelf aan de slag gaat met het verven van je haar.

Zelf je haar verven met verf of een spoeling?

Zelf je haar verven kan natuurlijk prima, maar bereid je wel even goed voor. Tegenwoordig ben ik te lui en gewoon te verwend om het zelf te doen, maar ik heb mijn haar járen lang zelf geverfd en ik deel nu mijn tips voor het beste resultaat. Haarverf is een permanente kleur. Dat wil zeggen dat je haarverf niet kan uitspoelen, dit groeit echt uit je haar. Hierdoor zal je met haarverf naar verloop van tijd uitgroei krijgen. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe snel je haar groeit, maar gemiddeld heb je na zo’n vier weken weer (last van) uitgroei. Een kleurspoeling zal gedurende de tijd vervagen. Ook weer afhankelijk van hoe vaak je je haar wast, maar over het algemeen is een spoeling er na zo’n vijftien wasbeurten uit. Verf is vooral ideaal wanneer je last hebt van grijze haren. Heb je hier nu (nog) geen last van, dan kun je best een spoeling gebruiken. Over het algemeen is het wat minder schadelijk voor je haar. Een spoeling is ook prima wanneer je nog twijfelt over een bepaalde kleur.

Zelf je haar verven met een kleur die past bij je teint

De juiste kleur vinden is nog niet zo makkelijk. Je wilt natuurlijk wel een kleur die je teint flatteert. Raak je nu helemaal overweldigd door al die merken en al die pakjes bij de drogist, concentreer je dan vooral op de kleurnamen en niet zozeer (alleen maar) op de plaatjes. Zo’n afbeelding kan best een vertekend beeld geven en het is natuurlijk logisch dat een kleur bij iedereen anders uitpakt. Een mooi voorbeeld; heb je een kleur met het woord ‘as’ erin, dan weet je al dat dat om een koele tint gaat. Je kunt hier dus best iets uithalen. Maar omdat we nu eenmaal allemaal graag plaatjes kijken mag dat natuurlijk ook best in het geval van je pakje haarverf. Gebruik dan wel de plaatjes (voor – na foto’s) op de achterkant van de verpakking als leidraad en niét de kleur van het model aan de voorkant. Vaak pakt haarverf iets donkerder uit. Houdt hier dus ten alle tijd rekening mee en probeer té donkere kleuren te vermijden. Je doet er ook goed aan om niet voor al te drastische kleurverschillen te gaan wanneer je zelf je haar (voor het eerst) verft. Twee dingen zijn niet aan te raden voor thuis en dat is het haar lichter maken (blonderen!) of highlights zetten. Het blonderen van je haar is natuurlijk al niet bijzonder goed voor de conditie van je haar, dus het is super belangrijk om dit echt met beleid te doen. En highlights zetten líjkt misschien makkelijk, maar als je hier niet echt ervaren mee bent, heb je grote kans op een ‘gevlekt’ resultaat.

Zorg dat je genoeg verf hebt als je zelf je haar gaat verven

Kun je het je voorstellen? Er halverwege het verven achter komen dat je niet genoeg verf hebt? Dan heb je best wel een probleem. Je kunt in het geval van haarverf écht beter te veel hebben dan te weinig. Let hier vooral op wanneer je lang of dik haar hebt. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je je haar gaat verven. Dit klinkt logisch en misschien vind je het niet nodig, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen. Sommige varianten haarverf mogen bijvoorbeeld na het mengen niet te lang in het flesje zitten omdat er een kans bestaat dat het flesje open spat wanneer het te lang staat. Andere haarverf moet juist even ‘staan’ voordat je het kunt gaan gebruiken. Laat een haarverf nooit te lang, maar ook niet te kort in je haar zitten. Wanneer je verf namelijk te kort laat zitten, kan de kleur anders of minder intens uitpakken. Laat je hem te lang zitten, dan kan dit je hoofdhuid irriteren en bovendien is het ook simpelweg niet nodig.

Draag beschermende kleding en handschoentjes

Zeker wanneer je altijd zelf je haar verft, is een oude blouse die je steeds draagt tijdens het kleuren, geen overbodige luxe. Haarverf vlekken krijg je namelijk met geen mogelijkheid uit textiel gewassen. Zorg er wel voor dat het iets is wat je makkelijk uit kunt trekken voor het uitspoelen als je dat onder de douche gaat doen. Je wilt natuurlijk niet een t-shirt over je hoofd moeten trekken als er allemaal verf in je haar zit. Een oude handdoek over je schouders hangen kan eventueel ook, maar als die gaat schuiven, kan dat een probleem worden. In elk DIY-pakje haarverf zitten beschermende handschoentjes. Draag deze. Omdat ze super dun zijn en je er eigenlijk gewoon (bijna) alles mee kunt doen, kun je ze eventueel al aandoen tijdens het mengen van je verf. Mocht er dan een ongelukje gebeuren, dan zijn je handen in ieder geval al beschermd.

Zelf je haar verven

Smeer je haarlijn en eventueel je oren voor het verven in met vaseline. Hierdoor voorkom je vlekken op je huid. Toch een vlekje gemaakt? Gebruik een wattenschijfje met wat shampoo of reinigingsmelk om de vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Was je haar niet van tevoren. Zeker conditioner kan er namelijk voor zorgen dat de verf niet goed ‘pakt’. Begin altijd met het verven van de uitgroei en verdeel de verf daarna pas over de lengte van je haar. Het kan handig zijn om de verf eventueel nog met een kam door je haar te verdelen. Gebruik hiervoor natuurlijk wel een oude kam, want de vlekken krijg je er maar moeilijk uit. Zodra de inwerktijd voorbij is, maak je je haar een klein beetje nat, laat je de verf iets ‘opschuimen’ en daarna spoel je het grondig uit met lauwwarm water. Liever te lang spoelen dan te kort. Zorg ervoor dat het water helemaal helder is.

Na het kleuren

Vaak zit er in pakjes haarverf ook een speciaal verzorgend product voor na het kleuren bijgesloten. Bij de kappersgroothandel Koosvanderbeek vind je een heel uitgebreid assortiment aan beschermende en professionele treatments, maar ook shampoos en conditioners die speciaal voor gekleurd haar zijn ontwikkeld. Mijn tip uit hun assortiment? Mijn eigen kapper werkt onder andere met de producten van L’Oréal en zij brengen bijvoorbeeld altijd een ‘Vitamine powerdose’ in mijn haar aan na het kleuren. Dit geeft extra glans aan de kleur, maar verzorgt het haar ook intensief. Tot slot kun je de avond na het kleuren van je haar een oude handdoek op je kussen. Zo weet je zeker dat je geen vlekken maakt op je mooie bedtextiel.

ZELF JE HAAR VERVEN, DURF JIJ DAT AAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Goede tips, maar net als jij laat ik het ook bij de kapper doen. Heb het in mijn jeugd wel altijd zelf gedaan, wat – op een enkel drama na, geel haar – vrijwel altijd goed ging. Tegenwoordig ga ik lekker naar de kapper. Vind het heerlijk als er aan mijn haar wordt gefrut.

 2. Ik ben echt een “thuis- kleurder”. Ik probeer ook nooit op de plaatjes te letten, want daar ziet het er altijd te mooi op uit, maar het blijft verleidelijk.
  Ik heb het een paar keer ontkleurd en iedere keer riep ik: “Dat doe ik nooit meer”… I know, ik ben hardleers. 😉
  Maar ik wil zo graag naar een lichtere koele kleur en ik blijk teveel warmte in mijn haar te hebben. Het wordt altijd oranje Pippi Langkous rood en kurkdroog.
  Dan smijt ik er maar weer een donkere kleur overheen…zucht.
  Omdat ik steeds sneller grijs word kleur ik het vaker, ik ben er nog niet aan toe. Behalve als een kapper het helemaal grijs maakt, maar dan trendy en mooi.
  Goede tips, ik kan mij er helemaal in vinden!

 3. VWillemse says:

  Je eigen haar verven kan inderdaad een drama zijn.
  Verf van de kappers winkel geeft al een wereld van verschil.
  Er zitten ook geen plaatjes bij dus je focust je alleen op de kleur stalen en krijgt als het goed is ook meteen advies.
  Vaak zijn deze ook een stuk milder voor je haar en ze zijn zo veel beter gepigmenteerd.
  De kleur is intenser en blijft stukken langer mooi.
  Als je het zelf wilt kleuren is dit volgens mij wel een betere keus dan drogisterij verf.

 4. Wat een mooie foto, sta je echt prachtig op! Ik ben echt een bangerd als het op mijn haar aankomt haha! Mijn moeder heeft 2 keer een spoeling in mijn haar gedaan en daar was ik erg blij mee. Ook heb ik het wel eens bij de kapper laten doen. Echt geverfd heb ik nog nooit!

 5. Beeldschone foto van jou!!! Moest dat als eerste even kwijt 😉 Ik verf al jaren mijn haar vanwege de **!!^&*(^)()*# grijze haren. Ik heb het 2x zelf geprobeerd maar dat was geen succes, ik had nogal wat plekken gemist :-(. Dus sindsdien besteed ik het uit aan de kapper, heb ik meer vertrouwen in 😉

 6. Heidi De Winter says:

  Heel mooie foto Christiana! De coupe en kleur staat je heel goed! Ikzelf heb nog nooit gekleurd. Ik ga naar de kapper uit gemakzucht zeker 😉 Je hebt wel goede en duidelijke tips!

 7. Ik doe het altijd zelf gaat prima, 1x een paars ongelukje gehad omdat ik dacht dat aubergine best leuk kon zijn hahaha NOT maar verder altijd prima om zelf te doen.

 8. Ik laat mijn haar altijd bij de kapper kleuren. En dat is vooral omdat ik highlights heb, en die moet je (precies zoals jij zegt haha) niet zelf thuis zetten. Ik in elk geval niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.