Je haren wassen, hoe moet dat eigenlijk? We dénken allemaal dat dat toch niet zo moeilijk moet zijn, maar think again. Dit zijn de fouten die we vaak maken tijdens het wassen van ons haar.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Je haren (te vaak) wassen met te heet water

Was je haar het liefst met lauwwarm water. Niet alleen is dit veiliger voor je haar, ook vergroot heet water de kans dat je haar sneller vet wordt. Je kunt je haar ook te vaak wassen. Tja, alles waar ’te’ voor staat dus. Het is niet nodig om je haar dagelijks te wassen. Hierdoor kan het juist sneller vet worden. Te veel shampoo gebruiken is ook een ding! Schuim wordt door veel mensen nog steeds geassocieerd met schoon. Hoe meer schuim, des te schoner het haar, wordt er gedacht. Schuim wil echter helemaal niet zeggen dat je haar schoon wordt. Schuim wordt veroorzaakt door sulfaten. Dit zijn oppervlakte actieve stoffen die een reinigende werking hebben en tegelijkertijd een product laten opschuimen. Het probleem met sulfaten is helaas dat ze geen onderscheid maken in de vetten die je kwijt wilt en de vetten die je hoofdhuid nodig heeft als bescherming. Vaak wassen met shampoos waaraan (agressieve) sulfaten toegevoegd zijn, kan dus resulteren in een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Het is verder erg belangrijk om je shampoo, conditioner of haarmasker goed uit te spoelen. Wanneer er resten achterblijven in je haar, zul je (opnieuw) merken dat je haar sneller vet wordt.

Haarproducten verkeerd gebruiken

Een veel voorkomende fout bij het wassen van je haar in conditioner verkeerd gebruiken. Conditioner is bedoeld om je haar na het wassen extra te voeden en makkelijker doorkambaar te maken. Zo’n product kun je dus het beste alleen aanbrengen op de haarlengtes en de punten. Conditioner aanbrengen op de haaraanzet maakt het haar vaak onnodig futloos en slap. Ook te véél conditioner aanbrengen gebeurt vaak. Het is niet nodig. In plaats van een conditioner kun je ook een haarmasker gebruiken. Het grootste verschil tussen een conditioner en een masker is dat een masker vaak nog voedender is. Je gebruikt een haarmasker trouwens altijd in plaats van een conditioner, en dus niet allebei tegelijkertijd of achter elkaar tijdens een haarwasbeurt. Ook standaard een anti-roos shampoo is geen goed idee. Een anti-roos shampoo moet echt alléén gebruikt worden wanneer je daadwerkelijk last hebt van hoofdroos. Wanneer je een goede variant te pakken hebt, zou het zo moeten zijn dat je er na een aantal keren wassen vanaf bent. Heb je geen last (meer) van roos, dan kun je dus stoppen met het gebruik van een speciale anti-roos shampoo.

Nat haar hardhandig droogwrijven en borstelen

Wanneer je net onder de douche vandaan stapt en je haar dus nog nat is, is het super kwetsbaar. Ga dus niet al te hardhandig tekeer met droogwrijven en wacht liever even met borstelen. Ga na het douchen bijvoorbeeld eerst ontbijten of je make-up aanbrengen, zodat je haar in de tussentijd al een beetje kan drogen. Er bestaan speciale leave-in sprays die je op nat haar kunt aanbrengen, zodat het makkelijk doorkambaar wordt en minder snel breekt. In feite is (te heet) föhnen ook niet erg goed voor je haar. Je zou dus eens wat vaker kunnen proberen om je haar na het wassen aan de lucht te laten drogen.

AAN WELKE ‘FOUT’ MAAK JIJ JE WEL EENS SCHULDIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

  1. Ik gebruik bijna geen conditioner meer maar gebruik nu leave-in conditioners als ik onder de douche uit kom, werken fijn en inderdaad voorzichtig met de tangle teezer borstelen.

  2. Ik was mijn krullen hooguit twee maal per week met een speciale washconditioner.
    Ook heel belangrijk is dat je haar echt door & door nat is voor je het gaat wassen.
    Het uitspoelen zou eigenlijk twee X langer moeten duren dan het wassen op zich.
    Elke dag wassen met antiroos shampoo? Pffffttt dan is je hoofdhuid je echt niet dankbaar hahaha

    1. Christiana says:

      Een heel goede toevoeging inderdaad; zorgen dat je haar goed nat is voordat je gaat wassen!

  3. Ik was mijn haar te vaak. Ik probeer het minder vaak te wassen maar houdt dat nooit lang vol 😉 Dan moet ik het gewoon weer wassen haha.

    1. Christiana says:

      Ik blijf dit ook een lastige vinden hoor, zeker als ik in de ochtend heb gesport, dan voelt mijn hoofd (en haar dus ook) zo zweterig en wil ik het dus écht wel wassen!

  4. Leuk artikel! Ik heb een tijdje conditioner bij de haaraanzet van mijn dochtertje gebruikt. Ze heeft super veel en ook enorm dik haar en door de conditioner op deze manier bij haar te gebruiken werd het ook super snel vet. Voor mijn haren gebruik ik het wel vanaf de haaraanzet omdat ik heel erg droog haar heb.

  5. Leuk & interessant artikel dit! De fout die ik soms maak vooral in de winter zat zijn dat het water iets te heet is… Hier zal ik wel proberen op te letten 😉

  6. Leuk artikel! Ik wil mijn haar nog wel eens te heet wassen, hier ga ik aan denken. Conditioner doe ik al heel lang niet meer over mijn hele haar maar alleen in de puntjes! Mijn haar wordt zo minder snel vet en ook minder slap 🙂

  7. Ik hou mij keurig aan aan alle regeltjes gelukkig. Ik heb een fout dingetje, ik föhn mijn haar altijd. Wel op de koelere stand. Want met nat haar rondlopen vind ik altijd heel onprettig om de een of andere reden 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.