Verbranding door de zon voorkomen doe je onder andere door op gezette tijden uit de zon te blijven. Smeer je vooral ook royaal in.

Verbranding door de zon voorkomen: smeer je (op tijd en goed) in!

Eén van de meest voor de hand liggende tips om verbranding door de zon te voorkomen is natuurlijk door je in te smeren met een zonnebrandcrème. Het is dan vooral belangrijk dat je dit op tijd, zorgvuldig én met het juiste product doet. Er bestaan zonnebrandcrèmes met minerale filters, chemische filters en daarnaast ook producten die zowel minerale als chemische filters bevatten. Minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Een chemische zonnefilter trekt in de huid en absorbeert vanaf hier de uv-straling. Een minerale filter wordt ook wel een fysische filter genoemd. Deze filter vormt een laagje op de huid en weerkaatst vanaf hier de straling. In principe zou je dagelijks moeten smeren met een SPF, zéker je gezicht. Op zonnige dagen en op dagen dat je in je bikini loopt, is het helemaal belangrijk dat je goed smeert. Gebruik je zonnebrandcrème altijd royaal. Als er een cosmetica product is waar je niet zuinig mee moet doen, dan is het wel zonnebrandcrème. Gebruik ook liever een lotion of een melk dan een spray. Deze zal altijd beter beschermen. Smeer ook regelmatig bij, zeker wanneer je veel transpireert en / of zwemt. Ook wanneer je zogenaamde waterproof producten gebruikt, zul je regelmatig moeten bijsmeren.

Welke SPF moet ik kiezen?

Hoewel je je in principe dus altijd zou moeten insmeren om je huid te beschermen tegen UVA-en UVB straling, is het op bepaalde dagen éxtra belangrijk. Dit heeft te maken met de zonkracht of de UV-index. Wanneer je het weerbericht bekijkt, zul je zien dat hier ook regelmatig voor gewaarschuwd wordt. Deze zogenaamde uv-index geeft de intensiteit van de zonnestraling weer die wordt bepaald door de stand van zon. Des te hoger de zon staat, des te meer deze intensiteit toeneemt. De UV-index verschilt dagelijks, en is daarnaast ook niet de hele dag hetzelfde. Des te hoger de UV-index, des te belangrijker het is om je zorgvuldig met zonnebrandcrème in te smeren om verbranding door de zon te voorkomen. Bij een UV-index van 3 of meer is het wijs om een zonnebrandcrème met minimaal SPF30 te gebruiken. De SPF van je crème zegt iets over de hoeveelheid zonlicht waaraan je huid kan worden blootgesteld voordat je verbrand. Echter, hoe lang je zonder te verbranden in de zon kunt zitten, heeft ook alles te maken met waar je bent, met de UV-index en natuurlijk vooral ook met jouw huid. Je kunt je voorstellen dat wanneer je op de eerste zonnige dag van het jaar (onbeschermd) uren in de zon gaat zitten met een lijkbleke huid, je sneller zult verbranden dan wanneer je dat aan het eind van de zomer wanneer je huid veel meer aan de zon gewend is. Dit betekent overigens niet dat je je aan het eind van de zomer niet meer hoeft in te smeren.

Verbranding door de zon voorkomen: vermijd zon op bepaalde momenten

Verbranding door zon voorkomen doe je natuurlijk ook door op bepaalde tijden gewoon helemaal uit de zon te blijven. Meestal is de zonkracht tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst. In principe is het dus slim om dan uit de zon te blijven. Besef verder ook dat de zon in je tuin exact dezelfde zon is als die boven het strand. Het is een feit dat water en zand zonnestralen terug kaatsen en je op het strand dus sneller kunt verbranden, maar je kunt in je achtertuin (helaas…) net zo hard verbranden. Zoek vaker de schaduw op, zorg in je tuin of op je balkon voor een parasol of voor maatwerk schaduwdoeken. Beiden zijn niet alleen belangrijk om verbranding door de zon te voorkomen, ze geven je tuin of balkon ook nog eens extra gezelligheid en sfeer. Een pet, hoed of bandana kan ook helpen.

Gebruik liever geen geopende zonnebrandcrème van vorig jaar

Elk cosmetica product is beperkt houdbaar. Hoe lang een product houdbaar is, is afhankelijk van de textuur, de verpakking, maar ook van hoe je het product gebruikt en waar je het bewaart. Zo zullen waterige producten sneller bederven dan olie-achtige formules, omdat bacteriën goed gedijen in water. Een product in een open pot zal ook minder lang houdbaar zijn dan een product in een tube of pompje. Vaak heeft houdbaarheid ook te maken met de conserveringsmiddelen due gebruikt worden. Zo zijn natuurlijke producten vaak minder lang houdbaar dan niet-natuurlijke formules. Een zonnebrandcrème is in principe een jaar na opening houdbaar. Echter, die houdbaarheid zegt niets over de werking van de filters. De werking van de filters neemt namelijk af, zeker wanneer het product veel in de zon ligt, wat natuurlijk vaak gebeurt met zonnebrandcrèmes. Heb je nog een geopende zonnebrandcrème van vorig jaar liggen, dan zal die waarschijnlijk niet meer optimaal beschermen. Ik raad ook altijd af om zonnebrandcrèmes in de sale of in een outlet te kopen. Je weet namelijk vaak niet goed hoe oud deze producten al zijn.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Related articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.