Een primer is een ideale basis voor het aanbrengen van je make-up. Er zijn echter heel veel verschillende soorten. Welke moet je nou kiezen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is een primer?

Een primer is een product dat ervoor zorgt dat je make-up langer houdt en makkelijk(er) is aan te brengen. In de meeste gevallen gaat het om een vloeibare formule, al zijn er ook oliën en waterige formules in sprayvorm. Een primer oogt eenmaal aangebracht op het gezicht, meestal transparant. Hij geeft dus geen kleur aan de teint. Er bestaan primers die de teint corrigeren. De primer zélf heeft dan vaak wel een kleur en in het geval van een primer die roodheid camoufleert is de kleur van zo’n primer dan vaak groen. Groen neutraliseert namelijk roodheid. Een primer is géén vervanging van je gezichtscrème. Je gebruik een primer dus altijd in combinatie met een dagcrème. Een primer kun je in feite zien als een basis voor je make-up. Hiermee creëer je een soort laagje op je huid. Dit laagje zorgt ervoor dat je make-up makkelijk aan te brengen is, mooier zit en langer en beter op zijn plek blijft zitten. In veel primers zitten dan ook siliconen, die oneffenheden in de huid opvullen en een laagje op de huid vormen. Wanneer je je gezicht hebt gereinigd, breng je éérst gezichtscrème aan, dan primer en dan foundation. In principe gebruik je een primer dus alleen wanneer je make-up draagt. Je kunt primer prima met je vingers aanbrengen, eigenlijk gewoon zoals je een crème aanbrengt. Een primer breng je aan op het hele gezicht. Ik heb zelf een droge huid en breng altijd wat éxtra aan op de zeer droge plekjes van mijn gezicht; tussen mijn wenkbrauwen en rond de neusvleugels. Er bestaan overigens ook primers voor bijvoorbeeld oog make-up, die breng je plaatselijk aan.

Welke primers zijn er?

Er zijn allerlei verschillende soorten primers, en deze kunnen onderling dus verschillen in textuur. Je hebt ze bijvoorbeeld in de vorm van gels, crèmes, oliën en zelfs watertjes. Over het algemeen gaat het wel om luchtige texturen, alhoewel de aanwezigheid van siliconen een primer wel wat ‘gelly’ kan laten aanvoelen. Steeds meer merken hebben primers in het assortiment. Je hebt ze van low-budget tot high-end, er is er altijd wel een in jouw prijsklasse te vinden. En net zoals je allemaal verschillende soorten gezichtscrème hebt, heb je ook allemaal verschillende soorten primers. Iedere huid is immers anders, en elke vrouw heeft zo haar eigen wensen aan haar gezichtsverzorging en make-up. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende primer voor de droge huid en een matterende variant voor de vette / glimmende huid. Er zijn corrigerende primers voor vrouwen die last hebben van roodheid in het gezicht (deze hebben dus vaak een groene kleur) en primers waaraan bijvoorbeeld lichtreflecterende deeltjes zijn toegevoegd zodat ze een extra glow geven aan de huid. Wanneer je last hebt van vergrote of zichtbare poriën, kun je ook primers vinden die dat kunnen corrigeren. Ze bestaan zelfs met een SPF.

GEBRUIK JIJ EEN PRIMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.