Is er leven voor je huid na een Roaccutane kuur?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hoe ziet mijn huid er vijf jaar na de Roaccutane kuur uit?

Roccutane is behoorlijk omstreden door de vele bijwerkingen die het medicijn geeft. Aan de andere kant werkt het als een trein en ik heb dan ook het idee dat steeds meer huisartsen en dermatologen het ontdekken en voorschrijven. Het actieve bestanddeel van Roaccutane ontleent zijn werking aan het onderdrukken van de talgproductie en het verminderen van de huidontsteking. Het wordt voorgeschreven bij heftige acne, ook op latere leeftijd. Mijn ervaring kun je nog eens lezen in dit artikel. Het is nu ongeveer vijf jaar na mijn kuur. Ben ik nog steeds tevreden met het resultaat? Heb ik last gehad van outbreaks, hoe is mijn huid nu? Ik vertel het je vandaag en laat je bovendien ook mijn skincare producten zien die ik momenteel gebruik. Ik wil met klem benadrukken dat dit mijn ervaringen zijn. Gebruik jij momenteel Roaccutane of heb je het gebruikt, dan kunnen jouw ervaringen anders zijn. Mijn resultaat is niet dat van jou, mijn huid is niet die van jou. Ik heb tot op de dag van vandaag nog niemand gesproken waarbij Roaccutane geen resultaat heeft geboekt. Niemand. Het is wel zo dat resultaten bij de één sneller zichtbaar zijn dan bij de ander. Ik heb nauwelijks last gehad van een outbreak vlak na het beginnen met de kuur. Ik zeg niet dat ik daarna nooit meer een puistje heb gehad, maar het komt serieus nog zelden voor. Vooral tijdens mijn menstruatie en op dagen dat ik me bijvoorbeeld niet lekker voel. Een puistje is aan de andere kant ook weer ontzettend snel verdwenen, ik gebruik geen speciale producten wanneer ik wel een puistje heb. Ze verdwijnen eigenlijk min of meer gewoon.

Gezichtsverzorging voor de zeer droge huid na een Roaccutane kuur

Hoe is mijn huid nu? Ik ben onlangs dertig geworden en ik heb de kuur gehad rond mijn 25e. Nog steeds is mijn huid droog. Ik merk het vooral het laatste jaar dat de droogte helaas erger wordt. Ik ben sterk van mening dat een Roaccutane kuur het verouderingsproces van je huid versnelt doordat je talgproductie gereduceerd wordt. Een afname van talg hoort sowieso bij het verouderingsproces van je huid, maar bij mij gaat het snel. Elke dag dus moet ik mijn huid zeer goed hydrateren. Zeker mijn wangen zijn de laatste tijd schraal en soms heb ik helaas ook zelfs wat last van velletjes. Tijdens het gebruik van Roaccutane is het gebruik van een scrub of peeling niet aan te raden. Nog steeds moet ik eerlijk zeggen dat ik er met mijn droge huid erg voorzichtig mee ben. Als ik het doe, pak ik bijvoorbeeld de Gentle peeling van Clarins. Deze rul je als het ware van je huid af. Durf je dat niet aan, dan kun je hem ook gewoon afspoelen. Ik gebruik ongeveer eens per twee weken een zachte peeling. Verder gebruik ik meerdere keren per week een intensief hydraterend overnight masker. Mijn huid is nog steeds extreem gevoelig en kan dan roodheid vertonen. Dit masker is trouwens ook prettig voor na een zonnige dag. Over zonnen gesproken; ik krijg vaak de vraag of ‘dat nog kan na Roaccutane’. Persoonlijk doe ik het niet meer, uitgebreid in de zon liggen. Mijn huid wordt snel rood en ik merk dat ik in de zon sneller puistjes krijg. Persoonlijk mis ik het zonnen helemaal niet, maar mocht je nu een echte zonliefhebber zijn, houdt er dan rekening mee dat je huid niet meer al te lang kan worden blootgesteld aan zon. Gebruik ook altijd een product met een factor.

Hoe kijk ik terug op de Roaccutane kuur?

Nog steeds ben ik élke dag blij dat ik Roaccutane gehad heb. De kuur was niet makkelijk, onderschat het niet. Aan de andere kant, de toestand waarin mijn huid verkeerde toen ik aan de kuur begon, daar wil ik nooit meer naar terug. Nooit meer. Die verschrikkelijke onzekerheid en elke ochtend bang zijn om in de spiegel te kijken. Ik ga nu met een gerust hart zonder make-up de deur uit, iets wat ik vijf jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden. Je huid verandert enorm, ik raad je absoluut aan je heel goed te verdiepen in het aanschaffen van ‘ nieuwe’  huidverzorging. Door mijn blog krijg ik de kans om met veel nieuwe producten en merken in contact te komen, ontzettend leuk natuurlijk, maar ik gebruik niet zomaar alles op mijn gezicht. Dat kan ook gewoon niet meer. Tot slot, dit zijn mijn persoonlijke ervaringen. Niet alleen heeft je huid tijdens en na de kuur extreme behoefte aan de juiste producten, ik vind het verder ook gewoon heel erg leuk om nieuwe skincare te ontdekken. Echter, ik merk in veel parfumerieën, drogisterijen en apotheken, en ja, zelfs bij schoonheidsspecialisten, dat veel mensen Roaccutane niet kennen en eigenlijk alleen ‘commentaar’ hebben op de toestand van mijn (extreem droge) huid. ‘Gebruik jij wel de juiste crème? Je zou echt merk X moeten proberen, want daar knapt jouw droge huid gegarandeerd van op’, heeft menig verkoopster me al beloofd. Ik wil alleen maar zeggen; Als mensen dit medicijn niet kennen, er zelf geen ervaring mee hebben of niet eerder mensen gesproken hebben die het gehad hebben, kunnen ze je niet voldoende adviseren, écht niet. Ik ben zelf cosmetica-adviseuse, dus het is absoluut niet neerbuigend of als kritiek bedoeld op mijn collega’s in het vak. Het resultaat van een Roaccutane kuur is énorm heftig en in feite is de droogte van je huid daarna ook niet echt ‘normaal’. Probeer zelf producten uit, vraag om samples, koop kleine verpakkingen van merken waarvan jij denkt dat ze passend zijn voor jouw huid. Blijf voldoende water drinken, bescherm je goed tegen de zon en gebruik elke dag een intensief voedende gezichtscrème.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik heb geen ervaring met dit merk, klinkt wel goed.

  2. Interessant om te lezen hoe jij het ervaren hebt. Ik ben bezig met mijn laatste strip pillen en dan ben ik klaar. Ik gebruikte 30mg voor 9 maanden en ik heb bijna geen bijwerkingen gehad! Alleen zeer droge lippen, maar daarvoor kreeg ik een zalf (vaseline, lanoline en glycerine) wat perfect werkt. Mijn alleen rond mijn neusvleugels was mijn huid wat droog. Wat ik ideaal vind, is dat mijn haar niet vet wordt. Ik was het 1 x per week, maar ik zou zelfs 12 dagen zonder kunnen. Zo zie je dat ervaringen inderdaad heel erg wisselend kunnen zijn. Ik had ook nog nooit van het middel gehoord maar wat ben ik blij dat ik het heb gekregen. Bye bye acne! En ik hoop na 5 jaar net als jou nogsteeda een mooie, zuivere huid te hebben 🙂

  3. Wat een ontzettend interessant artikel! Ik zie zelf altijd alleen maar artikelen op blogs en filmpjes op youtube waarin mensen vertellen hoe hun acne weg ging maar nooit hoe hun huid er jaren later uit zag. Wel heel goed om te weten.

    Je huid ziet er trouwens prachtig uit!

  4. Welke dosering heb je gebruikt en hoe lang? Ik neem aan dat dit ook nog verschil maakt voor het lange termijn effect op de huid?

  5. Hoi hoi, ik ben nu 36 en heb roa 20 jaar geleden gebruikt voor 6 maanden. Een paar jaar geleden begon er een soort van striae strepen op huid wat nu steeds meer wordt. Ik begreep dat de roa eigenlijk je huid helemaal verkloot! Toen ik jong was wilde ik er zsm af van mijn acne maar nu ik ouder wordt denk ik bij mezeld had ik het nog maar een beetje volgehouden want acne is niet voor altijd tenminste bij vele. En heb na het gebruik altijd laat gehad van stemmingswisselingen en ook vee haargroei op lichaan . Maar goed dus denk er goed overna voor het gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.