Kom je elke maand geld tekort en ben je dat helemaal zat? Ook jij kunt elke maand geld overhouden, door een aantal simpele dingen aan te passen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Elke maand geld overhouden door een overzicht bij te houden

Wanneer je weet wat er elke maand aan inkomsten binnenkomt én wat je sowieso kwijt bent aan vaste lasten, heb je al een aardig overzicht van je financiën. Op die manier weet je dus makkelijker wat je uit kunt geven aan leuke dingen. Neem dus eens de tijd om te gaan zitten voor het maken van een overzicht, dat hoeft écht niet aan het begin van het jaar, elk moment is goed om te beginnen. Je zou dit in principe voor een heel jaar kunnen doen, en daarbij rekening houden met grote kosten zoals de heffingen die elke februari weer op je deurmat vallen, maar natuurlijk ook het eigen risico van je zorgverzekering. Gaat dit je te ver, hou dan eens een tijdje een kasboekje bij, en schrijf daarin op wat je zoal uitgeeft aan variabele kosten.

Breng jezelf niet in de verleiding

Ik weet van mezelf nu ondertussen wel dat als ik een dagje ga shoppen, ik niet met lege handen thuis kom. Het is in winkels zo makkelijk om verleid te worden dat je toch vaak dingen koopt die je in feite niet nodig hebt. Vervang die standaard zaterdag als shopdag dus eens voor iets anders, Jezelf niet in de verleiding brengen wordt ook makkelijker wanneer je je uitschrijft voor alle nieuwsbrieven. Zelfs wanneer je namelijk niét de deur uit gaat om te shoppen, wordt je anno 2015 ook gewoon verleid als je veilig en wel op je eigen stoel voor je laptop zit. Nieuwsbrieven met daarin korting en cadeautjes zijn natuurlijk super verleidelijk, maar meestal sporen ook deze je aan tot shoppen voor dingen die je niet nodig hebt. Uitschrijven voor nieuwsbrieven gaat meestal erg makkelijk, het is een kleine moeite.

Elke maand geld overhouden door te shoppen met korting

Het lijkt wellicht wat tegenstrijdig met de vorige tip, maar als je echt dingen nodig hebt, dan kun je deze vaak prima scoren met een fijne korting. Maak bijvoorbeeld gebruik van een klantenkaart of ga online op zoek naar kortingscodes om te profiteren van korting op je aankoop. Sommige winkels geven je als dank voor het inschrijven voor de nieuwsbrief een speciale kortingscode, of sturen je een verjaardagskorting in de maand waarin je jarig bent. Je kunt ook kijken op websites die kortingscodes verzamelen, zoals Acties.nl. Zij hebben vaak tientallen kortingscodes online staan die je kunt gebruiken om te shoppen met korting.

Voorkom miskopen

Tegenwoordig kun je van alles, maar dan ook echt van alles, reviews vinden op het internet. Deze reviews kunnen je helpen om een keus te maken bij de aanschaf van iets nieuws, of dat nu gaat om een nieuwe dagcrème of een set speakers. Zo kun je van tevoren andermans ervaringen lezen en hier je voordeel mee doen. Maar het voorkomen van miskopen kan op allerlei andere manieren; Bij sommige grote aankopen, zoals matrassen, kun je bijvoorbeeld eerst een tijdje proefslapen. Vraag in de parfumerie naar samples of koop eerst kleine verpakkingen voordat je overgaat tot de aanschaf van een fullsize product. Pas kleding voordat je het koopt, en desnoods thuis nog een keer voordat je de bonnen weggooit en de kaartjes eraf knipt.

Ga shoppen op het juiste moment

Wie een beetje slim shopt en dat op het juiste moment doet, kan écht geld besparen. Ik weet inmiddels preciés wanneer mijn favoriete winkels gaan starten met de sale, maar ook tussendoor zijn er vaak periodes met korting, speciale koopavonden of promoties. Bij V&D zijn nu bijvoorbeeld de Hebbes dagen aan de gang. Een perfect moment zo met de wisseling van het seizoen;  je garderobe kan wel weer een update gebruiken, je bent misschien op zoek naar een rijkere dagcrème omdat je huid droger wordt en je wilt je interieur wellicht herfst-proof maken. Nog een tip die ik zelf graag toepas; sommige items heb je elk jaar nodig, zoals winter schoenen. Seizoensitems kun je prima scoren in de sale. Deze laat je dan thuis gewoon in de doos zitten, en zodra de tijd rijp is, haal je je nieuwe items tevoorschijn.

Sparen vs. lenen

Bij veel winkels kun je tegenwoordig op krediet kopen. Houdt rekening met het feit dat je rente over dit bedrag betaald. Voor alle schulden geldt in feite dat de rente die je over dit bedrag betaalt, niet opweegt tegen de rente die je ontvangt voor het geld dat op een spaarrekening staat. Heb je schulden of sta je rood op je betaalrekening, dan doe je er over het algemeen goed aan eerst dit op te lossen voordat je geld gaat sparen. Een creditcard kun je maandelijks in één keer aflossen zonder rente over dit bedrag te betalen. Zo kun je profiteren van de voordelen van een creditcard, zonder extra kosten. Ideaal wanneer je graag internationaal shopt! Verder geven bepaalde creditcard maatschappijen garantie over de aankopen die je met een creditcard gedaan hebt, er is nog wel een klein eigen risico, maar dit is echt ideaal voor wanneer je grote aankopen doet met je creditcard, zie het als een extra service vanuit de creditcard maatschappij!

Automatisch geld sparen en besparen op vaste lasten

Bij elke bank kun je heel makkelijk een overschrijving instellen, zodat er elk maand automatisch een bedrag naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Zo kun je dit niet vergeten en heb je er gewoon geen omkijken naar. Op vaste lasten tot slot kun je in veel gevallen flink wat geld besparen. Zo loont het absoluut de moeite om einde van het jaar eens te kijken naar bijvoorbeeld je energie leverancier Wij sluiten bijvoorbeeld altijd een jaarcontract af en stappen dan aan het eind van een jaar over naar een nieuwe leverancier. Je profiteert dan niet alleen van goedkopere energie, maar ook van een welkomstbonus! Ook is het in december de tijd om te kijken naar je zorgverzekering. Past je pakket nog bij je? Kun je bepaalde aanvullende verzekeringen wellicht stop zetten, of heb je juist een aanvullende verzekering nodig, voor de aanschaf van een bril of een uitgebreide behandeling bij je tandarts?

ELKE MAAND GELD OVERHOUDEN, LUKT JOU DAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.