Wil je meer orde in de chaos? Volg dan mijn stappenplan met praktische tips voor het uitzoeken en organiseren van je cosmetica.

Het organiseren van cosmetica, begin met een inventarisatie!

Hoewel ik niet zo van de Konmari methode ben, geef ik in dit voorbeeld tóch de tip om te beginnen met het inventariseren van al je cosmetica. En ja, daarvoor ga je alles eerst eens op een grote berg ‘gooien’. Haal alle cosmetica uit je badkamer, slaapkamer, nachtkastje, en vergeet ook bijvoorbeeld de spullen uit je handtas en die tubes handcrème in het kastje in de hal en in de keukenla niet.

Check of je cosmetica nog ‘goed’ is

Alle cosmetica kan bederven. Niets is eeuwig houdbaar. Het is gelukkig niet heel moeilijk om te bepalen of je cosmetica nog goed is. Cosmetica die niet meer goed is verandert vaak van kleur en textuur. Een product kan bovendien onprettig gaan ruiken of zelfs gaan stinken. Die producten kun je beter direct weggooien. Het is sowieso slim om niet te veel cosmetica tegelijkertijd open te hebben, zeker wat betreft gezichtscrème in open potten, maar bijvoorbeeld ook flessen en potten die in je douchecabine staan. Hier komt namelijk veel sneller water in, en bacteriën zijn nu eenmaal dol op water. Dit komt de houdbaarheid van deze cosmetica niet ten goede. Afwisselen is natuurlijk leuk, maar bedenk dat je maar één gezichtscrème tegelijkertijd kan gebruiken en dat je dus beter de ene pot kunt leegmaken voordat je de andere aanbreekt. Het zou natuurlijk zonde zijn als je straks drie halflege potten weg kunt gooien. Op cosmetica staat altijd een icoontje van een open potje met een deksel en een getal erbij. Dit icoon geeft aan hoelang de cosmetica houdbaar is na opening. Vaak staat dit icoontje op de doos, die je waarschijnlijk in veel gevallen weg gooit, dus bij spullen waarvan je weet dat je er lang mee gaat doen, kun je bijvoorbeeld een stickertje op de onderkant plakken met daarop de maand waarop je de verpakking geopend hebt, gewoon als een reminder voor jezelf. Tijdens het organiseren van je cosmetica is het dus handig om direct te checken of je producten nog goed zijn.

Sorteer je cosmetica

Het is in dit punt natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel cosmetica je hebt, en hoeveel je op een dag gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld een vrij uitgebreide skincare routine en ik gebruik dus dagelijks aardig wat verschillende producten voor mijn huid. Qua bodylotions heb ik bijvoorbeeld weer minder producten, en qua haarverzorging gebruik ik ook standaard dezelfde producten die op één hand zijn te tellen. Het is sowieso handig om je cosmetica te sorteren voor een beter overzicht, maar kies dan ‘categorieën’ uit die bij je passen. Zo kun je gezichtsverzorging en lichaamsverzorging apart sorteren, producten die je dagelijks, wekelijks of zelden gebruikt, en wanneer je bijvoorbeeld veel reist kun je travelsizes allemaal apart houden, in een speciale toilettas die je bijvoorbeeld elke keer meeneemt tijdens het reizen. Toen ik nog voornamelijk beauty reviews voor mijn blog schreef, had ik bijvoorbeeld een aparte kast met spullen die ik nog moest fotograferen en die ik dus daarna pas ging uitproberen / gebruiken. Maar ik snap natuurlijk dat dit een beetje een ‘extreme’ situatie is, en dat je als niet-blogger natuurlijk niet standaard een hele kast vol (ongebruikte) cosmetica hebt.

Geef je spullen een handige plek na het organiseren van je cosmetica

Hoewel de badkamer waarschijnlijk de meest logische plek is om cosmetica te bewaren, zijn er natuurlijk ook voldoende andere plekken in huis waar je cosmetica gebruikt. Het is handig om hier rekening mee te houden als je je cosmetica opnieuw gaat opbergen nadat je alles gesorteerd hebt. Producten zoals cleanser en tandpasta gebruik je waarschijnlijk alleen in de badkamer, maar ik smeer bijvoorbeeld vaak mijn benen in met bodylotion op de slaapkamer. Ook mijn haar föhn ik altijd op de slaapkamer. Make-up aanbrengen doe ik dan weer op mijn werkkamer, en dan om precies te zijn aan mijn bureau, gewoon omdat ik het handig vind om te zitten tijdens het opmaken. Je zult waarschijnlijk ook een vooraad(je) van bepaalde producten hebben; shampoos, wattenschijfjjes, tandpasta en tandenborstels zijn vaak producten die in de aanbieding zijn en die je dus groots kan inslaan. Bedenk of deze spullen echt in de badkamer moeten staan of dat je ze bijvoorbeeld ook op een schap in je kledingkast of in een la in een dressoir kan bewaren. Dingen die je in gedachten kan houden bij het bedenken van een logische plek zijn bijvoorbeeld; hoe vaak gebruik ik het, wat is de meest handige plek, wanneer gebruik ik het product eigenlijk (ik heb bijvoorbeeld altijd een tube handcrème op mijn nachtkastje liggen, ik smeer mijn handen altijd in voor het slapen gaan, het is echt het laatste wat ik doe voor ik de lamp uitdoe vanwege het feit dat ik een vrij vette handcrème gebruik. Voor mij is het dus niet logisch om deze crème ergens anders neer te leggen), herinnert deze plek mij aan het feit dat ik het product moet gebruiken (ik noem maar wat, crème tegen eczeem die je dagelijks moet gebruiken) en zijn er meerdere mensen in huis die dit product ook gebruiken?

ZOEK JIJ JE COSMETICA REGELMATIG UIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

8 Comments

 1. Goede tips! Ik zoek het regelmatig uit. Ik heb alleen niet meer zoveel als een paar jaar geleden, dus dat scheelt ook voor het overzicht.

  1. Christiana says:

   Same here, toen ik echt nog alleen beauty artikelen schreef, had ik standaard twee kasten vol, plus nog alles wat er in de badkamer lag. Nu is dat een stuk minder en ik treur er geen dag om;-)

 2. Goede ideeën! Ik zou hoognodig eens mijn cosmetica moeten uitzoeken (en hier en daar unstashen hihi). Ik heb bijvoorbeeld veel nagellak en dat staat bij mij echt compleet ongeorganiseerd in verschillende kasten. De lades in een kastje zijn zelfs gezwicht onder het gewicht van zoveel nagellak hihi. Ik zou mijn nagellak collectie als een van de eerste dingen willen aanpakken en op kleur gaan indelen oid. Ik ben daar (opruimen/organiseren) echt heel slecht in 😉

  1. Christiana says:

   Haha, ja, ik ben inderdaad wel heel erg benieuwd hoeveel flesjes nagellak jij in huis hebt staan. Je zou ze eens moeten tellen! Oh, lijkt me zo zálig om die eens allemaal op kleur te sorteren;-)

 3. Ik heb ook een handcrème en oogcrème op mijn nachtkastje liggen. Vaak doe ik mijn oogcrème als laatste op, anders word mijn leesbril zo vet. Ik moet ook hoognodig alles weer gaan indelen, ik kom zo vaak dingen tegen die ik gewoon vergeten ben… Fijne tips!

  1. Christiana says:

   Haha, wat súper slim Babs! Nee, serieus, ik heb hier echt iets aan. Ik zit namelijk met precies hetzelfde. Normaal draag ik geen bril, maar met lezen heb ik het echt nodig en ik vind het juist altijd zo fijn om lekker in bed te lezen, maar inderdaad; dan word je bril altijd zo vettig van die oogcrème. Voortaan ga ik dat ook later doen. Gek dat ik daar niet eerder op gekomen ben, want handcrème breng ik dus juist altijd als laatste aan, ook na het lezen dus.

 4. Ik vind het heerlijk om cosmetica te organiseren, maar ik merk dat ik het blijf doen. Dat komt ook omdat ik natuurlijk veel leuke dingen opgestuurd krijg en je zo toch weer heel wat verzamelt.

  1. Christiana says:

   Klopt helemaal, als beautyblogger blíjf je aan het opruimen en organiseren, maar het is wel altijd leuk om er mee bezig te zijn;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.