Heb jij wel eens last van rullende gezichtscrème of foundation? Vervelend is dat hè? Er zijn verschillende oorzaken voor en dít kun je doen om het te voorkomen.

Je kunt last hebben van rullende gezichtscrème wanneer je te veel crème gebruikt

Heb jij ook wel eens ervaren dat je gezichtscrème of je foundation ‘korrelig’ wordt na het aanbrengen? Dit wordt ook wel rullen genoemd. Je kan er last van hebben met crèmes en met make-up, maar ook met een combinatie van die twee. Het is erg irritant en het ziet er natuurlijk niet mooi uit, zeker niet wanneer je daarna dus nog make-up gaat aanbrengen. Dat je gezichtscrème na het aanbrengen op je huid gaat rullen, kan meerdere oorzaken hebben, dus gelukkig kun je meerdere dingen uitproberen om het te voorkomen. Gezichtscrème kan gaan rullen wanneer je er te veel van gebruikt. Sommige mensen zijn geneigd om van bepaalde producten (heel) veel te gebruiken, maar te veel van een product voegt eigenlijk meestal niets toe. Je haar wordt bijvoorbeeld ook niet schoner van heel veel shampoo. Je huid kan maar zoveel van een bepaald product ‘opnemen’ en wanneer je te royaal bent met het aanbrengen van gezichtscrème kan de crème dus gaan rullen. Je kan dus beter beginnen met een kleine hoeveelheid gezichtscrème. Voelt je huid na het aanbrengen oncomfortabel, dan kun je er altijd nog wat extra’s van gebruiken. Wanneer je bepaalde producten in combinatie met elkaar gebruikt en je merkt dat je gezichtscrème dan gaat rullen, dan kan het ook helpen om wat langer te wachten tussen het aanbrengen van de verschillende producten. Douche je bijvoorbeeld graag in de ochtend? Breng dan na het douchen je producten aan, ga dan bijvoorbeeld ontbijten en pas daarna je make-up aanbrengen.

Je gebruikt producten die niet goed bij jouw huid passen

Gezichtscrème kan ook op jouw huid gaan rullen wanneer je een crème gebruikt die niet goed bij jouw huid past. Er bestaan niet voor niets verschillende crèmes die stuk voor stuk specifiek ontwikkeld zijn voor verschillende huidtypes en huidcondities. Een vochtarme huid bijvoorbeeld is gebaat bij producten met hydraterende ingredienten en een droge huid maak je blij met vettige en voedende ingredienten. Breng je een heel vette crème aan op een normale, vochtarme of vette huid, dan is de kans groot dat deze gaat rullen. Je huid kan deze crème niet ‘kwijt’.

Je gezichtscrème bevat siliconen en kan daardoor gaan rullen

Ik heb niets tegen siliconen in cosmetica, maar siliconen kunnen ervoor zorgen dat je gezichtscrème gaat rullen. Siliconen kunnen om meerdere redenen worden toegevoegd aan gezichtscrèmes. Zo vullen ze (tijdelijk) oneffenheden in de huid op waardoor de huid er gladder en egaler uitziet. Dat is ook de reden dat veel primers vaak siliconen bevatten. Siliconen maken een textuur verder ook gladder en makkelijker smeerbaar. De meest voorkomende vorm van siliconen is dimethicone. Siliconen herken je niet alleen door naar de ingrediëntenlijst van je product te kijken, in veel gevallen voél je namelijk ook dat producten siliconen bevatten. Texturen worden daardoor vaak gladder en verder kunnen ze ook wat ‘gelly’ aanvoelen.

Zonnefilters kunnen ook de oorzaak zijn van rullende gezichtscrème

Ook zonnefilters kunnen de oorzaak zijn van rullende gezichtscrème. Het maakt dan niet uit of je producten met minerale filters of met chemische filters gebruikt, of producten met een combinatie van de twee. Een gezichtscrème waaraan zonnefilters zijn toegevoegd, heeft vaak een andere textuur dan een crème zonder die filters en voelt soms ook wat ‘stroever’ aan. Wat ook mogelijk is, is dat je crème met filters zelf niet rult, maar dat je foundation gaat rullen wanneer je die over je crème met de zonnefilter heen aanbrengt. Het is natuurlijk niet verstandig om je filters om die reden weg te laten uit je routine, maar vaak is het een kwestie van verschillende producten met filters uitproberen. Zelf heb ik goede ervaringen met de La Roche Posay Anthelios zonnebrandcrème en de Caudalie Vinosun protect SPF50. Beide producten werken voor mij erg prettig in combinatie met foundation zonder dat ik last heb van rullen. Heb je al deze tips toegepast en tóch nog last van rullende gezichtscrème of make-up? Je gebruikt dus al een crème die bij je huid past, laat je producten goed intrekken en ze bevatten geen siliconen? Soms is het gewoon een kwestie van verschillende crèmes uitproberen. De ene crème werkt gewoon prettiger dan de andere, zo simpel is het! Gezichtscrèmes waar ik heel goede ervaringen mee heb, zijn de Caudalie Vinosouce cream, L’Occitane Réotier aqua cream en de NUXE Nuxuriance gold cream.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.