Als je je je huid optimaal wilt laten profiteren van je cosmetica, dan is het belangrijk om de juiste volgorde in je skincare-routine aan te houden. En zó ziet die volgorde er dus uit.
Je skincare routine begint altijd met reinigen
Zowel in de ochtend als in de avond is het belangrijk om goed te reinigen. Eerst verwijder je eventuele oogmake-up met een product dat daarvoor bedoeld is. Gebruik je waterproof oogmake-up, kies dan ook een oog make-up remover die daarvoor bedoeld is. Het kan helpen om je wattenschijfje eerst licht vochtig te maken, vervolgens te besprenkelen met remover en dat even lichtjes tegen je ogen te drukken, op deze manier ‘weekt’ je make-up makkelijker los. Met een oogmake-up remover kun je ook prima make-up van je lippen en wenkbrauwen verwijderen. Wanneer je ogen schoon zijn, kun je make-up van je gezicht verwijderen met een melk of micellair water. Ik geef de voorkeur aan deze laatste; micellen die aan dit water toegevoegd zijn, werken als een magneet op vuil en make-up en reinigen gaat op deze manier makkelijk, maar ook absoluut op een milde manier. Ook wanneer je geen make-up draagt, kun je micellair water gebruiken! Na het micellair water, of in plaats daarvan, kun je een facewash gebruiken, of iets in die trant; met een droge huid kan je het beste een reinigende crème pakken, met een vette huid een gel. Ingrediënten die je in het algemeen beter kan vermijden in reinigende producten zijn alcohol, synthetische geur-of kleurstoffen en sulfaten (SLS of SLES) omdat ze je huid kunnen uitdrogen. Het reinigingsritueel sluit je af met een toner, ook wel een tonic genoemd. Deze brengt de PH-waarde van je huid weer in balans, haalt de laatste restjes vuil en eventueel make-up weg én geeft een heerlijke verfrissing aan je huid. De meeste toners breng je aan op een wattenschijfje. Er komen echter ook steeds meer varianten in sprayvorm, die je rechtstreeks op je huid kan sprayen. Vaak hebben ze ook een hydraterende werking. Mocht je toner nu echt nooit gebruiken, probeer het gewoon eens een keer om te zien hoeveel ‘vuil’ er nog zichtbaar is na het ‘standaard’ reinigen.
Een serum is een optie in je skincare routine
Een serum bevat een hogere concentratie werkzame stoffen en je gebruikt het product als extraatje naast je dag – en / of nacht crème. Het is dus géén dag – of nachtcrème op zich. Serums zijn ontwikkeld om de conditie van je huid te verbeteren. Er zijn dus serums voor alle huidtypes, en niet alleen, zoals sommige mensen denken, voor de rijpere of oudere huid. Een serum kun je altijd gebruiken, en bij elk huidtype, zowel in de ochtend als in de avond, maar het is ook aan te raden om je huid zo nu en dan een kuur (een boost!) te geven, en een bepaald serum slechts een bepaalde periode te gebruiken. Omdat een serum over het algemeen best kostbaar is, wordt vaak de vraag gesteld of er dan toch ook nog een crème gebruikt moet worden. Ja, is het antwoord! Dit heeft eigenlijk vooral te maken met het comfort dat een crème je huid geeft, en wat een serum niet (of nauwelijks) kan doen.
Oogcrème
Er is geen bepaalde leeftijd waarop je zou moeten beginnen met het gebruik van een crème die speciaal voor de ogen ontwikkeld is. Het is helemaal afhankelijk van de conditie van jouw huid. Over het algemeen genomen is het slim om er zo rond je 25e mee te starten. Overigens, het aanbrengen van oogcreme en dagcrème kun je nog wel omwisselen. Een oogcrème breng je met een zacht kloppende beweging aan op de oogcontouren en zeker voor overdag is het het beste om een niet al te royale hoeveelheid te gebruiken. Sowieso kan je huid maar een bepaalde hoeveelheid crème aan, wat blijft liggen en dus niet intrekt, is in feite al ’te veel’. Bovendien, wanneer je te veel oogcrème pakt, kan dat een nadelige invloed hebben op je oogmake-up. Oogcrèmes kun je vaak ook aanbrengen op de lipcontouren.
Gezichtscrème, eventueel met een SPF
Zowel in de ochtend als in de avond kun je een crème gebruiken. Die zijn er in alle soorten en maten. Je kiest een crème natuurlijk op basis van wat jouw huid op dat moment nodig heeft; hydratatie voor een vochtarme huid, voeding voor een droge huid, kalmering voor een geïrriteerde huid en ga zo maar door. Er zijn nogal wat verschillende meningen over hoe belangrijk (of niet) het is om een andere crème voor overdag te gebruiken dan voor de nacht. Aan jou de keus natuurlijk, vaak bevatten dagcrèmes SPF en nachtcrèmes niet, in de nacht wordt je huid immers niet blootgesteld aan UV-stralen. Omdat je huid ’s nachts bezig is met zichzelf te herstellen, kan een specifieke crème je daarbij helpen. Verder, in veel crèmes die bedoeld zijn voor overdag kunnen toevoegingen zitten die onze huid (tijdelijk) extra mooi maken, zoals lichtreflecterende deeltjes die je huid een glow geven of siliconen die oneffenheden in de huid opvullen. In de nacht heb je dat natuurlijk in feite niet ‘nodig’. Bovendien zijn de meeste dagcrèmes zo ontwikkeld dat ze een goede basis vormen voor make-up. Ook dit is natuurlijk niet nodig in een nachtcrème, die vaak ook wat rijker en voller zijn. Ook al bevat een dagcrème vaak SPF, wanneer je huid op een dag lang wordt blootgesteld aan zonlicht, is éxtra smeren met een zonnebrandcrème een must. Als je echt de juiste volgorde in je skincare-routine wilt aanhouden, doe dit dan als laatste stap zodat je huid ook daadwerkelijk goed beschermd is. Tijdens de zomer, op dagen dat je écht aan het zonnen bent, kun je prima meerdere keren per dag smeren.
WELKE VOLGORDE IN JE SKINCARE ROUTINE HOUDT JIJ AAN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Fijne routine heb je !
Deze volgorde houd ik ook aan. Al wil ik soms na het reinigen ook wel even lekker een plens water doen 😉
Fijne duidelijke uitleg! Soms vind ik het echt een gedoe, maar ik doe het wel altijd braaf. Hopelijk komen ze ooit met een alles in één iets.
Als je een tonic moet gebruiken om resterend vuil te verwijderen dan klopt er iets niet aan je cleanser. ..