Benieuwd welk product wat mij betreft op nummer één staat op het lijstje met onzinnige beauty producten?

Gezichtscrème tegen rimpels

Een rimpel die er eenmaal zit, kun je niet weg smeren, óók niet met een crème van honderd euro. Een anti-ageing crème heet in feite niet voor niets een anti-ageing crème. ‘Anti’ betekent namelijk tegen, je smeert dus tegen huidveroudering. Er zijn zeker ingredienten die in bepaalde concentraties iets voor je fijne lijntjes en rimpels kunnen doen. Een mooi voorbeeld daarvan is hyaluronzuur. Hyaluronzuur is namelijk heel goed in het vasthouden van vocht in de huid. Hierdoor kan de zichtbaarheid van fijne lijntjes en diepere rimpels worden verminderd. Het is niet voor niets dat hyaluronzuur ook gebruikt wordt als rimpelvuller bij cosmetische behandelingen. Ook niacinamide is een mooi ingrediënt in anti-ageing verzorging. Het verhoogt namelijk de productie van collageen. Vitamine A kan ook veel goeds voor je huid doen. Niet alleen kan het worden toegepast bij fijne lijntjes, ook wordt het ingezet bij pigmentvlekken. Wanneer je langere tijd vitamine A gebruikt, zal de huidstructuur zichtbaar verbeteren. Verder kunnen ook vitamine C en vitamine E fijne lijntjes helpen verminderen (niet verdwijnen). Deze vitamines beschermen je huid ook tegen zonschade. Houdt rekening met het feit dat vitamine C en vitamine E niet stabiel zijn. In open potjes zullen ze hun werkzaamheid dan ook verliezen. Kies liever voor luchtdichte tubes of pompflacons wanneer je heel specifiek op zoek gaat naar gezichtscrème met vitamine C en vitamine E. Voor bepaalde gezichtscremes tegen rimpels leg je al gauw honderd euro, of meer, neer. Laat je echter niet misleiden door een hoge prijs. Een dure crème is namelijk zeker niet altijd beter. Er bestaan genoeg luxe merken die relatief goedkope ingrediënten gebruiken, danwel in lage concentraties, zodat je huid er in feite nog niet optimaal van kan profiteren. Verwacht aan de andere kant ook niet dat je in een gezichtscrème van een paar euro de beste ingredienten aantreft.

Shampoo voor meer volume in je haar

Er bestaan onvoorstelbaar veel volume shampoos, maar in feite zorgt geen enkele shampoo opeens voor volumineus Beyonce-haar. Was het maar waar. Shampoos voor meer volume in je haar vallen een beetje in hetzelfde rijtje als shampoos voor fijn(ner) of dunner wordend haar. Net zoals geen enkele shampoo opeens zorgt voor meer volume, is er ook geen enkele shampoo waardoor je haar opeens sneller of beter gaat groeien. Wel is het een feit dat een gezonde hoofdhuid de basis is voor gezond haar. Houdt verder rekening met het feit dat haar in feite dood is. Alleen haarfollikels bestaan uit levende cellen. Ingrediënten in shampoos en verzorgende producten voor het haar kunnen dus maar tot op zekere hoogte iets doen. Haar dat eenmaal beschadigd is, kun je wel zachter aan laten voelen en zelfs laten glanzen door bijvoorbeeld producten met siliconen te gebruiken. De meest voorkomende vorm van siliconen is dimethicone. Dimethicone vormt een zacht en glanzend laagje en maakt haar makkelijk doorkambaar en glanzend. Het effect is echter tijdelijk. Siliconen herstellen beschadigd haar dus niet.

Handmaskers en handscrubs zijn eigenlijk ook onzinnige beautyproducten

In feite is een handmasker in veel gevallen niets meer dan een heel vettige handcrème en dat is dan ook de reden dat handmaskers wat mij betreft ook op het lijstje met onzinnige beauty producten thuishoren. De ene handcrème is natuurlijk de andere niet. Hoewel we producten voor de handen vrijwel altijd handcrème noemen, bestaan er lotionachtige en daarnaast ook vettige formules. Lotionachtige formules bevatten meer water. Hierdoor trekken ze sneller in en laten ze meestal geen vettig laagje achter. Ze zijn aan de andere kant ook (een stuk!) minder voedend. Er bestaan echter genoeg heel vettige handcrèmes, die qua formule dus vrijwel niet verschillen van handmaskers. Zou je de ingrediëntenlijst van een handcrème en die van een handmasker naast elkaar leggen, dan zul je maar weinig verschillen zien. Een handmasker bevat namelijk niet heel andere (of betere) ingrediënten dan een (vettige) handcrème. Heb je zeer droge handen, gebruik dan producten met een hoge concentratie sheaboter en het liefst niet al te veel parfum. Kies je handzeep verder ook met zorg uit. Handzepen met SLS of SLES en (hoge concentraties) parfum kunnen je handen namelijk onnodig uitdrogen. Verder is een handscrub ook niet heel anders dan een gewone lichaamsscrub. De huid van je handen is dun en wordt continue aan zonlicht blootgesteld. Ik zou dus niet adviseren om je handen te scrubben met een grove zoutscrub. Je kunt echter prima een zachte lichaamsscrub, bijvoorbeeld op basis van suiker of verpulverde noten, op je handen gebruiken. Je kunt ook gewoon een gezichtsscrub voor je handen gebruiken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.