Zijn er nu eigenlijk grote verschillen tussen producten voor de handen en het lichaam? Kun je bodylotion als handcrème gebruiken?

De verschillende soorten hand- en lichaamsverzorging

De ene handcrème is de andere niet, net zoals de ene bodylotion de andere niet is. Hoewel we handverzorgingen meestal handcrème noemen, zijn er toch verschillen in textuur en daarmee vaak ook in het resultaat wat zo’n product biedt. We gebruiken echter nu eenmaal de woorden ‘handlotion’ of ‘handbutter’ niet vaak. Zo hebben veel producten voor de handen een lotionachtige textuur, die qua textuur dus echt te vergelijken is met een bodylotion. Een lotion heeft een hogere concentratie water dan een crème. Een lotion is dus luchtiger, vaak makkelijker smeerbaar en trekt sneller in dan een crème. Dat betekent ook dat een lotion vaak minder voedend is. Boter is weer vettiger dan een crème en zal de huid en de handen dus intensiever voeden dan een lotion en ook een crème. Het ‘nadeel’ van een boter is vaak dat zo’n textuur wat langer op de huid blijft liggen en daar een vettig, danwel een plakkerig laagje achterlaat. Het is wel zo des te droger de huid, des te sneller een product intrekt. Naast boter bestaat er ook nog de zogenaamde zalf. Zalf is een product op basis van vet en bevat weinig of zelfs helemaal geen water. Het wordt veel minder vaak toegepast in ‘gewone’ handcrèmes en lichaamsverzorgingen. Je vindt zalven bijvoorbeeld bij de apotheek waar ze vaak worden geadviseerd aan mensen met een zeer droge of beschadigde huid.

Kan ik bodylotion als handcrème gebruiken?

Er zijn dus verschillen tussen texturen van hand- en lichaamsverzorgingen. Maar zijn er dan ook veel verschillen tussen handcrème en bodylotion? Kun je een bodylotion als handcrème gebruiken? Als je een willekeurige INCI-lijst van een handcrème en een bodylotion naast elkaar zou leggen, zullen er over het algemeen weinig verschillen zijn. Sterker nog, wanneer je een ingrediëntenlijst bekijkt en je weet niet van welk product deze lijst is, zul je in veel gevallen niet eens weten of het om specifiek om een product voor de handen of het hele lichaam gaat. In principe kun je dus prima een bodylotion als handcrème gebruiken. Heb je echt heel droge handen, dan zou ik wel adviseren om niet een gewone bodylotion te gebruiken, maar echt een bodycrème of zelfs een butter. Er bestaan ook speciale handmaskers, maar ook die verschillen in feite niet heel veel van rijke lichaamsverzorgingen, zoals butters en crèmes. Ik hoor nog regelmatig dat mensen op zoek zijn naar een ‘crème die goed voedt, maar niet vettig is’. Dát is echter lastig te vinden! Voedende texturen zijn nu eenmaal vaak vettig en leggen dus een laagje op de huid. Het enige wat je daar eigenlijk aan kunt doen, is het product in de avond voor het slapen gaan gebruiken, zodat het product goed de tijd heeft om in te trekken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.