Over de voordelen van haarextensions hoef ik natuurlijk niet lang uit te wijden, maar er zijn ook nadelen van haarextensions, denk hier goed over na voordat je eraan begint.

De voordelen en nadelen van haarextensions

Haarextensions kun je overal krijgen en er is volop keus in verschillende haarextensions. Je hebt sowieso extensions van echt haar en van nep haar. Het spreekt voor zich dat extensions van echt haar niet alleen écht veel mooier en natuurlijker zijn, maar er is verder ook een beduidend verschil in hoe lang de extensions mooi blíjven. Echt haar zal langer mooi blijven dan nep haar, mits je je extensions goed verzorgt. Zelf heb ik ervaring met bondings en clip in extensions. Op de foto hierboven draag ik overigens de clip in extensions. Bij bondings worden haarextensions door middel van een keratinebonding aan je eigen haar bevestigd. Ze worden dan plukje voor plukje aan je eigen haar vastgemaakt. De bondingen worden kort verwarmd waardoor ze goed aan je eigen haar blijven zitten. De clip in extensions kocht ik toen ik drie jaar geleden ging trouwen en die draag ik dus nog zo nu en dan. Over het grote voordeel van haarextensions hoef ik natuurlijk niet uitgebreid uit te wijden. Met extensions heb je een volle(re) bos haar waar je ook opeens veel meer mee kunt dan met je eigen haar. Ik heb nooit heel dik en vol haar gehad, maar sinds de grote operatie waar ik vier en een half uur onder narcose geweest ben, heb ik ook veel last gehad van haaruitval. Toch zijn haarextensions ook niet altijd de perfecte oplossing, want ik vond echt dat er wel wat nadelen aan zitten, die je zeker niet moet onderschatten.

Haarextensions zijn niet goedkoop

Zoals ik net al zei heb je allerlei verschillende haarextensions, maar welke je ook kiest; haarextensions zijn niet goedkoop, en dan doel ik vooral op de haarextensions van echt haar. De clip in haarextensions die ik voor de bruiloft kocht, hebben me ongeveer driehonderd euro gekost. Nu moet ik er wel echt bij zeggen dat die kwaliteit absoluut fantastisch is. Het feit dat ik ze al langer dan drie jaar heb wil natuurlijk wel wat zeggen. In de avond haal je de clips eruit, dus je slaapt er niet mee. Althans, ik heb dat nooit gedaan. Je kunt ze verder gewoon stijlen en krullen zonder dat ze daar lelijk van worden. De prijzen van bondings lopen enorm uiteen. Sowieso is het afhankelijk van de vraag of je voor een haarverlenging of een haarverdikking gaat, of wellicht zelfs allebei. Ik had toendertijd 75 haarextensions in mijn haar en een vier maanden abonnement. Dit betekent dat ik ze om de vier maanden liet vervangen, met andere woorden, drie keer per jaar. Hiervoor betaalde ik €87,25 per maand.

Je kunt last hebben van (veel) klitten met haarextensions

Eén van de grootste nadelen van haarextensions vond ik persoonlijk dat je heel snel last had van klitten. Soms was het zo erg dat ik er wel eens een extension uit moest knippen! Haarextensions kunnen in bepaalde gevallen schadelijk zijn voor je eigen haar. In feite kunnen vrijwel alle behandelingen voor je haar slecht zijn. Föhnen, krullen, stijlen en verven zijn allemaal dingen waarmee je je haar behoorlijk kan beschadigen. Ook haarextensions kunnen je haar beschadigen. De kans hierop wordt vooral groter wanneer je je je extensions te lang laat zitten. Op een gegeven moment worden de extensions te zwaar voor je eigen haar en dan kan je eigen haar dus af gaan breken. Ook gaan de uitgevallen haren (die in de bonding zitten en dus niet uit kunnen vallen) op een zeker moment tussen je eigen haren boven de bonding zitten. Hierdoor gaat dit klitten waardoor deze normaal losse haren niet makkelijk meer uit te kammen zijn bij het verwijderen. Het is dus super belangrijk om je haarextensions op tijd te verwijderen. Sommige vrouwen krijgen last van hoofdpijn door hun haarextensions. Ik moet zeggen dat ik er zelf geen last van gehad heb, maar hoofdpijn na het zetten van haarextensions komt niet zelden voor. Sowieso moet je rekening houden met extra gewicht wat je normaal gesproken niet gewend bent om op je hoofd mee te dragen en als extensions echt strak worden ingezet, kun je daar dus best wat pijn door ervaren, zeker in het begin en tijdens het slapen.

Nadelen van haarextensions zijn ook dat je niet alle haarproducten kunt gebruiken

Toen ik de bondings had, werd mij sterk afgeraden om ‘gewone’ haarproducten te gebruiken. De meeste haarproducten die je namelijk bij de drogist, parfumerie en kapper koopt, bevatten fruitzuren. Nu is het zo dat haarextensions uiteindelijk uit je haar worden verwijderd met fruitzuren. Om die reden wordt dus aangeraden om haarverzorging te gebruiken waaraan juist geen fruitzuren zijn toegevoegd, omdat je hiermee het risico loopt dat je haarextensions gaan loslaten en uitvallen. Ik heb dus toen producten aangeschaft bij de haarextensions salon, maar die vond ik écht ongelofelijk vies ruiken. Uiteindelijk ben ik er ook om die reden mee gestopt en toen ben ik weer overgestapt op mijn normale haarproducten (toendertijd gebruikte ik producten van Kiehl’s) en ik moet eerlijk zeggen dat ik toen niet opeens merkte dat mijn haarextensions los begonnen te laten. Het kan dus ook een commercieel praatje geweest zijn, maar ik wilde het gegeven toch maar even melden in mijn lijstje met nadelen van haarextensions. Tot slot hebben haarextensions veel aandacht en verzorging nodig. Doordat haarextensions geen natuurlijke voeding uit je hoofdhuid krijgen, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Wanneer je normaal gesproken niet veel tijd aan je haar besteedt, moet je er dus rekening mee houden dat je dat nu wel moet doen. Zeker in het kammen en borstelen gaat aardig wat tijd zitten. Waar je verder rekening mee moet houden is dat haarextensions een stuk minder snel drogen dan je eigen haar.

HEB JIJ WEL EENS HAAREXTENSIONS GEHAD OF OVERWOGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Goed dat je dit deelt, denk zeker dat het mensen die dit overwegen gaat helpen.
    Ik vind het je heel mooi staan, maar zelf zou ik gezien de nadelen niet snel voor haar extensions gaan. Zou ook erg bang zijn dat mijn haar ervan zou breken.

  2. Ik heb ze nooit gehad maar het is een uitkomst voor mensen die kaal worden of kale plekken hebben. Dan neem je de nadelen er bij denk ik omdat je zo graag “normaal” haar wil hebben.

  3. Nooit gehad en eerlijk gezegd ook nooit overwogen omdat ik het niet nodig vond. Maar het lijkt me wel een uitkomst als je zoals jij veel last hebt van haaruitval. Ik moet zeggen dat ik mn haar al aardig mishandel (lees: veel bleken en vaak wissselen van kleur) dus dan gooi je er ook niet zomaar dure extensions in (om ze vervolgens ook even naar de klote te helpen)

  4. Nee nooit gehad, maar wel eens overwogen. Tot ik erachter kwam wat voor werkt het is en welke nadelen eraan vasthangen. Dan maar net wat korter haar. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.