Moet je huid wennen aan gezichtsverzorging? Is het normaal dat je jeuk, bultjes of uitslag krijgt van een nieuwe crème?

Een gevoelige huid

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben. Het probleem hiermee is dat een heel groot deel van die mensen eigenlijk niet goed weet waar ze dan precies gevoelig voor zijn. Een gevoelige huid kan (heftig) reageren op bijvoorbeeld klimatologische invloeden, hormonale schommelingen, bepaald eten, maar vooral ook op bepaalde ingredienten en toevoegingen die aan cosmetica gedaan worden. Een gevoelige huid wordt dan bijvoorbeeld rood, vlekkerig, schraal of trekkerig. Er kunnen ook puistjes en bultjes ontstaan. Het is niet altijd heel eenvoudig om te achterhalen waar je huid gevoelig voor is. Wanneer je geen allergie test gedaan hebt en dus niet van specifieke dingen weet dat je er echt allergisch voor bent, is het vaak simpelweg een kwestie van dingen uitproberen.

Moet je huid wennen aan gezichtsverzorging?

Ik hoor als cosmetica adviseuse natuurlijk heel regelmatig dat mensen niet goed tegen bepaalde ingredienten kunnen of bepaalde ingredienten om wat voor reden dan ook willen vermijden. Dit is gelukkig niet heel moeilijk, want in dat geval is het een kwestie van de INCI-lijst van een product erop naslaan. Des te hoger een ingrediënt op deze ingrediëntenlijst staat, des te hoger is de concentratie ervan en des te groter de kans dat je huid er slecht op reageert wanneer je weet dat je niet goed tegen dat specifieke ingrediënt kunt. Wat ik echter ook zo nu en dan hoor, is ‘mijn huid moet wennen aan gezichtsverzorging’. Over het algemeen kun je zeggen dat dit echt een fabeltje is. Je moet er namelijk van uitgaan dat je gezichtsverzorging gebruikt om je huid te verzorgen en dus mooi te houden. Een product moet je huid dus niet (eerst) lelijk(er) maken en ongemak laten ervaren, zoals jeuk, roodheid, bultjes op puistjes. Wanneer je dit ervaart na het gebruik van (nieuwe) gezichtsverzorging, kun je er in veel gevallen van uitgaan dat je huid gewoon niet blij wordt van deze producten, danwel dat je zelfs een allergische reactie hebt.

In bepaalde gevallen moet je huid wel wennen aan gezichtsverzorging!

Er zijn echter een paar uitzonderingen en soms moet je huid dus wel wennen aan gezichtsverzorging. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je producten met glycolzuur of vitamine A gebruikt. Dit is dan ook de reden dat je gezichtsverzorging met deze ingredienten rustig moet opbouwen. Dat wil zeggen dat je begint met producten waaraan lage concentraties van deze ingredienten zijn toegevoegd. Bovendien is het zo dat bepaalde ingredienten je huid gevoelig(er) kunnen maken voor zon. Dit is ook weer het geval met vitamine A en fruitzuren. Ook natuurlijke ingredienten zoals lavendel, bergamot en sinaasappel kunnen je huid gevoeliger maken voor zon, net als parfum in cosmetica. Er zijn zelfs chemische zonnefilters die, raar maar waar, kunnen reageren onder invloed van zonlicht. Voorbeelden daarvan zijn avobenzone, oxybenzone en homosalate. Wanneer je zonnebrandcreme met deze filters thuis op je huid aanbrengt, hoeft er nog helemaaal niets aan de hand te zijn, maar wanneer je ’s avonds thuis komt van een dagje strand kan je huid opeens heel geïrriteerd zijn. Ook kunnen medicijnen je huid (extreem) gevoelig maken voor zon. Denk bijvoorbeeld aan het medicijnen Roaccutane dat wordt voorgeschreven bij heftige acne. Weet je dat je (nieuwe) gezichtsverzorging één van deze toevoegingen of ingredienten bevat en merk je dat je huid (opeens) reageert? Dan kan het zijn dat je huid op zich niet slecht reageert, maar dat er andere zaken meespelen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.