Heb jij vaak last van vet haar? In veel gevallen is daar een duidelijke oorzaak voor. Dat betekent dat je er ook wat aan kunt doen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Waardoor wordt je haar eigenlijk vet?

Onze huid produceert talg. De aanmaak hiervan gebeurt in de talgkliertjes en talg wordt geproduceerd om de huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging. Uiteraard word er op onze hoofdhuid ook talg geproduceerd. Dit ter bescherming van je haar. Talg is vet(tig) en wanneer je je haar borstelt of met je handen door je haren gaat, wordt het talg verspreid door je haar. Iedere huid en dus ook iedereen z’n haar wordt uiteindelijk vet. Dit is een heel normaal verschijnsel. De ene persoon produceert echter meer talg dan de andere persoon, dus de een heeft sneller (last van) vet haar dan de ander. Er zijn tal van factoren die hier een rol bij spelen; genen, hormonale veranderingen (denk aan menstruatie, pilgebruik, zwangerschap en overgang), leeftijd, geslacht, haarstructuur, haardracht, haarverzorging, temperatuur en voedingspatroon. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat sluik haar sneller vet wordt dan krullend haar. Dit heeft te maken met het feit dat dun of stijl of sluik haar veel dichter tegen de hoofdhuid aan ligt dan krullend haar. Door de ‘gladde’ textuur kan talg zich nu veel makkelijk langs de haarschacht verspreiden. Ook hebben mensen met lang haar vaker vet haar. Kort haar groeit namelijk meer op een afstand van de hoofdhuid dan lang haar, dat over het algemeen zwaarder is waardoor de haaraanzet sneller tegen de hoofdhuid aan wordt gedrukt.

Dít kun je doen wanneer je last hebt van vet haar

Mensen met vet haar zijn, net zoals de mensen met een vette huid, snel geneigd om agressieve, ‘ontvettende’ producten te gebruiken. Kies je echter voor (te) agressieve shampoos, waaraan bijvoorbeeld sulfaten toegevoegd zijn, dan bestaat de kans dat je hiermee je hoofdhuid irriteert en te sterk uitdroogt. Je hoofdhuid zal dit verlies van talg willen compenseren door alleen maar meer talg aan te maken. Kies dus een milde shampoo, liefst zonder SLS of SLES. Was je haar niet te vaak. Elke keer dat je wast, ‘strip’ je je haar van de natuurlijke oliën. De talgklieren vullen deze oliën weer aan met talg. Hoe vaker je je haar wast, hoe meer talg je gaat aanmaken. Hetzelfde verhaal eigenlijk. Overweeg verder eens een kleimasker op de haaraanzet. Je kussensloop, haarborstel en mutsjes / hoedjes zijn dingen die vaak met je hoofd in aanraking komen en waar dus talg in zit. Verschoon, verwissel en was deze dus met regelmaat. Überhaupt kan het (regelmatig) dragen van mutsjes je haar sneller vet maken. Er wordt beweerd dat slapen op een satijnen kussensloop beter is omdat je haar hier soepeler over heen glijdt. Ook kun je ervoor kiezen je haar voor de nacht bovenop je hoofd vast te zetten met een elastiekje. Er bestaan speciale buigzame elastiekjes die voorkomen dat je haar breekt.

Dít kun je beter niét doen wanneer je last hebt van vet haar

Wees niet te royaal met allerlei stylingproducten voor je haar. Deze kunnen je haar vet(ter) maken. Dat geldt ook voor (te) voedende shampoos, conditioners en haarmaskers. Zorg er in ieder geval dat je je conditioner alléén in de lengtes van het haar aanbrengt en niet bij de aanzet. Vermijd met vet haar heet douchen of uitgebreide hoofdmassages. Warmte stimuleert namelijk de aanmaak van talg. Je doet er dus verstandig om niet te heet te douchen. Ook het (overmatig) gebruik van warmtebronnen zoals föhn en stijltang kunnen je haar (sneller) vet maken. Misschien kan de verwarming een graadje lager? Door het masseren van de hoofdhuid wordt ook de aanmaak van talg gestimuleerd. Geef jezelf dus geen uitgebreide hoofdmassages tijdens de wasbeurt.

HEB JIJ SNEL LAST VAN VET HAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Goede tips voor mensen met droog haar. Ik heb last van het tegenovergestelde.. te droog haar: doordat ik krullend haar heb, maar door de combinatie met verf wordt het er niet beter op. Het is m.a.w. niet vet te krijgen 😉 Misschien ook leuk om een keer een SOS aan te wijden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.