Shampoos heb je in alle prijsklassen die je maar bedenken kunt. Maar is dure shampoo beter? Of kun je eigenlijk net zo goed shampoo van twee euro gebruiken?
Dure shampoo
Laat ik vooropstellen dat ‘duur’ altijd een heel relatief begrip is. Net zoals het woordje ‘goed’ of ‘beter’ dat trouwens ook is. Ik kan een shampoo duur vinden, maar misschien vind jij die shampoo helemaal niet duur. Net zoals dat ik een bepaalde shampoo goed vind. Diezelfde shampoo hoef jij helemaal niet goed te vinden. Shampoos heb je in alle prijsklassen, variërend van een euro tot tientallen en zelfs honderd euro. Ik betaal zelf gemiddeld twintig tot vijfentwintig euro voor een shampoo. Ik vind dat een normale prijs. Ik kan me tegelijkertijd echter heel goed voorstellen dat jij dat een belachelijk (hoog) bedrag vind voor een shampoo. Het is allemaal relatief. Het is afhankelijk van je budget, maar zeker ook wat je over hebt voor een product als shampoo. Wat natuurlijk ook meespeelt is je haar zelf. Sommigen mensen hebben nu eenmaal van nature ‘makkelijker’ haar. Daarnaast stel je met bijvoorbeeld krullen, kroeshaar of heel erg lang haar ook weer andere wensen aan een shampoo.
Reinigt dure shampoo beter?
Er zijn nogal wat eisen die we aan een product zoals shampoo kunnen stellen. Zo moet een shampoo bijvoorbeeld lekker ruiken, of in een mooie flacon zitten. Er moet een bijpassende conditioner van zijn, of hij moet vegan of dierproefvrij zijn of geen parabenen of siliconen bevatten. Maar wat moet een shampoo in de eerste plaats natuurlijk doen? Je haar schoon maken! Met een shampoo wil je vet en vuil uit je haar en van je hoofdhuid wassen. Hiervoor worden de zogenaamde surfactants toegevoegd, zoals lauryl sulfaten. Een wat minder agressieve reiniger is bijvoorbeeld cocamidopropyl betaine. Toch moet een shampoo ook niet te veel ontvetten. Om elke haar zit een dun laagje vet. Dit laagje heeft een beschermende werking. Als in een shampoo alleen maar ontvettende ingrediënten zouden zitten, en je zou daarnaast je haar (met regelmaat) föhnen, krullen, stijlen en / of kleuren, dan zou dit laagje op den duur verdwijnen. Uiteindelijk zou je haar dan droog en dof worden en alle glans verliezen. Een shampoo moet dus reinigen, maar wel op zó’n manier dat het beschermende laagje intact blijft. Veel shampoos bevatten naast reinigende stoffen ook schuimende stoffen. Schoon wordt immers nog steeds vaak geassocieerd met schuim. Schuimstoffen aan shampoo voegen echter niets toe voor je haar. Het voelt wellicht alleen prettiger aan tijdens het wassen. Het is echter een fabel dat (sterk) schuimende shampoos beter zijn of beter reinigen dan niet-schuimende shampoos.
Toevoegingen aan shampoo
Een shampoo moet dus niet alleen maar reinigen. Een shampoo moet ook het beschermende laagje intact houden. Dit gebeurt door de zogenaamde conditionerende ingrediënten. In feite zit je met deze twee toevoegingen al goed als het gaat om de conditie van je haar. Dan moet er natuurlijk nog iets aan de formule toegevoegd zijn waardoor je shampoo niet binnen een mum van tijd bederft. Parfum in een shampoo ruikt vaak lekker, maar maakt een shampoo natuurlijk zeker niet persé beter. Integendeel; zeker mensen met een gevoelige hoofdhuid kunnen een geïrriteerde hoofdhuid krijgen van parfum. Dit kan op zijn beurt weer gevolgen hebben voor de conditie van het haar. Omdat haar in feite dood is, kunnen bijvoorbeeld toegevoegde vitamines niet in het bijzonder iets voor je haar doen. Tel daarbij op dat je shampoo direct of in ieder geval na enkele minuten weer uit je haar wast. Om deze reden hebben bepaalde toevoegingen die aan shampoo worden gedaan in feite ook maar weinig zin. Wel kunnen bijvoorbeeld siliconen het haar tijdelijk laten glanzen.
Is dure shampoo beter dan goedkope shampoo?
Maar is dure shampoo beter dan goedkope shampoo? Nee, dit is echt een fabel. Hoewel we allemaal andere eisen en wensen hebben, mag je er van uit gaan dat de meeste mensen een shampoo goed vinden als deze het haar en de hoofdhuid goed reinigt zonder de hoofdhuid uit te drogen. Daarnaast zou een goede shampoo het haar er gezond uit laten zien. Het is echter niet zo dat een dure shampoo dat altijd wel doet en een goedkope shampoo niet. Het is dus in feite helemaal niet nodig om tientallen euro’s uit te geven aan een shampoo. Maar verwacht ook niet van een shampoo van twee euro dat deze alleen maar milde en zachte ingredienten bevat. Wat siliconen, sulfaten en parabenen betreft. Dit zijn drie toevoegingen die vaak aan shampoos gedaan worden, maar die veel mensen willen vermijden. Echter hebben deze toevoegingen ook weer niets te maken met duur of goedkoop. Het zijn namelijk niet in het bijzonder dure of goedkope toevoegingen, op parabenen dan misschien na. Maar er zijn ook dure merken die parabenen aan hun producten toevoegen. Dan is er nog iets aan te voegen. Er worden diverse toevoegingen aan shampoos gedaan waardoor ze fijner in gebruik zijn. Verdikkingsmiddelen bijvoorbeeld. Ik heb zelf al een paar keer met echte budgetshampoos ervaren dat deze heel erg waterig waren. Dat draagt voor mij, en ik weet zeker voor velen met mij, niet bij aan een prettige gebruikerservaring. Fabrikanten spelen hiermee in op gevoel, dit wordt ook gedaan met geur, de look van de flacon en de boodschap die een merk uitdraagt. Dit zijn allemaal zaken waar consumenten graag (extra) voor willen betalen, maar in feite maken al deze dingen een shampoo dus niet persé beter.
WAT IS JOUW FAVORIETE SHAMPOO?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Ik heb eerlijk gezegd momenteel niet echt een favoriete shampoo. Ik vond de reinigende crème spoeling uit L’Oréal Elvive’s Extraordinary oil lijn (speciaal voor krullend haar) heel fijn, maar die lijken ze helaas niet meer te verkopen. Nu ben ik ook wel erg benieuwd geworden naar jouw favoriete shampoo 😊. Die je in je hand hebt op de foto, is dat ‘em misschien?
Nee, dit is niet mijn favoriete shampoo;-) Deze had ik toevallig in gebruik op het moment dat de foto werd gemaakt. Ik vind de Kiehl’s Repairing & rehydrating shampoo erg fijn, net als de shampoos van Maria Nila.
Ik gebruik 2 shampoo’s. Niet tegelijkertijd, maar wel om de andere dag. Ik heb een vette hoofdhuid en durf ook al eens last te krijgen van pelletjes op mijn hoofdhuid. De combinatie van de twee werkt voor mij perfect. Beide shampoo’s koop ik in de apotheker omwille dat ik het zo ben voorgeschreven van de dermatoloog 🙂
Wat een super slim idee om twee shampoos te gebruiken, de ene dag de één, de andere dag de ander, afhankelijk van wat je haar en je hoofdhuid op dat moment nodig hebben. Ik weet zeker dat sommige mensen die dit lezen dit ook eens gaan proberen;-)
Ik heb geen vast merk qua shampoo’s. Toen ik de wat duurdere merken zoals ze in kapsalons gebruiken mocht testen vond ik mijn haar wel veel luchtiger aanvoelen, het zag er wat mooier uit. Ik ben geen fan van hele goedkope shampoos, wat je zegt, die zijn vaak zo waterig dat je al snel teveel gebruikt. En dan is de fles sneller leeg dus moet je weer een nieuwe kopen.
Ik dus ook niet. Ik heb zelf ook wel eens heel goedkope shampoo gebruikt (van twee euro dus…) en die was super waterig en rook ook heel goedkoop. En ik weet natuurlijk wel dat parfum niets bijdraagt aan de kwaliteit van de shampoo, maar ik vind het toch altijd heerlijk als een shampoo lekker ruikt.
Ik heb nu een solid shampoo. Echt iets waar je even aan moet wennen, maar dat best wel leuk om te gebruiken is. Ik geef eigenlijk niet zo veel geld uit aan shampoo’s. Dan eerder aan haarolie en haarmaskertjes
Solid shampoos zie je nu inderdaad steeds meer. Ik heb ze zelf ook wel eens gebruikt en over de ene variant was ik enthousiaster dan over de andere. Toch geef ik zelf altijd de voorkeur aan een vloeibare shampoo;-)
Ik heb een tijdje speciale shampoo voor mijn hoofdhuid moeten gebruiken en nu gebruik ik de Volume lijn van John Frieda maar ik ben weer verder aan het kijken 🙂
Ah, John Frieda! Dat merk heb ik vroeger heel lang gebruikt, dat vond ik toen altijd super de luxe en ik weet ook nog dat ik de producten altijd zo lekker vond ruiken;-)
Ik heb nu niet echt een favoriet. Het verschil wat ik vaak wel merk tussen een dure en een goedkope variant, is de hoeveelheid die je nodig hebt. Vaak heb ik bij budget varianten toch wat meer nodig.