Van veel borstelen gaat je haar glanzen en dure shampoos zijn altijd beter. Wrong! Allemaal fabels over haarverzorging, en zo zijn er nog veel meer!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Je kunt dode haarpunten herstellen

Was het maar waar. Maar nee. Helaas. Een gespleten haarpunt is hartstikke dood en de enige remedie hiervoor is de schaar. Er bestaan tal van middeltjes die gesleten haarpunten beloven te herstellen, serums bijvoorbeeld, maar vaak doen deze niets meer dan een glansje geven of de beschadigde punten tijdelijk ‘aan elkaar plakken’. Het effect hiervan zal dus in feite weer direct teniet worden gedaan zodra je je haren gaat wassen.

Je krijgt roos als je je haar niet vaak genoeg wast

Dat is hetzelfde als beweren dat mensen met onzuiverheden hun huid niet goed reinigen. In feite is roos niets meer dan een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het productie proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Oh ja, roos is trouwens ook niet besmettelijk!

Hoe meer schuim, des te schoner mijn haar

Voor alle schuimkoninginnen; kijk er maar mee uit. Schuim wordt gecreëerd door zogenaamde sulfaten. Uiteraard zijn er meerdere toevoegingen die aan cosmetica gedaan kunnen worden om een product op te laten schuimen, maar SLS en SLES komen nog steeds het vaakst voor. Sulfaten zijn stofjes in cosmetica die zorgen dat je haar (of je huid) schoon worden en bovendien laten ze producten dus opschuimen. Kort door de bocht zou je dus kunnen zeggen dat hoe meer schuim, des te meer sulfaten, des te meer je huid / haar er van uit zal drogen. Sulfaten maken namelijk geen onderscheid tussen ongewenste vetten en vuiltjes (die we dus kwijt willen door ons haar en lichaam te wassen) en de vetten die je haar en huid nodig hebben als beschermlaagje.

Als ik vaker mijn haar laat knippen, dan groeit het sneller

Haar groeit vanaf de wortels. Als je de punten er af gaat knippen, gaat het niet plotseling sneller groeien. Het is natuurlijk wél een feit dat je met een regelmatig bezoekje aan de kapper wat vaker aan die gespleten haarpunten kunt werken, waardoor je haar er over het algemeen gezonder (en voller) uit zal zien.

Nog meer fabels over haarverzorging: dure shampoos zijn altijd beter

Natuurlijk is het zo dat ‘grote merken’ meer tijd (en dus geld) kunnen steken in wetenschappelijk onderzoek en ‘betere’ ingredienten. Laten we dus zeggen natuurlijke ingredienten vs. synthetische toevoegingen. Maar dat wil niet zeggen dat dure merken ook daadwerkelijk altijd betere ingredienten gebruíken. Er zijn goedkope merken die betere ingredienten in hun producten stoppen dan dure merken.

WELKE FABELS OVER HAARVERZORGING GELOOFDE JIJ TOT NOG TOE WEL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.