Heb jij snel last van afbladderende nagellak? Niets irritanter dan dat, gelukkig is er wel het één en ander aan te doen.

Voorkom afbladderende nagellak met een goede basis

Om te voorkomen dat je nagellak (snel) afbladdert, is het belangrijk om een goede basis te hebben. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat je eerst oude nagellak verwijdert, maar het is ook belangrijk dat je nagels vetvrij zijn. Nagellak hecht namelijk (veel) beter wanneer je nagels vetvrij zijn. Hoewel ik heel graag nagellak draag, probeer ik wel zo nu en dan wat nagellakvrije dagen in te lassen, gewoon omdat ik het idee heb dat dat toch wel goed is voor de conditie van mijn nagels. Wanneer ik dan mijn nagellak er weer bij pak, ontvet ik mijn nagels toch eerst nog even met een nagellakremover voordat ik ga lakken. Er bestaan overigens nagellakremovers met en zonder aceton. Zelf vind ik nagellakremovers met aceton vaak net wat beter in het verwijderen van nagellak. Gebruik je nagellakremover alleen om te ontvetten, dan zou je er eentje zonder aceton bij kunnen pakken, omdat deze natuurlijk wel wat zachter voor je nagels is. Gebruik ook een basecoat om afbladderende nagellak te voorkomen.

Is dure nagellak beter dan goedkope nagellak?

Duur vind ik zelf altijd een beetje relatief begrip. Ik werk al weer heel jaren in de cosmeticabranche, dus ik deins niet meer zo snel achteruit van een gezichtscrème van tachtig euro of een nagellak van twintig euro. Als ik voor mijzelf spreek, dan vind ik een nagellak onder de tien euro goedkoop en alles boven de vijfentwintig euro vind ik duur. Door de jaren heen kan ik wel zeggen dat ik heel wat merken nagellak in alle prijsklassen geprobeerd heb. Wat heb ik daarvan geleerd? Een dure nagellak is zeker niet altijd beter dan een goedkope nagellak. Hoewel ik de kleuren van bijvoorbeeld het merk Chanel heel mooi vind, vind ik deze lakjes wel vrij dun en merk ik dat de kleuren niet zo goed dekken, waardoor je van veel kleuren vaak twee of zelfs drie laagjes nodig hebt. Zo heb ik verder jaren lang een favoriet van het merk Essence gehad. Die was ongeveer tien keer zo goed koop als de nagellak van Chanel en die was eigenlijk perfect. Ik zou dus de laatste zijn om te beweren dat je met goedkope lak sneller last hebt van afbladderende nagellak.

Voorkom afbladderende nagellak door je nagellak in goede conditie te houden

Cosmetica kan bederven. Zeker waterige texturen kunnen niet jaren mee. Cosmetica die over de datum is, verandert vaak van kleur en / of textuur en zal uiteindelijk ook onprettig gaan ruiken. Nagellak ruikt van zich zelf natuurlijk al niet heel lekker, maar er zijn wel bepaalde momenten waarop je een nagellak evengoed beter weg kunt gooien. Vaak is het zo dat dat nagellak zich wat rond het halsje van je flesje gaat ophopen. Op zo’n moment sluit het flesje vaak niet meer goed en kan er lucht bij je nagellak komen, waardoor de nagellak gaat uitdrogen. Je kunt de hals van het flesje heel eenvoudig schoonmaken met een watje met wat nagellakremover. Nagellak die je al een tijd geleden geopend hebt, kan ook dikker worden. Niet alleen lak je daarmee minder prettig, ook ervaar ik dat nagellak dan minder goed hecht, wat zeker niet bevorderlijk is wanneer je sowieso al snel last hebt van afbladderende nagellak. Zorg er verder ook voor dat je in dunne laagjes lakt. Je kunt beter twee dunne laagjes over elkaar heen aanbrengen die je tussendoor goed laat drogen, dan één dikke laag. Een dikke laag droogt namelijk veel minder snel en zal ook sneller beschadigen dan een dunne laag. Voor het lakken kun je het flesje tussen je vingers rollen. Schud je flesje liever niet, want dan kunnen er luchtbelletjes in komen.

De conditie van je nagels

Tot slot kun je snel afbladderende nagellak ook voorkomen door je nagels in goede conditie te houden. Dat kun je natuurlijk al doen door je nagels met beleid te vijlen, ze niet als ‘gereedschap’ te gebruiken en je nagels af en toe extra te verzorgen met bijvoorbeeld een voedende olie of boter. Zelf gebruik ik ook altijd extra vitamines voor huid, haar en nagels. Ik was een tijd geleden erg tevreden over die van Swisse, maar sindskort gebruik ik de supplementen van HEMA en die lijken ook wel echt wat te doen voor mijn nagels. Is je nagellak uiteindelijk toch afgebladderd? Dan hoef je echt niet direct alles er af te halen. Zeker wanneer je een donkere kleur draagt, kun je er rustig een dun laagje overheen lakken.

HEB JIJ GAUW LAST VAN AFBLADDERENDE NAGELLAK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Helaas heb ik ook snel last van afbladderende nagellak, na een dag of 3 vormen zich de eerste chips ondanks dat ik een goede top- en base coat gebruik. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik mijn nagels soms wel als gereedschap gebruik: pakketjes met mijn handen open maken in plaats van met een schaar 😊 en ik gebruik ook de hele dag door een toetsenbord en typ vrij hard waardoor sommige letters zelfs vervaagd zijn. Maar ik denk ook dat het afbladderen te maken heeft met de conditie van je nagel. Ik gebruikte trouwens altijd nagellakremover mét aceton omdat die veel beter werk afleverde. Maar ik heb er een ontdekt die zeer budget is en ook nog eens heel effectief is. Ik ga binnenkort nog wel een artikel wijden aan fijne nagellakremovers want daar zou ik toch wel wat over moeten kunnen vertellen 😂.

  2. Heidi De Winter says:

    Ik gebruik alles van Essie. Meestal zet ik na enkele dagen een nieuwe gellak nagellak laag erover. Meestal kan ik dan nog een week verder. Mijn gelakte nagels houden ongeveer 2 weken. Daarna verwijder ik alles met een aceton remover.

  3. Prijs zegt inderdaad niet alles over de kwaliteit van de nagellak. Ik vind kleur belangrijker dan de merknaam, maar uiteraard heb ik wel merken waar ik meer tevreden over ben dan andere. Zo vind ik de nagellak van Essie, Sally Hansen, Catrice en Rimmel meestal heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.