Is jouw huid droog of vochtarm? Als je dat eenmaal weet, kun je bepalen of je huid juist hydratatie of voeding nodig heeft.

Hydratatie of voeding?

Om je huid zo gezond en zo mooi mogelijk te houden, is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Misschien nog wel belangrijk is het om dat te doen met producten die echt bij jouw huid passen. Niet alleen is het logisch dat iedereen haar of zijn eigen voorkeuren heeft wat betreft skincare, en dan heb ik het voornamelijk over texturen of geuren, maar omdat elke huid anders is, heeft elke huid ook weer iets anders nodig. Ik merk vaak dat het verschil tussen hydrateren en voeden niet helemaal duidelijk is, terwijl het wel belangrijk is om te weten of je jouw huid nu juist moet hydrateren of voeden.

Welk huidtype heb jij?

Je huidtype is genetisch bepaald. Voorbeelden van huidtypes zijn een droge huid of een vette huid. Je huidtype wordt gemeten aan de talgproductie van de huid. Een droge huid produceert minder talg dan een vette huid, en zal logischerwijs ook letterlijk droger aanvoelen. Aan je huidtype kan je niets veranderen, wat je er ook op smeert. Het kan echter wel zo zijn dat je huidtype verandert wanneer je ouder wordt, dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de puberteit of de overgang.

Welke huidconditie heb jij?

Maar is er meer aan de hand. Je huid is namelijk ook in een bepaalde conditie. En de conditie van je huid is onderhevig aan allerlei verschillende factoren; de producten die je gebruikt, voeding, stress, klimatologische omstandigheden, hormonale veranderingen, medicijngebruik en ga zo maar door. Voorbeelden van huidcondities zijn bijvoorbeeld vochtarm en onzuiver. Niemand wordt bijvoorbeeld met een onzuivere huid geboren. En een vette huid hoeft zeker niet per definitie onzuiver te zijn. Raak nu niet in verwarring en denk niet dat je altijd een (positieve) invloed kunt uitoefenen op de conditie van je huid, maar je kunt er in ieder geval aan werken.

Droog of vochtarm?

Een droge huid produceert dus te weinig talg. Je snapt dat er geen producten bestaan waardoor je huid opeens meer talg gaat aanmaken. Dit is gewoon een natuurlijk proces en zoals eerder uitgelegd kan dit proces bijvoorbeeld tijdens de puberteit of de overgang veranderen. Een vochtarme huid heeft te weinig vocht of kan dit vocht niet opnemen en / of niet vasthouden. Helaas is het niet zo dat je door letterlijk vocht in je lichaam te brengen meer vocht toevoegt. Door bijvoorbeeld (heel veel) water te drinken zal je huid niet opeens gehydrateerder zijn. Ik schrijf hier binnenkort trouwens nog een uitgebreid artikel over. Verder is het ook niet zo dat je je huid kan voorzien van vocht door er letterlijk water aan toe te voegen. ‘Blootstelling’ aan water droogt je huid juist uit, dat is dus ook weer een ander verhaal. Een vochtarme huid kan ontstaan door het gebruik van bepaalde (verkeerde) producten die niet goed bij je huid passen. Vaak zijn deze producten te agressief en beschadigen ze je huidbarrière. Een beschadigde huidbarrière is niet meer goed in staat om vocht op te nemen of vast te houden.

Voeden of hydrateren?

Een droge huid heeft voeding nodig, een vochtarme huid vocht. Je kan je huid dus voeden door gezichtsverzorging te gebruiken waaraan voedende ingrediënten toegevoegd zijn. Oliën en boters werken vaak voedend. Voorbeelden van ingrediënten die voedend werken zijn bijvoorbeeld sheaboter, cacaoboter, olijfolie en arganolie. Ingrediënten die hydraterend werkend zijn bijvoorbeeld hyaluronzuur en glycerine. Verder kan een vochtarme huid baat hebben bij barrière herstellende ingrediënten, en dat zijn bijvoorbeeld minerale oliën.

Hoe weet je of je huid droog of vochtarm is?

Het verschil tussen een droge en vochtarme huid is helaas niet altijd even makkelijk te bepalen. Wat wel makkelijk te zeggen is, is dat stel dat je een vochtarme huid hebt en je gebruikt slechts voedende ingredienten, je letterlijk zult voelen dat dit soort producten weinig voor je huid doen. Een vochtarme huid zal niet comfortabel aanvoelen wanneer je er vette producten op smeert. Een droge huid lijkt vaak dof, de glans is weg, en vertoont horizontale droogtelijntjes. Soms heeft een droge huid last van schilfertjes. Een vochtarme huid voelt vaak trekkerig en minder soepel aan. Bij de schoonheidsspecialiste en ook in steeds meer winkels en parfumeren kun je heel eenvoudig een huidcheck laten doen. Hierbij wordt er een soort pen op je huid geplaatst die het vet- en vochtgehalte meet.

HEEFT JOUW HUID VOEDING OF JUIST HYDRATATIE NODIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Interessant! Ik denk dat ik eens zo’n huidcheck laat doen, dat kan zeker geen kwaad. Gewoon om het 100% zeker te weten want ik denk dat ik geen vochtarme- maar ook geen droge huid heb. Ik gebruik meestal gezichtsverzorging voor de normale huid (mét SPF). Dat past het beste bij me. Het ene product vind ik fijner dan het andere. Momenteel ben ik nog steeds erg tevreden over mijn dagcreme van Paula’s Choice uit hun resist lijn. Daarmee voelt mijn huid de hele dag comfortabel aan, zacht en soepel en dat de hele dag.

  2. Wat een interessant artikel ik heb een droge huid zeker in de winter heb ik echt goede huidverzorging nodig;).
    X Robin

  3. Dit soort artikelen vind ik dus heel erg interessant! ik probeer de laatste tijd meer op de ingrediënten te letten, maar dat is niet altijd even makkelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.