Heb je geen flauw idee wát je nu eigenlijk op je huid moet smeren? Begin dan gewoon bij het begin. Bepaal éérst je huidtype en kijk dán naar de huidconditie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Je huidtype is genetisch bepaald

Een huidtype is genetisch bepaald. Deze kan gemeten worden aan de talgproductie van de huid. Zo zal een droge huid dus minder talg produceren dan een vette huid, en logischerwijs ook letterlijk droger aanvoelen. Aan je huidtype kan je niets veranderen, wat je er ook op smeert. Het kan echter wel zo zijn dat je huidtype verandert wanneer je ouder wordt. Dat je wanneer je jong bent een vette huid hebt en dat deze later droog wordt. Dit heeft natuurlijk weer ook te maken met de natuurlijke processen in je huid en het feit dat de natuurlijke aanmaak van allerlei stoffen zoals talg, collageen en hyaluronzuur in je lichaam afneemt zodra je ouder wordt. Huidtypes zijn grofweg te verdelen in vier varianten, namelijk een normale huid, een droge huid, een vette huid en een gecombineerde huid. Ik denk dat de eerste drie redelijk voor zich spreken. De gecombineerde huid is letterlijk een combinatie van twee huidtypes; de meeste mensen met een gecombineerde huid hebben droge wangen en een vette T-zone. De T-zone is dat deel van je gezicht wat je markeert als je de letter T op je gezicht zou schrijven; je voorhoofd, je neus en je kin dus. Maar ook een huid met bijvoorbeeld een droog voorhoofd en een vette neus is een voorbeeld van een gecombineerde huid.

Huidtype en huidconditie

De conditie van je huid vertelt je in feite in welke conditie je huid is. Makkelijker kan ik het eigenlijk gewoon niet uitleggen. Aangezien je huid een weerspiegeling is van je gezondheid kun je er eigenlijk vrij veel uit afleiden. Zit je (letterlijk) niet zo lekker in je vel of ben je ziek, dan voel je dat niet alleen, je kan het ook vaak echt zien aan je huid. Je kan weinig tot geen invloed uitoefenen op je huidtype; je kan er immers niet zomaar voor zorgen dat je huid plotseling meer of minder talg gaat produceren. De conditie van je huid echter, daar heb je wel degelijk meer invloed op. Wat zijn de verschillende huidcondities? Je huid kan vochtarm zijn of gedehydrateerd. Een vochtarme huid is dus iets anders dan een droge huid. Een droge huid heeft tekort aan vetten, en een vochtarme huid aan vocht. Ga je nu namelijk een vochtarme huid behandelen met bijvoorbeeld oliën of vetten, dan bestaat de kans dat je huid hier niet of nauwelijks op reageert. Ook een onzuivere huid is een huidconditie. Niemand wordt natuurlijk met onzuiverheden geboren en bovendien hoeft een vette huid zeker niet per definitie onzuiver te zijn. Ook een gevoelige huid is een conditie van je huid. Wat je wel kan stellen is dat lichte huidjes over het algemeen gevoeliger zijn dan donkere huidjes en dus vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld zonnebrand. Een huid kan echter ook overgevoelig raken door stress, hormonale veranderingen, ziekte, eetpatronen, roken, alcohol, klimatologische invloeden en het gebruik van bepaalde cosmetica die op wat voor manier dan ook (te) agressief is voor jouw huid of niet past bij de conditie van jouw huid. Je huidtype kan dus veranderen in de loop der jaren, maar ook onder invloed van hormonale veranderingen (denk aan zwangerschap en overgang), maar hier kun je echter zelf niet heel veel aan veranderen. De conditie van je huid is dus onderhevig aan allerlei factoren waar je wel invloed op kan uitoefenen. Als je je huidtype eenmaal bepaald hebt, is het wellicht wat makkelijker om cosmetica uit te zoeken die daar goed bij past, zodat het dáár in ieder geval niet aan ligt.

KUN JIJ OVER HET ALGEMEEN GOED COSMETICA VINDEN DIE BIJ JOUW HUID PAST?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.