Dure producten bevatten niet altijd ‘dure’ ingrediënten en ook een vette huid heeft een goede crème nodig.

Dure producten bevatten geen parabenen

Elk product heeft een houdbaarheidsdatum en kan dus bederven. Om vroegtijdig bederf tegen te gaan zitten er in principe in elk cosmetica product bewaarmiddelen of conserveringsmiddelen, waardoor zo’n product langer houdbaar is. Parabenen zijn chemische bewaarmiddelen, maar ze zijn nogal omstreden omdat in bepaalde onderzoeken parabenen in verband worden gebracht met een hormoonverstorende werking en een grote(re) kans op irritatie van de huid. Of dit daadwerkelijk een feit is, laat ik natuurlijk in het midden, maar feit is zeker wél dat anno nu veel mensen parabenen persé willen vermijden. De prijs van een product heeft echter niets te maken met het gegeven of er wel of geen parabenen aan toegevoegd zijn. Er bestaan goedkope producten waaraan conserveringsmiddelen zijn toegevoegd die geen negatieve bijsmaak hebben, en er bestaan dure producten waaraan wel parabenen toegevoegd zijn. De meest gebruikte parabenen zijn benzylparaben, methylparaben, propylparaben en butylparaben, dus als je ze wilt vermijden kan dat heel eenvoudig door de INCI-lijst van een product even te lezen.

Met een gevoelige huid kun je beter natuurlijke producten gebruiken

Elke huid ontvangt dagelijks heel veel prikkels. Je huid bepaalt welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed) en reageert overdreven op allerlei soorten prikkels. Hoewel veel mensen zeggen een gevoelige huid te hebben, heeft in feite niet iedereen echt een gevoelige huid. Als je tien jaar geleden eens wat heftig gereageerd hebt op een bepaalde crème, heb je in feite niet gelijk een gevoelige huid. Heb je wel echt een gevoelige huid, dan is het een absolute fabel dat je dan beter alleen natuurlijke producten kunt gebruiken. Sowieso is de term ‘natuurlijk’ al niet beschermd, dus elke fabrikant die een cosmetica product op de markt waar een natuurlijk ingrediënt in zit, kan zijn product al natuurlijk noemen, terwijl de rest van de samenstelling misschien geheel uit kunstmatige toevoegingen bestaat. Echter; natuurlijke of synthetische ingrediënten; het ene is zeker niet persé beter of veiliger dan het andere. Er zijn tal van natuurlijke ingrediënten te noemen waar veel mensen slecht op reageren, denk aan munt, eucalyptus, tea tree oil of lavendel. Ook zijn er genoeg synthetische ingrediënten waar mensen met een gevoelige huid juist goed op reageren. Staar je dus niet blind op de term natuurlijk. Natuurlijke producten zijn niet altijd beter, ook niet voor een gevoelige huid.

Alcohol in cosmetica droogt je huid uit

Er bestaan veel verschillende soorten alcohol die in cosmetica worden toegepast. Ze worden dan ook toegepast om verschillende redenen; als bewaarmiddel bijvoorbeeld, of als oplosmiddel. Bepaalde vormen van alcohol hebben inderdaad ook een ontvettende werking, en soms worden die dan ook toegepast in producten voor de vette huid. Het is echter een fabel dat alle soorten alcohol in cosmetica je huid uitdrogen. Een bekende uitdrogende variant, een zogenaamde harde alcohol, is bijvoorbeeld alcohol denat. Déze vorm van alcohol kun je inderdaad beter vermijden. Vettige vormen van alcohol die je meestal veilig kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld cetearyalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol.

Minerale olie is slecht voor je huid

Minerale olie is een toevoeging die je toch wel aardig vaak in cosmetica tegenkomt, maar waar veel mensen een nare bijsmaak van hebben. Maar minerale olie in cosmetica is zeker niet per definitie slecht! Minerale olie vormt een laagje op de huid. Zo’n laag kan positief werken, als bescherming dus, en om die reden zie je vaak minerale olie terug in producten die ontwikkeld zijn voor een eczeemhuid. Vergeet niet dat zo’n laagje aan de andere kant er ook voor zorgen dat (op de lange termijn) de vochthuishouding van de huid geblokkeerd wordt. Minerale olie laat niets in de huid toe, geen schadelijke invloeden van buitenaf, maar dus ook geen hydraterende ingrediënten in andere producten die je eventueel tegelijkertijd zou gebruiken. Het is dus niet de bedoeling dat je alléén maar producten met minerale olie gebruikt, en gebruik ze verder ook alleen wanneer nodig!

Ik heb een vette huid dus ik heb geen crème nodig

Dat een vette huid waarschijnlijk niet heel blij gaat worden van een vette crème waaraan (hoge) concentraties oliën of vetten zijn toegevoegd, dát kun je je waarschijnlijk wel voorstellen. Echter, een crème doet vaak meer dan slechts de huid vet houden. Vocht inbrengen bijvoorbeeld, hydrateren dus. Elke huid heeft namelijk baat bij hydraterende en vochtvasthoudende ingrediënten, vet of droog, jong of oud. Verder bevatten crèmes ook beschermende ingrediënten, zoals een SPF, die je huid beschermen tegen (vroegtijdige) veroudering. Er bestaan meer dan genoeg fijne producten voor een vette huid, kies luchtige texturen zoals een gel of fluide.

ZIJN ER BEPAALDE INGREDIËNTEN IN COSMETICA DIE JIJ PROBEERT TE VERMIJDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wat een leuk artikel! Met de vele verhalen over verzorging en make-up is het vaak maar gissen wat wel of niet waar zal zijn, dus dit artikel is meer dan welkom 🙂 Goed om te weten bijvoorbeeld dat natuurlijke producten niet per se beter zijn dan niet-natuurlijke. Ik vind het zelf altijd wel belangrijk dat producten lang goed blijven, en dat is bij niet-natuurlijke producten toch wat vaker het geval.

  1. Christiana says:

   Leuk om te horen! Ik werk als cosmetica-adviseuse en vaak word ik daar geïnspireerd voor dit soort artikelen. Ik merk dagelijks dat er zo veel onduidelijkheid is, zeker over ‘natuurlijke’ ingrediënten. Leuk dus, om me daar in te blijven verdiepen en er hier over te schrijven.

 2. Ik vermijd altijd parfum en etherische oliën en de uitsrogende alcoholen

 3. Ik heb gemerkt dat mijn hoofdhuid mint/munt niet goed verdraagt. Het zat in een shampoo en conditioner en ik kreeg er jeuk van op mijn hoofd. Dus die vermijd ik liever. (op mijn hoofdhuid)

  1. Christiana says:

   Kan ik me inderdaad nog herinneren, dat je daar toen over schreef! Ik hoor vaker dat mensen daar niet zo goed op reageren. Wel ‘fijn’ als je zulke dingen eenmaal ontdekt hebt, dan kun je zulke ingrediënten ook makkelijk vermijden.

 4. Wat een leerzaam artikel! Ik probeer steeds meer in de ingrediëntenlijst te duiken, maar ik vind het vreselijk moeilijk.

  1. Christiana says:

   Kan ik me heel goed voorstellen! In het begin is het allemaal abracadabra. Wat ik zelf een super fijn boek vind is het Lexicon van cosmetische ingrediënten van Marieke Schutte. Toen ik begon met bloggen, schreef ik vrijwel alleen maar cosmetica reviews, en met behulp van dit boek heb ik vele INCI-lijsten ontraadseld! Ook op de website van Paula’s choice kun je heel duidelijke informatie over ingrediënten vinden. Hopelijk heb je er wat aan!

 5. Dat van de alcohol wist ik helemaal niet! Ik had laatst een toner van Clinique en daar zat ook alcohol in; meteen in paniek! Maar mijn huid lijkt er gewoon goed op te reageren!

  1. Christiana says:

   Nee hoor, je hoeft je zeker niet direct zorgen te maken over alcohol in cosmetica. Het zit namelijk in echt heel veel producten, ongeacht of ze budget of high-end zijn. Bepaalde vormen kun je soms inderdaad beter vermijden, maar vaak is het inderdaad toch een kwestie van uitproberen en kijken hoe je huid er op reageert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.