Een vochtarme huid hydrateren doe je bijvoorbeeld met producten waaraan glycerine of hyaluronzuur is toegevoegd. Waar kun je nog meer op letten?
Wat is een vochtarme huid?
Je huidtype wordt genetisch bepaald. Je zou kunnen zeggen dat je dus met een bepaald huidtype geboren wordt. Een huidtype wordt gemeten aan de productie van talg. De verschillende huidtypes zijn een normale huid, een droge huid, een vette huid en een gecombineerde huid. Een huidtype kun je niet zomaar veranderen. Je hebt immers zelf geen invloed over de productie van talg. Het is wél zo dat een huidtype kan veranderen. Tijdens de puberteit hebben veel mensen bijvoorbeeld een wat vettere huid. Ook door hormonale veranderingen zoals een zwangerschap en de overgang, en door het ouder worden kan een huidtype veranderen. Een vochtarme huid is een voorbeeld van een conditie van je huid. In tegenstelling tot je huidtype kun je zelf invloed uitoefenen op de conditie van je huid, tot op zekere hoogte natuurlijk. Een vochtarme huid kan zelf weinig vocht kan opnemen, danwel het vocht niet goed vast houden. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het gebruik van te agressieve producten die niet goed bij je huid passen en / of een verstoorde huidbarrière. Een vochtarme huid heeft dus niet zozeer te maken met een tekort aan talg zoals bij een droge huid, maar met het vochtgehalte van je huid. Je huid hydrateren is dan ook erg belangrijk, voor iedereen en op elke leeftijd.
Welke producten gebruik je?
Veel merken prijzen specifieke crèmes aan als zijde ‘vochtinbrengend’. Maar in feite klopt de term ‘vochtinbrengende crème’ niet helemaal. Je huid is namelijk grotendeels ondoordringbaar voor water. Ga je namelijk uren in een bad liggen, dan zal je huid daarna behoorlijk trekkerig aanvoelen, in plaats van comfortabel en gehydrateerd. Wel kun je er met de juiste producten voor zorgen dat je huidbarrière (weer) sterk wordt en dat vochtvasthoudende stoffen niet uit de huid kunnen ontsnappen, maar hier juist kunnen worden vastgehouden. Wanneer de huidbarrière gezond is, heb je bovendien ook minder kans op huidproblemen zoals eczeem of een onrustige huid. Ook vertraag je met de juiste hydraterende producten het huidverouderingsproces. Elke huid heeft dus baat bij hydraterende formules. Je huid hydrateren kan met ontzettend veel verschillende producten, welk product past nu het best bij jouw huid?
Een vochtarme huid hydrateren met de juiste ingredienten
Veel mensen die in werkelijkheid een vochtarme huid hebben, gebruiken producten met voedende ingredienten, omdat ze denken dat hun huid droog is. Voor een droge huid kom je vaak uit op vettige formules met ingredienten zoals sheaboter, cacaoboter en arganolie. Een vochtarme huid is echter juist gebaat bij hydraterende ingredienten om de huidbarrière te versterken, en dus niet zozeer bij voedende ingredienten. Goede ingredienten die helpen om de huidbarrière te ondersteunen zijn vitamine C en niacinamide. Goede zogenaamde vochtbinders, die dus helpen om het vochtgehalte op peil te brengen en het vocht in de huid vast te houden, zijn bijvoorbeeld panthenol, glycerine, hyaluronzuur en collageen. Ook producten met minerale olie kunnen helpen om vocht in de huid vast te houden. Dit is de reden dat bijvoorbeeld vaseline heel goed kan werken op een (zeer) beschadigde huid en / of een eczeemhuid. Ook glycolzuur tot slot is goed om te gebruiken op een vochtarme huid.
Een vochtarme huid hydrateren met de juiste producten
Je weet nu op welke ingredienten je kunt letten wanneer je een vochtarme huid hebt. Maar waar vind je die ingredienten? Een goede skincare routine begint altijd met reinigen, ook wanneer je geen make-up draagt. Op een gereinigde huid kunnen werkzame ingredienten die aan cosmetica worden toegevoegd beter hun werk doen, ze kunnen zich immers niet door een laag van talg, vuil en make-up heen werken. In feite kun je met een vochtarme huid vrijwel alle type cleansers gebruiken, zoals reinigende crèmes, gels, mousses of oliën. Ik raad wel altijd aan om te gaan voor producten die je na gebruik weer afspoelt met water. Reinigingsmelk die je gebruikt in combinatie met een wattenschijfje kan altijd restjes achterlaten op je huid. Na het reinigen gebruik je hydraterende crèmes, met bijvoorbeeld glycerine en / of hyaluronzuur. Ook een hydraterend serum is erg fijn om te gebruiken. Serums bevatten vaak een hogere concentratie aan werkzame stoffen dan een ‘gewone’ crème en deze gebruik je altijd in combinatie met je dag- en / of nachtcrème. Wanneer je het prettig vind om je routine wat uit te breiden, kun je gaan voor een essence. Een essence wordt nogal eens verward met een toner, maar het zijn echt verschillende formules. Een essence is ontwikkeld met actieve bestanddelen en zó gemaakt dat hij er voor zorgt dat de werkzame stoffen van je dagcrèmes en serum nog beter door de huid kunnen worden opgenomen. Een essence heeft vaak een waterige tot een gelly formule en deze ‘klop’ je met je vingertoppen in je huid na het reinigen en voor het aanbrengen van je serum en crème. Vaak maakt een essence je huid heerlijk ‘moist’ en ik vind het om die reden altijd vooral een heel fijn product om in de avond te gebruiken. Ik vind namelijk de combinatie van crème, serum en essence niet prettig als basis voor make-up. Eens per week kun je ook nog een hydraterend gezichtsmasker gebruiken. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan overnight maskers, omdat je die lekker op je huid kunt laten zitten. Een overnight masker gebruik je altijd in plaats van een nachtcrème, dus niet en-en. Hoewel de formule van nachtcrèmes en nachtmaskers over het algemeen niet heel erg van elkaar verschillen, verschillen ze vaak wél van textuur. Nachtmaskers zijn namelijk vaak dikker of meer ‘gelly’ van textuur. Hierdoor voelen ze vaak ook wat ‘zwaarder’ aan op je huid. Je huid zal ’s nachts met een nachtmasker op tijdelijk afgesloten worden. Het resultaat hiervan is dat er minder vocht zal verdampen en er meer vocht in je huid aanwezig blijft.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.