Je droge handen verzorgen in de winter begint met het gebruik van de juiste producten. Vergeet je handschoenen ook niet.

Je handen verzorgen in de winter

Het is winter en veel mensen hebben in de winter last van een droge huid, vooral de delen van hun lichaam die veel aan kou worden blootgesteld, zoals het gezicht en de handen. Niet alleen zien droge handen er vaak niet heel mooi uit, je kunt ook echt last of zelfs pijn hebben wanneer je handen heel erg droog zijn. Gelukkig kun je ook in de winter het één en ander doen om je droge handen te verzorgen. Dat begint allemaal met het goed beschermen van je handen, vooral tegen kou. Dat doe je al door het dragen van handschoenen. Leren en gevoerde handschoenen zijn vaak het warmst. Wanten zitten vaak ook heerlijk warm doordat je vingers in wanten tegen elkaar aan komen, maar ze zijn natuurlijk niet altijd even praktisch. Dunne katoenen handschoenen beschermen helaas niet zo goed tegen kou, je kunt ze wel onder een paar dikkere handschoenen dragen op dagen dat het echt vriest of wanneer je (lang) moet fietsen bijvoorbeeld. Bescherm je handen ook tegen water en schoonmaakmiddelen. Draag dus huishoudschoenen tijdens het afwassen en tijdens het schoonmaken. Schoonmaakmiddelen kunnen je handen namelijk enorm uitdrogen.

Je droge handen wassen met de juiste handzeep

Normaal gesproken was je je handen meerdere keren per dag. De ene handzeep is de andere niet en sommige handzepen kunnen je handen behoorlijk uitdrogen. Heb je last van zeer droge handen in de winter, kijk dan vooral uit met hoge concentraties parfum in handzeep. Natuurlijk is het prettig wanneer een handzeep lekker ruikt, maar parfum staat er nu eenmaal om bekend dat het je handen kan uitdrogen. Hoe weet je nu of je handzeep veel parfum bevat? Wanneer parfum hoog op de ingrediëntenlijst staat, betekent dit dat de concentratie ervan hoog is. Verder kunnen SLS en SLES je handen ook uitdrogen en daardoor verder irriteren. SLS en SLES vind je op de ingrediëntenlijst terug als Sodium lauryl sulfaat en Sodium Laureth Sulfate. Deze zogenaamde sulfaten zorgen dat je huid schoon worden doordat ze olie en vet kunnen laten oplossen in water. Het zijn zogenaamde oppervlakte-actieve stoffen. Wanneer je je handen wast, wil je natuurlijk ook dat je handen schoon worden, maar sulfaten maken geen onderscheid tussen de vetten die je kwijt wilt en de vetten die je huid nodig heeft om de natuurlijke huidbarrière in stand te houden. Alternatieven voor SLS zijn bijvoorbeeld Sodium coco-sulfate en Cocamidopropyl Betaine. De zogenaamde harde alcohol in cosmetica kan je huid ook uitdrogen, vooral alcohol denat. Cetearyl alcohol kom je ook vaak tegen in cosmetica, maar dit is een zogenaamde zachte alcohol die je huid niet uitdroogt. Alcohol wordt overigens vaak als conserveringsmiddel toegevoegd. Was je handen tot slot niet met heel heet water, gebruik liever lauw of koud water, ook dat zorgt ervoor dat je handen minder gauw uitdrogen.

Je droge handen verzorgen met de juiste crèmes

Des te vettiger een crème, des te voedender hij is. Voor je droge handen zijn vettige crèmes dus het fijnst. Ook voor handcrèmes geldt weer dat je beter producten kunt pakken waar niet al te veel parfum in zit. Parfum kan je huid onnodig irriteren en dat wil je niet wanneer je handen al pijnlijk zijn door de droogte. Voorbeelden van vettige en voedende ingrediënten zijn bijvoorbeeld sheaboter en cacaoboter. Des te hoger deze ingredienten op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie en des te meer je droge handen hiervan zullen profiteren. Verder help je je handen door producten te kiezen met ingrediënten en toevoegingen die een beschermend laagje leggen over de huid. Een voorbeelden daarvan is paraffine. Dat is inderdaad een minerale olie. Minerale olie beschermt de huid doordat het een laagje vormt. Hierdoor kunnen de handen niet nog verder uitdrogen. Daarom werkt vaseline ook zo goed tegen kapotte of zelfs gesprongen lippen. Met dimethicone (siliconen dus) bereik je hetzelfde effect. Goede hydraterende toevoegingen aan handcrèmes zijn verder glycerine, panthenol, ceramiden en hyaluronzuur. CeraVe heeft een mooie handcrème waaraan zowel ceramiden, minerale olie, hyaluronzuur als dimethicone is toegevoegd. Een mooiere samenstelling kun je eigenlijk niet hebben voor je droge handen in de winter. Tot slot is het ook vrij essentieel hoe je je handcrème aanbrengt. Als cosmetica adviseuse zie ik mensen elke dag handcrème aanbrengen op hun handpalmen. Je handpalmen zijn echter juist meestal niet zo droog, het gaat om de rug van je hand die droog is. Breng je crème dus éérst aan op de rug van je hand en masseer vervolgens de rest in op je handpalmen. In feite legt elke goede handcrème een laagje over de huid. Niet iedereen vindt dat prettig. Dan is het een idee om de crème ’s avonds voor het slapen gaan te gebruiken, leg dus een tube op je nachtkastje. Je kunt er eventueel ook handschoentjes overheen dragen, zeker wanneer je je handen hebt ingesmeerd met een dikke laag vettige crème. In feite kun je nooit je handen te vaak insmeren, zeker niet in de winter. Je nagels kun je eventueel verzorgen met een speciale nagelriemolie.

WAT IS JOUW FAVORIETE HANDCRÈME IN DE WINTER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.