Heb je last van broze nagels? Er zijn gelukkig een heleboel dingen die je kunt doen (en moet laten) voor sterkere nagels.

Mogelijke oorzaken van broze nagels

Wanneer je nagels snel afbreken of inscheuren is dat heel vervelend, want het is natuurlijk wel zo fijn wanneer je mooi verzorgde handen hebt. Dat je nagels broos zijn en snel scheuren, kan allerlei oorzaken hebben. Gelukkig is er het één en ander wat je zelf kunt doen om je nagels sterker te maken en zo voorkomen dat je nagels snel breken. De meest voor de hand liggende oorzaak van broze nagels is dat je niet voorzichtig met je nagels omgaat. Je gebruikt je nagels bijvoorbeeld als ‘gereedschap’ om dingen open te maken of los te pulken. Dit is nooit een goed idee. Een andere oorzaak van broze nagels kan het gebruik zijn van (te) agressieve middelen. Denk dan vooral aan blootstelling aan chemicaliën, zoals die in schoonmaakmiddelen. Ook wanneer je continue met je handen en dus met je nagels in (heet) water zit, kunnen je nagels sneller breken. Dat komt wellicht niet direct door het water zelf, maar door het water worden je nagels wat zachter en daardoor kunnen ze op dat moment dus ook sneller breken. Schoonmaken en afwassen met huishoudhandschoenen is dus nooit een overbodige luxe, óók niet voor je handen overigens. Nagels kunnen ook brozer worden wanneer je vaak nagellak en nagellakremover gebruikt. Nagellak verwijderen moet nu eenmaal met een nagellakremover, maar kies er het liefst wel één zonder aceton. Aceton verwijdert je nagellak natuurlijk heel goed, maar het kan je nagels tegelijkertijd ook enorm uitdrogen, en daar worden je nagels dus ook brozer van. Hoewel wat langere nagels, mits ze goed verzorgd zijn, vaak mooi kunnen zijn, is het goed om je nagels wel enigszins bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om je nagels te knippen met een nagelschaartje of te vijlen. In principe is vijlen, mits je op de juiste manier vijlt, vaak beter dan knippen. Door je nagels te knippen kunnen er namelijk sneller barstjes in je nagels ontstaan. Gebruik ook vooral een goede vijl. Heb je nog een metalen nagelvijl liggen, gooi die dan direct weg. Er zijn weinig dingen waar je je nagels minder plezier mee doet dan ze te vijlen met een metalen nagelvijl. Gebruik het liefst een fijne vijl, een wat grovere nagelvijl is alleen geschikt voor kunstnagels en dus niet voor natuurlijke nagels. Vijl altijd in één richting, maak dus geen zigzaggende beweging en vijl je nagels liever niet wanneer je net je handen gewassen of ingesmeerd hebt met een crème. Door het water en de crème zijn je nagels zachter en dus brozer. Ook kunstnagels en gellak kunnen oorzaken zijn van broze nagels. Verwijder gellak en kunstnagels altijd op de juiste manier en probeer dit vooral ook niet zelf te doen wanneer je hier geen ervaring mee hebt.

Broze nagels kunnen ook een dieper liggende oorzaak hebben

Het is duidelijk dat je je nagels met zorg moet behandelen om ervoor te zorgen dat ze niet (nog) brozer worden dan ze wellicht al zijn. Dat je broze nagels hebt, kan echter ook een dieper liggende oorzaak hebben waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Wanneer het ferritine gehalte in je bloed te laag is, het ijzergehalte dus, kan dit namelijk ook een oorzaak zijn van broze nagels. Ook problemen aan je schildklier en dan met name een vertraagde schildklier kan ervoor zorgen dat je broze nagels hebt. Een te laag ijzergehalte en een trage schildkier kunnen heel veel uiteenlopende klachten geven, wat ik zelf de laatste tijd helaas ook ervaren heb. Een bloedtest bij de huisarts kan uitsluitsel over deze waardes geven. Een gebrek aan bepaalde vitamines kan ook zorgen voor broze nagels. Hiervoor kun je supplementen gebruiken, altijd in combinatie met gevarieerde voeding. Kijk vooral naar supplementen waaraan vitamine B2 en biotine toegevoegd is. Naast vitamines kan een nagelverharder helpen, mits je deze wel op de juiste manier gebruikt. Een nagelverharder bevat vaak formaldehyde. Wat dit stofje doet? Formaldehyde bindt zich als het ware aan de keratine die van nature in de nagels voorkomt, waardoor de nagels harder worden. Een nagelverharder met formaldehyde is echter ook niet helemaal zaligmakend, omdat je nagels er minder flexibel door worden en om die reden weer sneller kunnen breken. Gebruik zo’n product dus niet standaard en niet te lang. Wat altijd goed is en wat je dagelijks (of zo vaak als je maar wilt) kunt gebruiken is een olie voor de nagelriemen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Related articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.