Heb je geen idee hoe het komt dat je nagels steeds scheuren en wil je graag mooie en stevige nagels? Dít zijn mijn 5 gouden tips.

Bescherm je nagels en slik extra vitamines

Eén van de meest belangrijke dingen die je kunt doen voor mooie en stevige nagels is ze goed beschermen. Onze nagels hebben zelf natuurlijk al een beschermende functie, maar jij kunt ook een aantal (heel makkelijke) dingen doen om ook je nagels te beschermen. Draag bijvoorbeeld beschermende handschoenen tijdens het afwassen en schoonmaken. Niet alleen worden je nagels zacht als ze continue worden blootgesteld aan water, ook schoonmaakmiddelen kunnen je nagels kwetsbaar maken. Gebruik je nagels ook niet als gereedschap om dingen open te maken bijvoorbeeld. Gebruik milde zeep en gebruik tijdens het wassen niet te heet water. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is natuurlijk sowieso heel belangrijk, maar wist je bepaalde vitamines ook goed zijn voor mooie en stevige nagels? Een bijkomend voordeel is dat deze vitamines ook zullen bijdragen aan mooier en gezonder haar. Vitamines die bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor je nagels zijn biotine en selenium. Biotine komt ook vaak voor in supplementen die speciaal ontwikkeld zijn om de haargroei te stimuleren. Biotine versterkt namelijk het haarzakje en de haarschacht. Hierdoor wordt je veerkrachtiger. Slik je regelmatig Biotine supplementen, dan zullen de textuur, glans en veerkracht van je haar verbeteren. Supplementen met biotine kunnen ook een ondersteunende rol bieden bij haaruitval. Zelf heb ik na een grote operatie waarbij ik langer dan vier uur onder narcose geweest ben, heel erg last gehad van haaruitval. Sindsdien slik ik altijd supplementen met biotine. Ook supplementen met selenium zijn het overwegen waard als je graag mooie en stevige nagels wilt. Je nagels zelf bestaan voornamelijk uit dode cellen. In de basis van je nagel bij het nagelbed zit een laag waarin nieuwe cellen worden gemaakt en van waaruit je nagels groeien. Dat nagelbed moet optimaal gevoed worden. Juist omdat selenium een belangrijke rol speelt bij de deling van de cellen, is het mineraal selenium dus zo goed voor je nagels!

Verzorg je nagels en nagelriemen met voedende producten

Veel merken die handcrèmes verkopen, claimen dat die crèmes ook goed zijn voor de conditie van je nagels. Nu is het verzorgen van je handen en dus ook je nagels met een crème natuurlijk sowieso heel goed, maar als je zwakke nagels hebt, doe je er verstandig aan je nagels wat extra’s te geven. Dat kan bijvoorbeeld met speciale oliën of botertjes. Er zijn genoeg producten die speciaal voor de nagels en nagelriemen ontwikkeld zijn, maar in principe volstaat elke olieachtige of boterige textuur wel. Masseer hiermee je nagelriemen bijvoorbeeld voordat je gaat slapen en breng daarna nog een voedende handcrème aan. Doe dit niet eens in de maand, maar echt frequent! Er bestaan ook speciale nagellakken die de conditie van je nagels verbeteren.

Vijl je nagels op de juiste manier voor mooie en stevige nagels

Ook wanneer je graag lange nagels wilt, zul je toch zo nu en dan je nagels moeten vijlen. Voor mooie en stevige nagels is het belangrijk om de juiste vijl te gebruiken én op de juiste manier te vijlen. Een metalen vijl zou ik zelf niet gauw gebruiken, de kans dat je hiermee je nagels beschadigt is groot. Ik gebruik altijd graag een glasvijl. Die is wat duurder in aanschaf, maar in principe kun je natuurlijk járen met zo’n vijl doen. Denk eraan dat je handen en dus ook je nagels goed droog zijn als je ze gaat vijlen. Vijl je nagels dus bijvoorbeeld niet vlak na het douchen of na het wassen van je handen. Natte nagels zijn namelijk een stuk kwetsbaarder. Maak tijdens het vijlen geen ‘zaag-beweging’ maar vijl van de buitenkant naar het midden van je nagel. Hoewel ik het altijd heel erg leuk vind om gelakte nagels te hebben, is het voor je nagels best goed om zo nu en dan wat nagellak-vrije dagen in te lassen. Niet alleen kan nagellak je nagels namelijk uitdrogen, ook zijn veel nagellakremovers vrij agressief waardoor ze de conditie van toch al zwakke nagels niet ten goede komen. Kies sowieso een nagellakremover zonder aceton.

HEB JIJ NOG TIPS VOOR MOOIE EN STEVIGE NAGELS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Ilona says:

  Prachtige kleur nagellak ik had ooit eens zo’n tint van Chanel maar veel te zuinig mee gedaan op een gegeven moment was de nagellak niet meer bruikbaar. Ik heb mijn nagels als gevolg van vroeger werk in de zorg altijd erg kort maar slik wel supplementen voor mijn haar die dan uiteraard ook invloed op de nagels hebben. Ik gebruik altijd van die kartonnen weggooi vijltjes (klein) die ik per 50 bij Ali koop. Eerlijk gezegd wel gehoord van glasvijlen maar ik dacht dat deze alleen in salons gebruikt werden. Zie nu dat de prijs ook wel meevalt maar ik zie ook uitschieters van Euro 30,00. Fijn artikel overigens met goede inhoudelijke tips.

  1. Christiana says:

   Glasvijlen heb je inderdaad in verschillende prijsklassen. Ik heb er zelf een van O.P.I. en die was nog geen vijftien euro. Inmiddels gebruik ik die al jaren en hij lijkt ook niet te slijten.

 2. Bij tijd en wijle heb ik last dat mijn nagels breken. Dan gebruik ik weer een tijdje een verharder en dan gaat het weer lang goed. Nagellak gebruik ik bijna niet meer, alleen op mijn teennagels in de zomer.

 3. Mijn nagels zijn nog steeds hopeloos, en nu slik ik al een tijdje biotine.
  ik denk dat het iets met mijn darmen te maken heeft, dat die bepaalde stoffen niet goed opnemen. Gek genoeg is er niks mis met mijn haar, het groeit als een malle en valt niet uit. Geen idee waarom die nagels van mij maar niet langer worden.

 4. Ik las praktisch nooit nagellak vrije dagen in, want daar gaat het meestal fout 😅. Ik gebruik vaak de Trind nagelbalsem onder de nagellak die je nagels voeden.

  1. Christiana says:

   Goede tip, bedankt! Daar ga ik ook eens naar kijken:-)

 5. Handige tips. Vijlen zou ik best vaker mogen doen. Ik had nog nooit gehoord van een glasvijl, klinkt handig.

 6. Hier zou ik toch wel iets mee moeten kunnen 😊, al heb ik er wel even over nagedacht. Handschoenen dragen tijdens het schoonmaken doe ik ook en weet zeker dat dat helpt. Ook smeer ik mijn handen en nagelriemen regelmatig in met handcrème en specifiek mijn nagelriemen met een nagelriemolie. De Breathable nagellak van ORLY vind ik ook heel fijn en gebruik ik ook regelmatig. Nagelremover zonder aceton is misschien wel beter, maar ik vind het echt troep. Je hebt er veel meer van nodig en het kost meer tijd om de nagellak eraf te krijgen. Ik moet altijd heel erg boenen. Dus ik blijf zelf bij nagellak remover mét aceton.

  1. ps en wat een gave blauwe nagellak draag je trouwens 💙

  2. Christiana says:

   Ik heb zelf nu twee nagellakremovers staan, allebei zonder Aceton. Eentje van Etos eigen merk (maar die stinkt enorm) en eentje van Chanel. Ik vind ze allebei heel goed werken (en snel ook). Maar ik kan me voorstellen dat jij andere eisen stelt, omdat er bij jou heel wat flesjes door heen gaan;-) Prachtig hè, deze kleur; Het is Open air van Chanel.

 7. Dit artikel had ik wel even nodig. Ik merk dat mijn nagels de laatste tijd zo snel breken, wat ook wel heel irritant is als ze langer worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.