Eén van de meest gemaakte interieurfouten? Alles in je interieur willen laten matchen. Ontdek welke fouten je nog meer moet proberen te voorkomen.

Te grote of te kleine meubels

Size does matter. Een kleine ruimte helemaal volbouwen met grote meubels oogt vaak niet alleen niet mooi, maar kan ook overweldigend en onprettig aanvoelen. Aan de andere kant kunnen (te) kleine meubels in een grote woonkamer er verloren of zelfs een beetje pathetisch uitzien. Ik noem dit altijd het ik-wil-wel-maar-ik-kan-niet-gevoel. Hetzelfde geldt voor te kleine vloerkleden of te korte gordijnen. Meten is weten, neem hier altijd rustig de tijd voor.

Te veel gebruiken maken van open kasten

Open kasten en wandplanken kunnen natuurlijk erg leuk zijn, maar je moet zulke plekken dan wel een beetje stijlvol aankleden. In de praktijk zie je vaak dat open kasten of wandplanken een verzamelplek worden voor losse spulletjes waar je even niet zo gauw een plekje voor hebt, waardoor je interieur al gauw rommelig oogt. Sowieso kunnen te veel spullen overal je interieur ongezellig laten ogen.

Alle meubels en accessoires tegelijkertijd willen kopen

En dan liefst ook nog in dezelfde winkel. Dit is denk ik wel de belangrijkste les die ik zelf geleerd hebt in de afgelopen jaren. Een interieur moet groeien en het kan soms even duren voor je echt jouw stijl helemaal goed ontwikkeld hebt. Het is niet altijd mogelijk om de ideeën die je in hoofd hebt, direct uit te voeren. Sowieso is dar financieel vaak lastig, maar je moet ook net de juiste dingen vinden waar je naar op zoek bent.

Alles met elkaar willen laten matchen

Deze interieur fout ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van het vorige punt. Natuurlijk willen we allemaal een gezellig interieur dat ‘klopt’, maar dat betekent zeer zeker niet per definitie dat alles met elkaar hoeft te matchen of dat alle prints en kleuren hetzelfde moeten zijn. Wat het gebruik van kleuren in je interieur betreft; Ga niet proberen om én meubels én accessoires én bijvoorbeeld raambekleding in exáct dezelfde tint te vinden. Dit gaat je niet lukken. Door de textuur van een stof bijvoorbeeld kan een bepaalde tint al heel anders ogen. Wanneer je twee tinten blauw naast elkaar plaatst die nét even anders zijn, zal dat er vaak niet zo mooi uitzien, dan wanneer je bijvoorbeeld twee totaal verschillende tinten blauw naast elkaar plaatst. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor kussens. Durf te combineren met prints in je interieur, en kies niet altijd standaard voor twee dezelfde kussentjes.

Bezuinigen op de verkeerde dingen

De meesten van ons hebben geen eindeloos interieur budget en we zullen dus allemaal keuzes moeten maken bij het verbouwen en inrichten van ons huis. Er zijn echter een aantal dingen in je interieur waar je beter niet op kan bezuinigen. Verlichting bijvoorbeeld. Te felle verlichting of te weinig verlichting kan echt funest zijn voor de sfeer in je interieur. Je wilt immers niet volop in de schijnwerpers zitten in je eigen woonkamer, maar aan de andere kant wil je wel gezellig een boek kunnen lezen zonder met je neus tegen de pagina’s aan te hoeven zitten. Investeer dus in goede verlichting, industriele lampen bijvoorbeeld doen het in veel interieur stijlen goed. Ook zou je niet moeten bezuinigen op de basis en de afwerking van je huis, zoals stuukwerk, verf of behang. Je mooie meubels komen bijvoorbeeld echt vele malen mooier uit voor strakke en net afgewerkte muren.

HEB JIJ OOK WEL EENS EEN VAN DEZE MEEST GEMAAKTE INTERIEURFOUTEN GEMAAKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Wat een leuk artikel dit! Ik moest even grinniken bij de tip ‘Alles met elkaar laten matchen’: de vorige bewoners van mijn huis hadden alle meubels als pakket bij één winkel gekocht. Het huis leek daardoor een beetje op zo’n showroom bij meubelzaken: exact hetzelfde hout, dezelfde kleur – alles. Dan ben ik zelf toch wat meer van het mixen en matchen 😉
  De laatste tip om niet op verkeerde dingen te bezuinigen, herken ik ook wel. Ik heb zelf bijvoorbeeld zeker niet op gordijnen bespaard. Dan maar wat meer geld aan uitgeven, maar daardoor oogt het allemaal wel net wat mooier dan met de goedkope kant-en-klare-gordijnen in budgetwinkels.

  1. Christiana says:

   Klopt, gordijnen maken een heel grote impact op de sfeer en look van je interieur, dus dat kun je maar beter in een keer ‘goed’ doen!

  2. Goede tips! Ik hou ook meer van het mixen en matchen dan één stijl aanhouden.

 2. Inderdaad super saai als alles met elkaar matcht, dat je kan zien dat alles uit dezelfde winkel komt. Verlichting vind ik ook altijd heel belangrijk. Soms kom je wel eens bij mensen thuis die alleen de lamp aan het plafond aan doen…brrr…

  1. Christiana says:

   Brrr, ik zie ook wel eens van die saaie en sfeerloze huizen; weinig kleur en ‘durf’, overal rotzooi, slecht verlicht. Terwijl het echt niet heel erg moeilijk is om het een beetje gezellig te maken!

 3. Ik vind het zo leuk om met het interieur bezig te zijn. Maar ik moet wel zeggen dat ik het makkelijker vind om een kamer aan te vullen dan wanneer je alles aan moet pakken.

  1. Christiana says:

   Ben ik helemaal met je eens. Ik weet nog wel toen we hier kwamen wonen, dat ik alles zo snel mogelijk ‘af’ wilde hebben, maar je moet er dus echt de tijd voor nemen. Ik vond het altijd heel cliché klinken, dat ‘een interieur moet groeien’, maar ik heb inmiddels wel ervaren dat dat echt zo is!

 4. Handige tips! Ik vind het stylen van een interieur zo ontzettend moeilijk! Zo loop ik al een jaar of wat te dubben over een nieuwe eettafel en een aantal jaar (serieus) over een nieuwe lamp in de woonkamer. En omdat ik iemand ben die het graag op safe speelt, geen risico’s neemt (in het verlengde van mijn beroep bedenk ik me nu 😊 hihi) koop ik gewoon niks nieuws. ‘Op een dag’ zal ik vast tegen iets aanlopen, maar ik ben vaak te lui om de woonboulevards af te struinen en omdat ik niet precies weet wat ik zoek (ja een lamp of een eettafel) is gericht zoeken ook lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.