Langer plezier van je souvenir.

Koop iets voor in huis als mooi souvenir

Een herinnering meenemen van je vakantie-bestemming is natuurlijk altijd leuk. Met de ‘standaard souvenirs’ is het echter vaak zo dat je er eenmaal thuis niets meer mee doet, en dat is natuurlijk jammer, omdat souvenirs mooie aandenkens zijn waarmee je het vakantie-gevoel nog langer vast kan houden. Daarom vandaag de beste tips voor het kopen van souvenirs waar je echt iets aan hebt. Laat de goedkope plastic Eiffeltoren lekker in Parijs, maar koop iets moois voor in huis wat echt in je interieur past. Persoonlijk vind ik dat een souvenir niet persé altijd ‘iets’ te maken moet hebben met het land of de streek waar je deze gekocht hebt, het kan ook een blijvende herinnering zijn aan een moment tijdens je vakantie. Ik koop bijvoorbeeld graag een geurkaars tijdens vakantie. Elk keer wanneer je die kaars dan aansteekt, ben je weer even terug op je bestemming. En is de kaars opgebrand, dan gebruik je het lege potje weer voor make-up kwasten, pennen of om er bijvoorbeeld een plantje in te doen. Andere mooie dingen voor in huis om als souvenir mee te nemen zijn bijvoorbeeld kussenhoesjes, een fotolijst of een mooi beeldje.

Koop praktische souvenirs of ga voor een ‘statement’

Het is ook leuk om een ‘praktisch’ souvenir op je vakantiebestemming te kopen wat je thuis nog vaak gaat gebruiken. Servies is altijd leuk! Een beker of een mooie kom of schaal bijvoorbeeld. Andere leuke voorbeelden van praktische souvenirs zijn een notitieboek, een pen of een kalender. Het is verder ook ontzettend leuk om voor een ‘statement’ te gaan door op elke bestemming hetzelfde souvenir te kopen. Soms wordt een echt ‘fout’ souvenir op deze manier opeens heel leuk als je er een soort verzameling van weet te maken. Reis je veel, dan is het leuk om op elke bestemming een dezelfde soort souvenir te kopen, zoals een koelkastmagneet. Je hele koelkast vol met magneetjes vanuit heel Europa of zelfs de hele wereld is natuurlijk wel een tof gezicht. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld doen met luciferdoosjes (alhoewel je die niet echt hoeft te kopen natuurlijk), kerstornamenten, (ansicht)kaarten of kleine posters waarmee je thuis een gallery wall in je interieur maakt. Wij doen zelf vooral cultuur- en stedentrips, maar zoek je liever mooie stranden of natuurgebieden op tijdens je vakantie, dan is het leuk om bijvoorbeeld schelpjes, stenen of gedroogde bloemen of blaadjes van diverse vakantie-bestemmingen te hebben.

Eten en drinken of een blijvende herinnering

Een leuk idee, zeker wanneer je van eten en van koken houdt, is plaatselijke lekkernijen meenemen van je vakantiebestemming. Een potje jam of een fles wijn is altijd een leuk idee, en als je dingen zoekt waar je wat langer mee kan doen en die je in verband met gewicht makkelijk meeneemt, zijn kruiden, specerijen en thee of koffie(bonen) altijd een leuk idee. Verder is een herinnering (laten) creëren natuurlijk ook een prachtig souvenir. Drie jaar geleden heb ik in Montmartre in Parijs mijn portret laten tekenen. Ik wist van tevoren al dat ik dat portret cadeau ging geven aan mijn vader, maar het is vooral de herinnering aan dat moment wat heel erg speciaal en waardevol voor mij is. Ik vind persoonlijk sowieso dat een souvenir niet altijd perse ‘iets’ te maken hoeft te hebben met je bestemming, het is vaak ook de herinnering aan het moment dat je het kocht of gewoon een leuke herinnering aan een huis. Zo koop ik zelf bijvoorbeeld bijna altijd een nieuwe handtas wanneer ik op vakantie ga. Nu heeft die tas natuurlijk niet echt iets te maken met die bestemming, maar gewoon het idee dat je hem daar gekocht hebt, vind ik erg leuk.

NEEM JIJ GRAAG SOUVENIRS MEE TERUG NAAR HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Wat een leuk artikel! En prachtig idee, zo’n wall of love inclusief een mooie tekening van de Trevifontein! Je zet me aan het denken om misschien ook eens zo’n soort tekening te kopen op vakantie. Staat best leuk in huis!
  Ik heb zelf ook niet zoveel met “prulletjes” als plastic Eiffeltorens. Ik ken wel een aantal mensen die koelkastmagneten sparen van vakantieadressen en dat vind ik er dan wel weer heel leuk uitzien.

  1. Christiana says:

   Ik ben zelf ook super blij met onze ‘wall of love’, binnenkort ga ik hem weer een beetje uitbreiden met foto’s van onze laatste vakanties, er is nog plek;-)

 2. Ik kocht altijd magneten voor op de koelkast (ook van die foute magneten die glimmen). Maar nu heb ik geen koelkast meer waar de magneten op kunnen ‘plakken’. Ik moet dus even bedenken wat ik als nieuw souvenir op elke bestemming koop. Sleutelhangers vind ik ook altijd leuk, maar daar heb ik er al genoeg van. Misschien een mooie ansichtkaart en dan uiteindelijk een plakboek vol!

  1. Christiana says:

   Van die koelkastmagneten vind ik dus stiekem ook heel erg leuk. Ik wil er altijd even bij kijken als we ergens op vakantie zijn. Met ansichtkaarten heb ik trouwens hetzelfde, een plakboek vol is ook tof!

 3. Oh, alweer handige tips!! Wij gaan elke keer voor een magneet, haha, onze frigo hangt al vol!
  En daarnaast nemen wij ook altijd schelpen en stenen mee 🙂

  1. Christiana says:

   Ah wat leuk! En volgens mij hebben jullie ondertussen ook al heel wat mooie plekken gezien samen!

 4. Ik moet mijn man altijd weglokken van souvenier stalletjes of winkels. Die komt met de meest onnodige troep thuis. Ik kies idd liever iets waar ik wat aan heb.

  1. Christiana says:

   Haha, ik snap altijd wel dat het een soort ‘aantrekkingskracht’ op mensen heeft, ook al is het overal hetzelfde. ‘Vroeger’ kocht ik ook vaker dingen waar ik dus eenmaal thuis niets meer mee deed. Dan paste het toch ook niet zo goed in huis haha;-) Nu ben ik eigenlijk altijd wel blij met de dingen waar ik mee thuis kom.

 5. Leuke ideetjes! Ik heb de laatste keer dat ik in Parijs was allemaal lekkere taartjes meegenomen. Dit was een groot succes!

  1. Christiana says:

   Oh heerlijk, ja, als ze ergens lekkere taartjes en gebakjes hebben, dan is het wel in Parijs! Gelukkig kun jij zelf ook altijd van die lekkere dingen maken in je eigen keuken!

 6. Leuk om te lezen! Ik neem altijd een souvenir mee. Heb er een hoop staan in mijn boekenkast als herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.