Staat er een stedentrip naar Rome op de planning? Dan zijn dít vast een aantal dingen die handig zijn om te weten over de bezienswaardigheden, het reizen door de stad en het eten.

spaanse trappen Rome

In juli en augustus is het heel héét en héél druk in Rome

Ga je een stedentrip naar Rome doen, houdt er rekening mee dat het in juli en augustus ontzettend heet kan zijn / is in Rome! Wij wilden graag op vakantie vanwege ons eenjarig jubileum, en dat viel nu eenmaal in juli, maar wapen jezelf met een hoed, zonnebril, zonnebrandcrème, liters water en eventueel een parasol. Je gaat het allemaal nodig hebben. Ondanks de hitte is het erg druk in Rome, ook midden in de zomer dus. Je moet steeds rekening houden met ontzettend lange rijen voor de bekende bezienswaardigheden. Je kunt hierbij kiezen uit twee kwaden, óf midden op een verzengend hete dag in een wat kortere rij staan die dus nog steeds heel lang is, óf heel vroeg op de dag, als het nog niet zo verzengend heet is, in een héél lange rij staan. Je kunt ook van tevoren tickets bestellen of je aansluiten bij een guided tour. Wij hebben dit de laatste keer gedaan toen we in Rome waren zo’n zeven jaar geleden, en het is een stuk duurder, maar je kunt de rij dus grotendeels overslaan. Een extra tip wanneer je graag naar het Colosseum wilt is om in de rij te gaan staan bij het het Forum Romanum. Je ticket voor het Colosseum is namelijk ook geldig bij het Forum Romanum en andersom. De rij bij het Forum is echter aanzienlijk korter dan die bij het Colosseum. Fijn is verder dat dit ticket twee dagen geldig is. Je kunt dus de ene dag het Colosseum bezoeken en de andere dag het Forum. Voor het Forum kun je echt wel een paar uur uittrekken, want daar kun je heel uitgebreid wandelen.

Stedentrip naar Rome

Forum Romanum Rome

Stedentrip naar Rome

Hiér kun je leuk winkelen en eten in Rome

Chique winkelen doe je in Rome aan de Via Condotti, Via Borgognona en Via Frattina. De meest bekende winkelstraat waaraan je de grote ketens vindt, is de Via del corso. Wil je chique winkelen, maar niet in de verzengende hitte, dan is Rinascente aan de Via del Trittone een echte aanrader. Eten kun je natuurlijk overal in Rome. Of het overal even lekker is, is een tweede. In feite vind je op elke hoek van de straat tentjes met de zogenaamde toeristenmenu’s. Het eten hier is niet heel slecht, maar ik kan ook niet zeggen dat het heel erg gezellig is. Het is propvol in deze restaurants en het bedienend personeel is zeker niet onvriendelijk, maar het voelt een beetje ‘lopende-band’ aan. Wandel liever gezellige, kleinere straatjes in en ga daar op een klein(er) terras zitten. Wij maken tijdens stedentripjes echt veelvuldig gebruik van Tripadvisor. Hiermee kun je niet alleen leuke plekjes vinden om te eten, maar ook reviews lezen. Zelf vond ik Cybo aan de Via di tor millina het leukste restaurantje waar wij tijdens onze vakantie gegeten hebben. Een heel gemoedelijk tentje met ontzettend goede pizza.

Stedentrip naar Rome

Loop zoveel mogelijk als je een stedentrip door Rome maakt

Ik weet zeker dat niet iedereen het met me eens is, maar als je er fysiek toe in staat bent, loop zoveel mogelijk! Bussen in Rome zitten echt heel erg vol. Je kunt met de metro reizen, dit is redelijk goed geregeld en niet al te duur, maar geloof me; de stad Rome is één groot openluchtmuseum. Alles in de stad is mooi. Door te lopen kom je op plekjes terecht waar je anders niet zo gauw zou komen. Nu ligt het er natuurlijk wel heel erg aan waar je hotel ligt. Ons hotel lag praktisch naast het Colloseum, en wij zijn eigenlijk lopend naar alle toeristische plekjes gegaan, zoals het Vaticaan, de Trevi fontein, het Palazzo Colonna en Castel Sant’Angelo. Al deze bezienswaardigheden liggen maximaal drie kwartier lopen van elkaar af. Tot slot kun je jezelf een hoop geld besparen door niet op de rand van de Trevi fontein te gaan zitten. Dat je niet zomaar een verkoelende duik kan nemen in de Trevi-fontein, lijkt me duidelijk, maar vanaf 1 augustus van dit jaar is het zelfs verbóden om op de rand van de Trevi fontein te gaan zitten. Ook op de Spaanse trappen mag alleen nog maar gelopen worden. Toen wij er in juli gingen zitten, werden we direct weggejaagd, maar nu wordt je er dus echt voor beboet. Die boete kan oplopen tot maar liefst 400 euro.

HEB JIJ AL EENS EEN STEDENTRIP NAAR ROME GEDAAN?

© ByChristiana, tekst en fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Ik ben nooit in Rome geweest maar ik zou er graag heen willen. En dan neem ik deze tips zeker met me mee! Leuk idee Voor het voorjaar:D

  1. Christiana says:

   Zeker weten! Ik zou ook graag nog eens terug willen, maar dan niet meer in deze verzengende hitte, haha;-) Sowieso vind ik het altijd leuk om in andere seizoenen naar dezelfde steden te gaan. Elk seizoen is een stad dan weer een beetje anders.

 2. Door dit artikel krijg ik gelijk zin om onze koffers te gaan inpakken 🙂

  1. Christiana says:

   Echt een keer doen hoor!

 3. Ik heb eigenlijk nooit zo de behoefte gehad om Italie te bezoeken. Het ziet er wel prachtig uit.

 4. Wauw wat prachtig allemaal! Ik zou zelf ook nog eens graag naar Rome willen, maar krijg helaas mijn vriend niet zover.

  1. Christiana says:

   Ah, dat is jammer! Maar het is natuurlijk wel zo leuk om ergens naar toe te gaan waar jullie het allebei leuk gaan vinden;-)

 5. Heel herkenbaar wat je beschrijft van de hitte. Wij waren ooit in augustus in Rome en het was er écht heel heet. Ik weet nog dat ik dankbaar was voor de vele waterfonteintjes die je daar op straat tegenkwam. Daar heb ik heel wat liters water getapt 😉
  Verder blijf ik Rome, ondanks de drukte, een geweldige stad vinden. Het is er inderdaad net één groot openluchtmuseum. Ik heb trouwens nog een foto waarop ik zittend op de Trevifontein een muntje in het water gooi. Toch wel bijzonder als je je beseft dat me dat nu, naast het 5-cent-muntje een euro of 400 zou hebben gekost 😛

  1. Christiana says:

   Haha, ik heb ook nog wel een zit-foto op de rand van de Trevi-fontein;-) Maar direct erna werden we weggejaagd, wist ik veel;-) Ik was in elk geval blij dat het toen nog juli was!

 6. Je kan inderdaad alles te voet doen, dat hebben wij grotendeels ook gedaan. Dat je ook niet meer op de rand mag zitten bij de Trevi fontein… Toen wij er waren was er een meisje op een van die beelden geklommen en de politie was er heel snel bij. En inderdaad, uit eten gaan was niet bar gezellig. Vaak wordt je in toeristen gebieden ook weer snel weggekeken omdat ze de tafels weer vrij willen hebben. En die hitte..pffff, ik herken het…’s avonds was het gek genoeg soms behoorlijk fris.

 7. Rome is één van de mooiste Europese steden. Heerlijk vertoeven daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.