Nieuwsgierig naar het karakter van de pomeriaan? Deze hondjes zijn bijvoorbeeld zeer aanhankelijk, zeer waaks en zeer zelfverzekerd. 

Een pomeriaan is zeer aanhankelijk

Voordat ik Sketch ging ophalen, heb ik mijzelf natuurlijk uitgebreid laten informeren over het karakter van pomeriaantjes. Er valt natuurlijk nogal wat te vertellen over dit ras. Momenteel heb ik Sketch zo’n drie maanden in huis en veel dingen die ik van tevoren te horen kreeg, kan ik inderdaad beamen. Met sommige andere zaken heb ik net weer wat andere ervaringen. Dit zijn in ieder geval dingen die je zeker wilt weten als je overweegt om zelf een pomeriaan te adopteren. Een pomeriaan is een eindeloos lief en super aanhankelijk hondje. Als Sketch de kans krijgt, is ze het liefst de hele dag bij me. Ga ik naar het toilet, dan loopt ze mee, en als ze de kans krijgt gaat ze ook het liefst mee naar binnen. Ga ik naar de keuken, dan loopt ze met me mee en ga ik naar boven, dan blijft ze onderaan de trap op me wachten. Zelf vind ik dit meestal alleen maar enig, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op zo’n super aanhankelijk hondje.

karakter van de pomeriaan

Een pomeriaan is zeer waaks en zelfverzekerd

Een pomeriaan is van nature een waakhond en Sketch is dan ook zeer oplettend en waaks. Opvallend is dat ze thuis veel meer blaft dan buiten. Ze bewaakt dan echt haar ’territorium’. Ik heb een huis met grote ramen aan de voorkant waar nogal wat mensen langslopen op een dag. Zodra ze iemand ziet (of hoort) aankomen begint ze steevast te blaffen en dit kan vrij lang doorgaan, zelfs als die persoon al lang weer weg is. Ze kan er zelfs bij gaan grommen, alhoewel dat ‘grommen’ van haar natuurlijk totaal niet indrukwekkend is. Ook wanneer er wordt aangebeld, gaat ze altijd blaffen. Een pomeriaan is verder zeer dapper zelfverzekerd en ziet weinig tot geen gevaar. Ik heb haar nu drie maanden in huis en ik kan je met absolute waarheid vertellen dat ik haar nog geen enkele keer echt bang gezien heb. Tijdens Oud & nieuw rende ze zelfs richting de knallen, in plaats van er zo ver mogelijk vandaan. Ze is wel super nieuwsgierig en zeker tijdens het uitlaten rent ze het liefst naar alles en iedereen toe, andere honden, zwanen, eendjes en vogels hebben we hier volop en dat vindt ze allemaal even interessant. Maar houd er dus wel rekening mee dat een pomeriaan geen of in ieder geval weinig gevaar ziet en dat jij haar dus goed in de gaten moet houden. Ze snapt niet dat niet alle hondjes willen spelen, en dat ze niet te dicht bij een zwaan in de buurt moet komen.

WAT IS TYPEREND VOOR HET KARAKTER VAN JOUW HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Wat interessant om dit te lezen! Veel van deze dingen wist ik helemaal niet over pomeriaan pups. Wat schattig dat ze zo heerlijk aanhankelijk is en dan ook nog bij jullie allebei. Dat stukje herken ik wel bij mijn Pippa trouwens. Zij volgt me ook tot aan de wc-bezoekjes aan toe 😉

  1. Christiana says:

   Haha, wat leuk dat Pippa dat bij jou ook doet. Ik stuitte laatst op een artikel met ‘Dit is de reden dat je hond je naar het toilet volgt’. Maar eigenlijk is die reden natuurlijk helemaal niet zo moeilijk om te bedenken;-) Ze willen gewoon heel graag bij je zijn, of je nu op de bank ligt, in de keuken staat of naar het toilet gaat. Nu speelt het denk ik ook wel mee dat Andre haar een keer een lege wc rol had gegeven om mee te spelen, dus ik denk ook dat ze daar nu steeds een beetje op hoopt haha;-)

  2. Wij hebben ook een Pomeriaan van 3 jaar een mannetje
   Deze blaft heel veel buiten ook als er niks te zien is dat is soms irritant
   Maar verder is het een lieverd onze beertje

 2. Wat een super lieve foto’s van jullie twee!! Ik smelt helemaal weg! En ik wist ook echt niet dat ze heel waakzaam zijn. Het zijn echt van die liefjes <3

  1. Christiana says:

   Lief, dankjewel Iris! Sketch is inderdaad enorm waakzaam. Dat had ik dus van tevoren ook niet verwacht. Maar zodra ze ook maar iets hoort wat zich buiten afspeelt, spitst ze die oortjes en rent ze er het liefst direct op af. En ze kan echt keihard blaffen, en ook nog eens heel lang. Je zou niet denken dat er zo veel lawaai uit zo’n klein beestje kon komen;-)

 3. Blijft leuk, zo’n klein hondje met een groot karakter! Mijn hond (kruising border collie x Engelse springer spaniel) is soms ook een halve stalker. En ze houdt echt enorm van mensen. Ze wil het liefst met iedereen knuffelen, of dat nou bekenden zijn of wildvreemden.

  1. Christiana says:

   Mooi gezegd, een klein hondje met een groot karakter. Ah, lief is dat he, dat ze zo graag knuffelen. Sketch vind al die aandacht ook helemaal heerlijk. Gelukkig maar, want ze wordt heel vaak op straat aangesproken door zowel kindjes als volwassenen die haar willen aaien, en ze vindt dat allemaal prima;-)

 4. Ik vind dat altijd zo grappig dat die kleine hondjes vaak zoveel karakter hebben terwijl sommige grote honden die ik ‘ken’ net denken dat ze lieve schoothondjes zijn 🙂
  Lijkt me echt een leuk ras, die pomeriaantjes. En Sketch is echt zo schattig (maar dat mag ze zelf vast niet horen)!

  Onze (buiten)kat is ook zo’n achtervolger als ik in de tuin aan het werken ben. Als ik dan een zittend werkje doe (onkruid wieden vb) dan komt ie te pas en te onpas op mijn schoot gekropen 🙂

  1. Christiana says:

   Haha, ik zie het helemaal voor me. Dat is natuurlijk niet zo handig werken voor je;-) Sketch komt ook te pas en te onpas bij of zelfs op je liggen of zitten, vaak heb ik dan het hart niet om haar op de grond te zetten.

 5. Aaah, wat een schatje!
  ik heb zelf 2 katten.. En dat zijn gewoon echt 2 katten, die precies doen waar ze zelf zin in hebben, wanneer ze daar zin in hebben.
  M’n nichtje heeft ook n Pom, Sunny, hij is inmiddels al 10! En het is zo’n schatje, echt mijn vriendje ook, altijd super boij als hij op visite komt! Hij is zelfs model geweest voor Prins Petfood haha. Dus mocht je ooit in een dierenwinkel een zak Prins tegenkomen met de foto van n Pommetje erop, dan is dat dus Sunny!

  1. Christiana says:

   Ja, dat is wel kat-eigen he, dat ze doen waar ze zelf zin in hebben;-) Alhoewel Sketch dat soms ook doet, met name als ze (op) iets aan het kauwen / eten is wat ze niet mag, ik haar roep en dan net doet alsof ze me niet hoort;-) Wat cool zeg, Sunny op de zakken van Prins Petfood. Dan ben je als honden-tante toch denk ik wel apetrots als je die zakken in de winkel ziet staan!

 6. Wat een heerlijk moppie is het toch!
  Onze boerenfox blafte ook als er iemand aanbelde, onze Greyhound blafte eigenlijk nooit. Greyhounds zijn heel sociaal, slim en absoluut niet waaks. Als het aan haar lag verwelkomde ze eventuele inbrekers en zou ze gewoon laten zien waar de pasjes en sieraden lagen, haha!
  En Greyhounds hebben een heel dunne huid en nauwelijks een vacht, zij mogen ook niet op de grond liggen. Althans, dat vinden ze pijnlijk. Dus zij lag altijd lekker uitgestrekt op onze bank en bed. Tip voor aanstaande baasjes van Greyhounds.. Koop een extra bank erbij! 😉

 7. Wat is ze toch schattig (super lieve foto’s van jullie tweeën ook) en wat een leuke weetjes. Wij hebben thuis een hamstertje waar ik elke dag weer nieuwe dingen bij ontdek, hoe ze bijvoorbeeld over haar rad kan klimmen en aandacht vragen. Het lijkt of ze dat steeds uitbundiger doet. Echt super leuk.

 8. Die tip over de halsband is interessant joh! Nooit zo bij nagedacht, maar natuurlijk heel logisch! Ik vind het juist heerlijk als een huisdier zo aanhankelijk is. Wij hebben een cavia, dat eigenlijk ons hondje is. 😉 Hij mag overal vrij rondlopen en kan daarom ook zelf in en uit zijn kooi springen. Als het etenstijd is of als we zelf in de keuken bezig zijn, dan komt hij bij ons staan en loopt gezellig achter ons aan. Zo lief! Verder is hij erg van de biologische klok, want als het snacktijd is voor hem en wij hebben de tijd niet in de gaten, dan komt hij naar de bank toe gelopen.

 9. Wat een schatje! Ik heb twee chihuahuas, veel van de dingen die je schrijft herken ik wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.