Wil je je pomeriaan leren los lopen? Ik vertel je hoe ik dat heb aangepakt met mijn pomeriaan Sketch. Een stappenplan waar je zéker iets aan hebt.

Luisteren naar de naam

Eén van de eerste dingen die je je hond waarschijnlijk aangeleerd hebt of straks aan zal leren, is het luisteren naar de naam. Dit is natuurlijk sowieso belangrijk, maar ook echt een eerste stap wanneer je je hond gaat leren los lopen. Honden luisteren naar klanken. Vaak is een korte naam voor een hond dan ook handig. Mijn pomeriaan is inmiddels elf maanden oud en zij heet Sketch. Haar haar naam aanleren had eigenlijk niet eenvoudiger of sneller kunnen gaan. Tijdens het aanleren is het belangrijk om oogcontact met je hond te maken, zodat hij echt gefocust is op jou! Dan is het een kwestie van eindeloos herhalen. Sketch luisterde eigenlijk al ontzettend snel naar haar naam. Honden horen klanken, dus als ik ‘catch’ zeg, luistert ze ook!

pomeriaan los leren lopen tips

Je pomeriaan leren los lopen op een rustige plek

Als je hond naar de naam luistert en jij vind dat zowel jij als je hond er klaar voor is, kun je gaan oefenen met los lopen. In feite kun je hier beter vroeger dan later mee beginnen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin wel moeilijk en ‘spannend’ vond. Als je voor het eerst gaat oefenen is het natuurlijk enorm belangrijk dat je dat op een rustige en vooral veilige plek doet. Rustig is belangrijk zodat je hond echt op jou kan focussen en niet steeds wordt afgeleid. Verder spreekt het voor zich dat je niet voor het eerst moet gaan oefenen naast een drukke straat waar auto’s en fietsers rijden. Zijn de rustige plekken bij jou in de buurt wat schaars? Wellicht kun je een bepaald momént uitzoeken dat het rustiger is.

pomeriaan los leren lopen tips

Je pomeriaan leren luisteren naar een commando

Toen Sketch de eerste paar maanden bij mij was, had ik haar buiten altijd vast aan een ‘normale’ riem die ik bevestigde aan haar harnasje. Voordat ik ging oefenen met loslopen, heb ik een rolriem aangeschaft. Ik vond dat zelf echt enorm fijn. Op deze manier kunnen zowel je hond als jij eraan wennen dat hij verder van je af is, maar je hebt nog wel steeds de controle. Hoewel ik echt hele verhalen aan Sketch kan vertellen, weet ik natuurlijk wel dat ze daar helemaal niets van begrijpt. Wat honden wel begrijpen zijn toonhoogtes, klanken en commando’s. Wat de toonhoogtes betreft; ik kan haar naam ‘Sketch’ op verschillende manieren uitspreken. Sketch heeft ook heel erg goed door als ze bijvoorbeeld eens iets doet wat niet mag, dat hoort ze aan de toonhoogte die ik op dat moment voor haar naam gebruik. Als je je hond iets wilt aanleren, doe je dat met behulp van een commando. Zorg ervoor dat dit een eenvoudig woord is. Iets in de trant van ‘wil je even deze kant op komen’ gaat dus niet werken bij een hond. In het geval van je hond leren los lopen, kies je bijvoorbeeld een commando zoals ‘hier’. Ik merk zelf dat Sketch eigenlijk (in de meeste gevallen dan) ook al komt als ik alleen haar naam roep. Dit zal per hond verschillen.

je hond leren los lopen zonder riem tips

Belonen, maak het luisteren leuk

Maar nu vraag je je af? Hoe léér ik een hond een commando, zoals ‘hier’? Het is een kwestie van geduld en belonen. Het moet voor je hond leuk zijn om te leren luisteren naar jou. Luistert je hond eenmaal naar de naam, dan kun je commando’s gaan aanleren. Maak hiervoor oogcontact met je hond. Maakt je hond oogcontact? Beloon dit dan diréct met een aai of een snoepje. Dan is het een kwestie van aankijken, het commando uitspreken en dan dus heel veel oefenen met het betreffende commando, in dit geval ‘hier’. En elke keer als je hond ook daadwerkelijk doet wat je vraagt, naar je toe komt als jij ‘hier’ zegt dus, beloon je hem. Je zult echt ervaren dat honden uiteindelijk ook zonder die beloning leren luisteren naar het commando, alhoewel je je hond zeker af en toe mag blijven belonen als hij goed luistert. Jonge puppy’s kunnen zich niet zo lang concentreren, oefen dan nooit te lang achter elkaar. Straf je hond ook nooit als het (wat jou betreft) te lang duurt. Je wil je hond juist positief belonen en geen negatieve associaties bijbrengen bij dat commando en al helemáál niet bij zijn naam!

Je pomeriaan leren los lopen, een concreet stappenplan

Begin zo vroeg mogelijk het het leren los lopen met je hond. Zorg ervoor dat je hond al goed luistert naar zijn naam en het commando snapt. Begin altijd in een rustige, veilige omgeving, waar je hond niet snel afgeleid zal worden door andere honden, mensen, verkeer of geluiden. Laat je hond los van de riem, maak oogcontact en geef een snoepje. Je hond zal nu waarschijnlijk vanzelf ergens naar toe lopen of zelfs rennen. Gebruik het commando of roep zijn naam. Als hij komt, dan beloon je opnieuw met een snoepje. Je kunt ook de hond aaien of met hem spelen als hij naar je toekomt na het roepen van het commando. Blijf dit herhalen. Laat de hond weten hoe leuk en interessant je bent, hoe leuk het dus is om steeds blijven luisteren naar dat commando.

pomeriaan puppy los leren lopen

Heb vertrouwen

Wat ik je als laatste nog mee wil geven; heb vertrouwen. Vertrouwen in de situatie, maar ook in je hond! Sketch is momenteel 20 cm. hoog en weegt iets meer dan twee kilo. Ze is erg klein. Toch heb ik geleerd dat Sketch minder kwetsbaar is dan ik denk. Ik heb geleerd dat ik haar niet vierentwintig uur per dag in de gaten kan houden, dat ze soms valt, of uitglijdt. Of dat ze soms even wat minder goed luistert, of zelfs helemaal niet. Ik heb geleerd en gezien hoe verschrikkelijk leuk ze het vind om los te lopen en vrijuit te rennen, met andere hondjes te spelen en dat motiveert mij ook om haar vaker los te laten lopen. Soms luistert ze in haar enthousiasme minder, maar uiteindelijk komt ze toch wel altijd naar mij toe. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Houdt er altijd rekening mee dat elke hond uniek is en dat bepaalde hondenrassen ook veel meer een zogenaamd jachtinstinct hebben dan anderen en dus instinctief vaker achter bijvoorbeeld andere honden, dieren of geluiden aan zal rennen.

HEB JIJ EEN HOND? LOOPT JOUW HOND REGELMATIG LOS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Slimme tips! Echt grappig dat Sketch zo mini is. Sproet was de twee kilo al gepasseerd toen ik haar kreeg met 8 weken, haha. En ze is nu niet eens heel groot of zwaar (11,5 kg). Ik doe agility met haar, dus komen als ze haar naam hoort is juist niet handig. Ik heb haar echt moeten leren dat dat puur betekent dat ze op me let.

  1. Christiana says:

   Ah ja, ze is echt zo mini! We denken ook wel dat ze nu een beetje zo’n beetje is volgroeid. Snap ik, met een agility training! Wij hebben Sketch echt de basis commando’s geleerd zoals zit, hier, los en ze begrijpt ‘zachtjes’ ook, haha;-) Als ze buiten los rent en we willen dat ze bij ons komt, roepen we haar naam en meestal komt ze dan al.

 2. Wat goed zeg dat ze zo snel haar naam geleerd heeft en erop reageert.
  Dat vertrouwen hebben lijkt me het moeilijkste, zou bang zijn dat ze zou gaan lopen denk ik.

  Wij hebben een kat die zich als hond gedraagt 🙂
  Hij loopt overal mee en luistert eigenlijk ook wel goed naar zijn naam (als ie er zin in heeft of denkt dat er eten te krijgen valt).

  1. Christiana says:

   Haha, wat schattig;-) Nou, ik vond het ook wel heel moeilijk hoor in het begin, om haar los te laten. Het is natuurlijk het beste om daar zo snel mogelijk te beginnen, ook voor het hondje zelf. Wij zijn er met Sketch mee begonnen met 9 maanden. Eerst lieten we haar dan tussen ons in rennen; ik ging dan aan de ene kant van het grasveld staan en Andre aan de andere kant. Vervolgens lieten we haar rond rennen op dat grasveld en zo stukje bij beetjes steeds langer. Ik ben er nu meer mee op mijn gemak, maar hou het allemaal alsnog goed in de gaten, zeker wanneer er grote honden aan komen rennen!

 3. Onze honden liepen vaak los en liepen ook echt naast ons mee. En het was ze zo aangeleerd. Het was alleen uitkijken voor die vervelende gasten die je op de bon konden slingeren. Die wetshandhavers bedoel ik… Ik sprak een tijdje terug een oudere man en hij had 2 Greyhounds, een agent zei zelfs tegen hem dat ie ze neer zou schieten als ze nog een keer los liepen! Ongelooflijk toch? Dit misschien omdat Greyhounds enorm hard kunnen rennen en sommige rennen achter konijnen etc. aan. Maar iedere hond is anders, die van ons heeft dat maar 1 keer gedaan in het bos. Zij zag een eekhoorn en die vluchtte snel een boom in. Katten interesseerde haar niet, maar zij was natuurlijk samen in een huis met meerdere katten!

  1. Christiana says:

   Jee, wat bizar inderdaad?! Neer schieten nog wel! Hij heeft misschien in het verleden een keer een heel slechte ervaring gehad met een hond:-( Het zal ook inderdaad per hond verschillen, hoe makkelijk of lastig het loslopen gaat. Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat bepaalde honden echt dat jagersinstict hebben en overal achteraan willen rennen.

 4. Het is goed dat je het Sketch echt aanleert om naar commando’s te luisteren. Ik zat een paar weken terug op het strand productfoto’s te maken en toen vloog er zomaar een hond naar me toe. Ik vond dat zelf absoluut niet fijn. Alleen de baasjes zaten gewoon te lachen, omdat de hond zo ‘gezellig enthousiast’ deed.

  1. Christiana says:

   Kan ik me voorstellen! Ik heb ook in de afgelopen maanden wel gemerkt dat er sowieso heel veel mensen hun hond niet onder controle hebben en dat bovendien veel mensen bepaald gedrag maar een beetje weglachen. Ik heb ook een keer gehad dat er een gigantische hond op Sketch afkwam, toen we haar net hadden. ‘Hij doet niks hoor’ riep dat baasje. Maar ja, Sketch is zo klein en die hond was gewoon tien keer zo groot als zij. Ik pakte haar vlug op en wilde weglopen en toen sprong die hond gewoon tegen mijn rug op. En dat baasje maar lachen, ik vond dat echt heel eng. Gelukkig daarna niet meer zoiets meegemaakt. Ik vind het gewoon heel belangrijk om de wensen van andere mensen te respecteren. Sommige kindjes zijn bijvoorbeeld ook wel eens bang voor Sketch en dan pak ik haar ook gewoon op. Het zou wat zijn als ik dan ook ga zeggen; Maar ze doet niets hoor!

 5. Wat een lieve foto van jullie! En wat een fijne tips, helaas werken ze niet meer voor onze Fee (diva van bijna 9 jaar) dus zij blijft mooi aan de lijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.