Het is heus niet zo moeilijk om je huisdier leuk op de foto te krijgen. Ik verzamelde 6 écht bruikbare tips die ook jij zelf makkelijk kunt toepassen.

Fotografeer je huisdier al spelend

Eigenlijk gaat dit super simpele ’trucje’ niet alleen voor dieren op, maar ook voor mensen. Fotografeer je namelijk mensen die bijvoorbeeld wandelen in plaats van stil staan, dan krijg je vaak al een veel spontanere foto, zeker als die persoon in kwestie er al niet zo van houdt om op de foto te staan. Om je huisdier leuk op de foto te krijgen, doe je dus hetzelfde; fotografeer je huisdier terwijl hij bijvoorbeeld aan het spelen is. Dan ís hij al vrolijk en enthousiast en vaak krijg je dán de mooiste en de meest aandoenlijke beelden. Ook al rennend kun je enorm gave foto’s krijgen. Wanneer je een rennend moment wilt vastleggen, kun je het beste fotograferen met een korte sluitertijd. Met een korte sluitertijd kun je namelijk snelle bewegingen vastleggen en ‘bevriezen’.

kosten van een puppy

Werk met een beloning om je huisdier leuk op de foto te zetten

Het zal misschien niet voor alle huisdieren gelden, maar mijn pomeriaan Sketch doet álles voor een snoepje. Wanneer ik graag een foto wil waar ze op staat, zijn eenvoudige commando’s zoals ‘zit’, ‘sta’ en vooral ‘blijf’ natuurlijk handig, maar in combinatie met een snoepje is het helemaal super eenvoudig. Beloon je huisdier tussendoor dus, zodat het voor hem ook leuk blijft!

huisdier leuk op de foto

Kies verschillende perspectieven

Afwisseling maakt het fotograferen leuk. Afhankelijk van hoe groot je huisdier is, (het maakt natuurlijk nogal wat verschil of je een hamster of een golden retriever wilt fotograferen), maar het is altijd raadzaam om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. Ideeën zijn bijvoorbeeld al liggend op de grond, zeker bij kleine huisdieren, maar ook van onderaf zodat je bijvoorbeeld het snuitje leuk in beeld krijg, of op ooghoogte. Aandoenlijke foto’s zijn natuurlijk ook die waarop je huisdier naar je omhoog kijkt. Dat krijgen we bij Sketch eigenlijk altijd voor elkaar door een snoepje in de lucht te houden. Hier is dan volledig op gefocust en na het maken van de foto’s kan ze die dan lekker op smullen.

Zo zorg je ervoor dat hij in de camera kijkt

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat je huisdier echt in de camera kijkt, is het zaak om iets bij de hand te hebben waar hij zich op kan focussen, bijvoorbeeld een speeltje en / of iets dat geluid maakt. Als je dat object zo veel mogelijk in de buurt van de camera houdt, uiteraard zonder het voor de lens te houden, dan is de kans groot dat het je lukt om prachtige foto’s te maken van je huisdier die echt recht in de lens kijkt. Je kan bijvoorbeeld ook een balletje (of ander speeltje) omhoog gooien. Dit is nog makkelijker wanneer je met z’n tweetjes bent. Laat iemand anders dan de foto maken en ga zelf achter of naast de fotograaf staan en leid je dier af met dat speeltje, geluidje of snoepje. En houdt er natuurlijk rekening mee dat je ook wel wat geduld moet hebben! Je zult waarschijnlijk niet direct een perfecte foto hebben.

huisdier leuk op de foto

Focus op een detail om je huisdier leuk op de foto te zetten

Ieder huisdier heeft natuurlijk iets speciaals, het is leuk om daar op een foto eens aandacht aan te besteden. Kies dus niet altijd voor een foto waarop je huisdier helemaal zichtbaar is, maar maak eens een close-up van die mooie oogjes of alleen het snuitje of het staartje wat fier omhoog staat. Ik zag laatst ook een super aandoenlijke foto voorbijkomen van een hondje dat een beetje over de rand van de bank hing, en daar was dus de focus gelegd op de achterpootjes, heel snoezig! Het is dan natuurlijk wel zo leuk als je echt een schérpe foto maakt. Een onscherpe foto van een stuk van de staart bijvoorbeeld, daar zal niemand echt heel enthousiast van worden.

huisdier leuk op de foto

Let goed op de omgeving waarin je fotografeert

Ook dit is eigenlijk weer een ’tip’ die voor het maken van alle foto’s geldt; let goed op de omgeving waarin je je huisdier leuk op de foto wilt zetten. Zeker als je huisdier nogal beweeglijk is, is het makkelijk om dit te vergeten, maar als je bijvoorbeeld binnen fotografeert en op de achtergrond een (deel van een) verdwaalde wasmand of etensbak ziet staan, doet dat wel een beetje afbreuk aan de foto. Het is natuurlijk wat anders wanneer je huisdier plotseling een super leuke of lieve pose aanneemt en je maakt even snel een foto met je smartphone, dan wanneer je echt bewust je huisdier leuk op de foto wilt gaan zetten. Kies er dan bijvoorbeeld voor om lekker met je huisdier naar een grasveld of gewoon je eigen tuin te gaan, of naar het strand. Ook dán moet je rekening houden met bijvoorbeeld andere mensen, prullenbakken of speeltoestellen, maar het geeft je wel vaak meer mogelijkheden dan binnenshuis. Fotograferen op een super zonnige dag is ook niet altijd heel eenvoudig. Je kan dan namelijk te maken krijgen met schaduwvorming op de foto’s, en dat is niet altijd even mooi. Probeer tot slot zoveel mogelijk bij daglicht te fotograferen. Dit is bijna altijd mooier dan kunstlicht en bovendien kan je huisdier van een flitser schrikken.

MAAK JIJ VEEL FOTO’S VAN JE HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Goede tips maar Sketch is ook wel heel fotogeniek! Amy doet niet zoveel spannende dingen ligt nu met de warmte een groot gedeelte van de dag te slapen en gaat op de meest onverwachte momenten rennen (bijvoorbeeld als ik sta te koken…)

  1. Christiana says:

   Haha, tja, soms moet je er inderdaad wel heel snel bij zijn. Ik heb ook heel vaak mijn telefoon niet bij de hand als Sketch net in een heel toffe pose ligt of zit. En soms moet ik bijvoorbeeld opstaan om mijn telefoon te pakken als Sketch heel lief ligt te ‘slapen’. Dat probeer ik dan heel voorzichtig te doen zodat ze niet wakker word en ik een snoezige foto kan maken. Maar wat blijkt, mevrouwtje slaapt helemaal niet en springt op zodra ze mij op hoort staan om me te kunnen volgen;-)

 2. Ooo, alle foto’s in het artikel zijn zo leuk! Ik heb inderdaad ook wel vaak last van troep op de achtergrond, haha. Ik maak van Sproet altijd veel meer snapshots omdat ze toevallig heel schattig kijk dan dat ik bewust een shoot met haar doe. Maar in september krijg ik er nog een puppy bij, dus dan ga ik zeker bewust mooie foto’s maken!

  1. Christiana says:

   Ja, ik las het inderdaad, Mango, wat een lieve, originele naam ook. En ooooh, dan kun je ze samen op de foto zetten;-)

 3. Ja ik maak bizar veel foto’s van mijn huisdier. Filmpjes trouwens ook en die stuur ik allemaal door naar mijn vriend en moeder, want iedere foto is natuurlijk anders. 😉 Ik maak er vooral ook veel achter elkaar. Dan zit er altijd wel een tussen die goed is.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad de beste tip; gewoon foto’s blijven maken, haha! Oh, goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zoveel foto’s maakt. De meeste foto’s op mijn telefoon zijn dan ook van Sketch. En inderdaad; heel veel foto’s stuur ik ook weer door naar Andre. Hij doet dat gelukkig andersom ook;-)

 4. Ah zo leuk! Vooral de derde en vierde foto! <3

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel, ik ben natuurlijk bevoordeeld, maar ik vind ze ook allemaal zo snoezig. Vooral die waar ze omhoog kijkt en die met die tong haha;-)

 5. Wat een leuke foto’s van Sketch. Toen we onze kat nog hadden, maakte ik ook graag foto’s. Dat vond ie altijd best, dus ik heb een hele verzameling.

  1. Christiana says:

   Haha, heerlijk hè? Ik kan me ook niet voorstellen dat dieren het erg vinden, tenzij je ze natuurlijk in allemaal rare poses manoeuvreert, maar ze gaan vaak uit zichzelf al zo lief liggen of zitten of staan;-)

 6. Nee, dat ik eigenlijk nooit…
  Ahum…
  Zoals je weet fotografeer ik mij gek als als het om mijn huisdieren gaat. Zie je mij vaak op een foto? Ik denk dat de verhouding 1 op de 100 foto’s van mijn katten is. Zie ik een van de twee lief liggen of zitten dan zit ik er weer bij met mijn smartphone. Gewoon te leuk!
  Ook mijn honden gingen vaak op de foto en ik ben blij dat ik ze gemaakt heb.
  Leuke tips weer Christiana en je ziet het gewoon aan al die schattige kiekjes van Sketch!

  1. Christiana says:

   Haha, jaaaa, ik geniet ook altijd zo van de foto’s van Marie en Toulouse. Dat is natuurlijk ook het leuke van katten, die springen overal op. Dat kan Sketch natuurlijk niet. Alhoewel, ik dacht ook dat ze niet kon traplopen…vorige week liepen we langs een flat, klautert ze opeens die hele trap op met die korte pootjes van d’r! Wij stonden er echt van te kijken, haha;-) Dus wie weet waar ik haar straks nog eens aantref!

 7. Eigenlijk maak ik te weinig foto’s van onze hamster. Maar ze is ook zo snel. Meestal ben ik namelijk degene die haar vast houdt, soms knabbelt ze wel eens aan haar vingers en daarom durft mijn dochter dat niet zo goed. Dus foto’s maken gaat soms een beetje lastig. Morgen viert ze alweer haar 2e verjaardag. Ga mijn best doen haar in ieder geval op de foto te zetten.

  1. Christiana says:

   Ah, alsnog gefeliciteerd! Ik kan me voorstellen dat ze heel snel is, en hamsters zijn natuurlijk ook nog kleiner dan een klein hondje, dus het moet inderdaad lastig zijn om haar dan goed op de foto te krijgen. Hopelijk heb je haar tweede verjaardag in ieder geval weten vast te leggen;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.