Mijn lieve Sketch is jarig.

Mijn lieve Sketch

Ik zal de dag dat ik Sketch mocht ophalen echt nooit meer vergeten. Het was 16 oktober 2019. Sketch was toen vijf maanden oud. Sinds het moment dat ik haar vast had en wist dat ze nu echt met me mee naar huis mocht, heb ik haar nooit meer los gelaten. In ieder geval in gedachten niet. Ik weet nog hoe ik uitkeek naar haar komst en hoe ik haar knuffeltjes, bakjes en dekentjes al láng voor die grote dag klaar hadden staan. Ze voelde zich meteen thuis en ging al gauw op ontdekkingstocht. En met die ontdekkingstochten is ze daarna nooit meer opgehouden. Sketch is eindeloos nieuwsgierig, lief en zachtaardig. Ze is gek op mensen en vooral op aandacht krijgen. Ze kan midden op straat voor een wildvreemde persoon gaan zitten om aangehaald te worden. Iedereen vind haar ook zo lief en de meeste kindjes in de buurt kennen inmiddels ook haar naam. Het is zo aandoenlijk om met haar uit te gaan en dan opeens uit alle hoeken ‘Ha, die Sketch’ te horen. Niet zelden komen er kindjes naar me toe met altijd dezelfde vraag; mogen wij uw hondje aaien? En sommige kindjes schrikken dan soms van haar enthousiasme en haar natte tongetje, want kusjes geven doet Sketch nu eenmaal het allerliefst.

Zwemdiploma

Verder haalde Sketch een paar weken geleden haar zwemdiploma! Een van haar nieuwe gewoontes is om buiten zoveel mogelijk water te drinken. Ik loop af en toe andere routes met haar voor de afwisseling en zo ontdekte ook Sketch een nieuw plekje om water te drinken. Daarbij ging ze op een soort buis staan die vrij glad was. Ik zág het gewoon gebeuren! Ze wilde zich omdraaien om weer terug te lopen, maar door de gladheid gleed ze uit en ze ging zo pardoes het water in. Ik heb mezelf nog nooit zo snel op de grond geworpen, klaar om achter haar aan te gaan het water in. Sketch had nooit eerder gezwommen, maar wat bleek? Ze zwom gewoon naar me toe, niets aan de hand! Ik moest huilen van schrik en van opluchting. Sketch zelf was totaal niet onder de indruk, schudde zichzelf een paar keer flink uit en wilde de wandeling gewoon voortzetten. Ze was natuurlijk echter drijfnat, dus ik ben maar gauw naar huis gegaan om haar in bad te doen. En zo had ze dus haar zwemdiploma nog voordat ze twee jaar was.

Sketch en haar kunstjes

Sketch is één keer naar het hondenschooltje geweest, maar dat was helaas geen succes. Zonder in detail te treden bleek de hondentrainer een nogal onaangename man te zijn en ik wilde na die ene keer absoluut niet terug. In het begin maakte ik me wel eens zorgen, zou het wel goed komen met haar socialisatie en het luisteren? Uiteindelijk blijkt Sketch gelukkig een heel lief, zachtaardig en sociaal hondje. Met het ene hondje heeft ze meer op dan met het andere hondje, maar dat lijkt me niet meer dan normaal. Ik vind sommige mensen toch ook aardiger dan anderen? Over het algemeen luistert Sketch goed en op sommige dagen is er gewoon geen land met haar mee te bezeilen. Ik vraag haar dan of die lieve puntige dingetjes op haar hoofd daar alleen voor de sier zitten en dan kijkt ze me natuurlijk alleen maar met zo’n scheef koppie aan. ‘Kon je maar praten hè, Sketchje’ zeg ik dan. Een van de positieve dingen die ik echter geleerd heb van Sketch is dat ik toch eindeloos veel geduld heb, dat had ik nu nooit geweten van mijzelf! Verder heb ik ontdekt dat ze graag trucjes leert. Nu staat daar natuurlijk altijd wat tegenover, maar ze vind die trucjes doen ook gewoon heel leuk. Op dit moment kan ze ‘zit’, ‘blijf’, ‘poot’, ‘high five’, ‘rond’ en ‘bel’. Die bel is wel het meest hilarisch. Ik kocht de bel online en ik heb haar leren bellen in ruil voor een snoepje. Elke keer als ik die bel tevoorschijn haal, weet ze dus niet hoe snel ze er op moet drukken. Soms doet ze het zó wild dat ze er gewoon naast slaat en de bel dan een halve meter over de vloer schuift, en dan gaat ze tóch snel klaar zitten voor een snoepje. Maar ze krijgt van mij alleen een snoepje bij een ‘echte bel’ (knipoog). En nu is ze dan vandaag alweer twee geworden. Lieve Sketch, wat hou ik toch veel van jou. Dat je je elke dag maar blij, veilig en geliefd voelt. Ik hang vandaag de ballonnen voor jou op en hoop dat je taartjes op tijd komen.

HEB JIJ EEN HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

16 Comments

 1. Gefeliciteerd met lieve Sketch! Hele leuke foto’s, vooral de eerste. Mooie dag!

  1. Christiana says:

   Haha, dankjewel! We hebben altijd zo veel plezier tijdens het maken van de foto’s. Sketch ook, want er staat altijd iets lekkers tegenover;-)

 2. Ilona says:

  Prachtige foto’s weer! Wat zal je geschrokken zijn toen ze in het water viel. Gefeliciteerd en ik weet zeker dat het Sketch aan niets zal ontbreken (niet alleen vandaag).

  1. Christiana says:

   Oh echt enorm! Ik zat al helemaal klaar om haar achterna te gaan, maar ze kwam doodleuk naar me toe zwemmen;-)

 3. Van harte gefeliciteerd met jullie mooie en lieve meisje Sketch! Ze is zo’n mooi fotomodel!
  Maar jeetje, jouw verhaal dat ze in het water gegleden is… Ik kan me zo goed voorstellen dat je schrikt en emotioneel wordt. Je wilt alleen het beste voor je lieverd. Gelukkig is alles goed afgelopen en weet je dat ze gelukkig zelf kan zwemmen! Ik vind het zo leuk om al haar nieuwe trucjes te zien op je Instagram stories. Daar geniet ik enorm van. Ik ga vandaag ook proosten op jullie lieverd. Geniet van jullie dag en nogmaals gefeliciteerd!

  1. Christiana says:

   Dankjewel lieverd! Vind ik echt heel fijn en leuk om te horen. Ze is een waar model inderdaad. Ze vind ook alles goed;-) Je hebt ook vast het föhn avontuur na dat zwemmen gezien. Daar gaat ze dan echt helemaal voor zitten, daar moeten wij ook altijd heel hard om lachen.

 4. Ahhh gefeliciteerd met jullie hondje Sketch!

 5. Hoera voor Sketch! Ik moest wel erg lachen om die behind the scenes-foto’s, hahaha. Mango heeft vorige maand ook per ongeluk voor het eerst gezwommen. Die wilde gaan drinken bij een iets te steile waterkant. Ze vond het maar stom om zo nat te zijn.

  Een vriendin van mij heeft trouwens zo’n bel voor de honden zodat ze kunnen aangeven als ze naar buiten willen/moeten om te plassen. Ook echt te grappig.

  1. Christiana says:

   Nou, zo ging het dus ook met Sketch! Die wilde ook drinken en hoppa, daar ging ze;-) Sketch vond het dus niet erg om nat te zijn, die schudde een paar keer flink en wilde gewoon doorlopen. Ze is het ook wel gewend bij de trimsalon. Maar ze stonk enorm, dus zijn we toch maar gauw naar huis gegaan. Haha, zo’n bel is echt hilarisch. Wij hebben Sketch geleerd dat ze een snoepje krijgt als ze op de bel drukt, maar je snapt dat we die bel ook regelmatig weg zetten.

 6. Natascha says:

  Hiep hiep hoera voor Sketch!!! Wat is het toch een schatje 🙂

 7. Van harte gefeliciteerd met Sketch 🎉. Vind haar zo lief en aandoenlijk. En wat is ze toch fotogeniek. Grappig he dat je door haar weer dingen over jezelf leert, heb dat ook bij mijn dochter. Heel bijzonder vind ik dat altijd.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik heb echt dingen over mijzelf geleerd en ontdekt door Sketch, dat had ik van tevoren nooit verwacht;-)

 8. Nogmaals gefeliciteerd met je hondenkindje! Twee jaar alweer, het lijkt gisteren toen je haar in huis haalde, wat vliegt de tijd!
  Stoer hoor dat je al je zwemdiploma hebt, haha!
  Volgens mij had Marie die een jaar geleden gehaald, ze kwam echt drijfnat thuis. Ik denk dat ze een leuk visje of eendje zag, moet er niet aan denken dat ze het water niet uit had kunnen komen!

  1. Christiana says:

   Oh vreselijk nee! Maar ik denk inderdaad toch dat het gewoon instinct is bij honden en katten, alhoewel katten er natuurlijk wel om bekend staan dat ze een hekel aan water hebben. Wat zou Marie gebaald hebben…

 9. Ook hier gefeliciteerd met Sketch! Wat een geweldig leuke foto’s van haar. O, en wat een schrik toen ze zo pardoes het water ingleed, gelukkig dat ze een ervaren zwemster bleek en gelijk slaagde voor haar zwemdiploma. 😉

  1. Christiana says:

   Haha ja, achteraf konden we er wel om lachen, maar op dat moment…Het lijkt me nu inderdaad ook wel eens leuk om haar bewust een keer een klein stukje te laten zwemmen, maar we moeten nog even bedenken waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.