Niet op vakantie dit jaar? Creëer dan het vakantie-gevoel bij je thuis, ik vertel je hoe ik dat doe. Er zit zeker een tip tussen die je zelf ook kunt toepassen.

Een vakantie-gevoel bij je thuis door vrij te nemen

Het jaar 2020 zal er waarschijnlijk voor de meesten van ons anders uitzien, in ieder geval anders dan we met z’n allen gedacht hadden. Veel vakanties zijn geannuleerd, omdat het niet anders kon of omdat je het zelf zo wilde. Gelukkig zijn er genoeg manieren om om een vakantie-gevoel bij je thuis te creëren. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar ook als je niet echt op vakantie gaat, kun je natuurlijk vrij nemen van je werk. Misschien had je al voor een bepaalde periode vakantie opgenomen. Zeker nu we met z’n allen massaal thuiswerken, is het zo ‘makkelijk’ om toch nog even achter die computer te gaan zitten, toch net even dat mailtje te beantwoorden. Maar nee, niet doen dus, heb je vakantie, gedraag je daar dan ook naar. Laat je computer uit en staat je laptop in de kamer, ruim hem dan op. Haal hem uit het zicht zodat je niet herinnert wordt aan werk of alles wat je nog moet (of wilt) doen. Zorg voor een auto-reply dat mensen die je mailen vanzelf te horen krijgen dat je hun mailtje later beantwoordt. Laat je telefoon voor wat hij is. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Ik heb genoeg momenten dat ik mijn telefoon niet eens meeneem, als we bijvoorbeeld uit eten gaan, of gaan wandelen met Sketch.

Doe de dingen die je tijdens je vakantie ook zou doen

Bedenk welke dingen je graag doet tijdens je vakantie. Niet alles natuurlijk, maar veel van die dingen kun je thuis, of in de omgeving, ook doen: lezen, met je hobby bezig zijn, wandelen, fietsen, schrijven, zwemmen, zonnebaden, dit kun je allemaal ook thuis doen, of in de omgeving. Ga naar de supermarkt / bakker / delicatessenwinkel en stel een picknick samen. Of doe een high tea, maar dan in je eigen tuin. Laat je inspireren voor een dagje uit of een weekendje weg, online bijvoorbeeld, of in tijdschriften. In het tijdschrift VTwonen bijvoorbeeld staat achterin altijd een heel inspirerende rubriek waarin ze leuke hotspots van een Nederlandse stad noemen; cafeetjes, restaurants, bars, maar ook hotels en winkels. Zo ontdek je misschien een stad die je leuk lijkt om naar toe te gaan.

Een vakantie-gevoel bij je thuis door je vakantiegeld aan je huis of tuin te spenderen

Een vakantie-gevoel krijg je vaak door dat je in een andere omgeving bent; een hotel met een prachtige lobby, een luxe badkamer, een kingsize bed. Investeer het geld dat je normaal gesproken aan of tijdens een vakantie zou uitgeven dit jaar in je huis of je tuin. Zo lieten wij bijvoorbeeld een overkapping in de tuin plaatsen, maar er zijn nog veel meer (kleine) manieren om je huis en tuin een upgrade te geven; verf je muren of je deuren of je keukenkastjes, kies nieuw behang, koop een nieuw dekbedovertrek of een stapel heerlijk zachte handdoeken en een lekkere geurkaars voor in de badkamer. Maak je woonkamer en tuin of balkon gezellig met planten en bloemen, hang lichtsnoeren of lampionnen in de tuin op, of leg een buitenkleed neer.

Maak foto’s

Veel mensen maken alleen foto’s tijdens vakantie, maar waarom eigenlijk? Waarom zou je niet eens lekker met je gezin (of man, vriend, vriendin, partner, papa, mama, huisdier, wie dan ook?!) naar een mooie locatie gaan en daar foto’s maken? Het strand bijvoorbeeld, een bos, of een park. Of een willekeurige locatie die voor jou / jullie bijzonder is? Of pak het helemaal goed aan en doe een professionele fotoshoot met een fotograaf! Veel leuker dan wat foto’s in de achtertuin of in een saaie studio met een witte achtergrond. Zo heb je een leuk middagje uit en een tastbare herinnering. En die foto laat je later bijvoorbeeld afdrukken op canvas of je stopt hem in een lijstje.

Een vakantie-gevoel bij je thuis door in je tuin te eten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg altijd heel erg een vakantie-gevoel van eten in de tuin. Hou je niet zo van koken? Laat eten dan thuis bezorgen. Tegenwoordig kun je alles wat je maar wilt laten thuisbezorgen. En, heel belangrijk voor dat vakantie-gevoel bij je thuis, dek je tafel gezellig. Eet vooral niet vanuit die lelijke en ongezellige plastic bakjes waarin je het eten thuisbezorgd krijgt, maar leg een tafelkleed en placemats neer, kies mooie borden, zet een kaarsje, een bloemetje en een lekkere fles wijn op tafel. Net alsof je op vakantie bent! Ook ontbijten in de tuin, lekker in mijn pyjama, vind ik héérlijk. Doe tot slot dingen waar jij blij van wordt. Ook dit ligt misschien voor de hand, maar sta eens wat vaker stil bij dingen waar je echt blij van wordt, dingen die je gelukkig maken, dingen die je leuk vind om te doen! Denk terug aan je laatste vakantie en bedenk hoe je je toen voelde, en waar dat door kwam. Vond je het zo fijn dat jullie bijvoorbeeld eindelijk echt tijd voor elkaar hadden, genoot je van het zitten op terrasjes, het doelloos rondslenteren, ijsjes eten, het lopen op blote voeten, het kopen van een mooie, nieuwe zonnebril of dat allemaal op één dag? Dit kun je thuis ook! Gun jezelf die tijd voor jezelf, voor elkaar, ook als je niet op vakantie bent.

HOE CREËER JIJ GRAAG HET VAKANTIE-GEVOEL BIJ JE THUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Van dit artikel krijg ik de staycationkriebels helemaal te pakken. Leuke ideeën allemaal! Goed idee inderdaad om ook thuis even vrij te nemen van social media. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog best lastig vindt om de boel qua werk de boel te laten op vakantie (komt ook omdat ik werk doe dat ik oprecht heel leuk vind). Kijken naar wat je normaal op vakantie doet en dat thuis ook doen, is ook een goed idee. Ik ben van plan om binnenkort een middagje naar Kinderdijk te gaan. Dat is echt zo’n toeristische plek waar ik gek genoeg nog nooit ben geweest maar al heel lang graag een keer naartoe wil.

  1. Christiana says:

   Vrij nemen van Social media vind ik ook af en toe heel erg lekker om te doen. Zeker met een blog heb je het gevoel dat je nooit ‘klaar’ bent, en dat maakt het dus tegelijkertijd ook wel lastig;-)

 2. Wij wonen in Zeeland en vlak bij verschillende strandjes, dus voor ons is het makkelijk om een vakantiegevoel te creëren! Lunch mee in de fietstas, lekker langs de zeedijk fietsen en pauzeren op een strandje. Heerlijk!

  1. Christiana says:

   Ah ja, wat lijkt me dat heerlijk!

 3. Hele leuke ideeen en de kans is heel groot dat ik wel vakantie neem maar niet wegga, het hangt er echt vanaf hoe de situatie is. Maar thuis kun je ook zeker een vakantiegevoel creeren!

  1. Christiana says:

   Dat hebben wij dus ook gedaan. Wij hebben ons er ook maar min of meer bij neergelegd dat er geen vakantie meer inzit dit jaar. Als we gaan, zouden we naar Parijs gaan (in het najaar bijvoorbeeld) maar ook dat ziet er nu natuurlijk niet goed uit.

 4. Leuke tips! Ik kan momenteel erg genieten van onze tuin. Lekker in het hoekje in de schaduw, drankje erbij, hapjes erbij (Die hightea zag er ook geweldig uit!) en genieten maar! Een Fotoshoot vind ik ook erg leuk om te doen.

  1. Christiana says:

   Ja, ik ben ook zo blij dat onze tuin nu af is. Voor de grote tuinverbouwing was onze tuin echt reuze ongezellig, ik zat er echt bijna nooit en nu ben ik er niet weg te slaan;-)

 5. Leuke tips! Wij zouden een weekje naar Ierland maar helaas is het nu “oranje” voor ons d.w.z. dat we ter plekke eerst 2 weken in quarantaine moeten….Dan maar NL of misschien 1/2 september nog een weekje Vogezen. Voor nu eten we wat uitgebreider en anders nu veel uit de Libanese keuken n.a.v. een programma van een kok en iemand anders die op reis naar Libanon gingen en daar kookten en aten. Jullie tuin is overigens prachtig geworden en lijkt mij een heerlijke plek bij deze tropische temperaturen daarvoor hoeven we in ieder geval niet te reizen 🙂

  1. Christiana says:

   Nee, voor beter weer hoeven we nu in ieder geval zeker niet weg;-) Jammer dat jullie reis naar Ierland niet door kon gaan. Laten we hopen dat volgend jaar er voor ons allemaal beter uitziet.

 6. Jullie tuin is echt super mooi geworden, kan me voorstellen dat dit een hele fijne plek is om je vakantie door te brengen. Die overkapping vind ik ook super gaaf geworden. Onze vakantie naar Gran Canaria ging niet door helaas, in plaats daarvan zijn we een paar dagen naar de Ardennen geweest terwijl ik eerst van plan was thuis te blijven. Echt blij dat we even weg zijn gegaan want dat had ik echt ff nodig. Mijn vakantie heb ik wel iets ingekort, wellicht in het najaar nog een weekje vrij nemen. Maar om op jouw vraag terug te komen; we hebben zo’n plastic zwembad (waar ik ook in pas haha) en ik heb een fijne ligstoel gekocht. Wat ik veel eerder had moeten doen (vond het een beetje onzin), maar nu eindelijk gedaan heb 😊.

  1. Christiana says:

   Oh heerlijk Deb, ik zie je al helemaal liggen hoor! Ik weet hoeveel je altijd uitkijkt naar jullie vakantie op Gran Canaria:-( Fijn dat jullie toch even lekker weg geweest zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.