Meer bezoekers naar je blog of (web)shop? Alleen het schrijven van goede content met mooi en origineel beeld is (helaas) niet genoeg.

Meer bezoekers naar je blog of (web)shop door SEO-proof te schrijven

Heb je een winkel of een showroom, dan wil je natuurlijk graag dat er ook daadwerkelijk mensen naar jouw winkel of showroom komen. Je wilt dat mensen die toevallig langs lopen of in de buurt zijn bij je binnen komen. Een aantrekkelijke, gezellige en originele entree doet vaak al wonderen. Originaliteit prikkelt nieuwsgierigheid en enthousiasme. Kies bijvoorbeeld voor een buiten reclamebord met frame of een staand reclamebord voor buiten met een originele tekst. Heb je een webshop of een blog, dan is het aantrekken van nieuwe bezoekers natuurlijk een beetje een ander verhaal. Eén van de belangrijkste manieren om meer bezoekers naar je blog of webshop te krijgen is door je blogs of je website SEO-proof te schrijven. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit betekent dat je je blogposts op zó’n manier schrijft dat ze beter worden gevonden door Google. Zelf gebruik ik hiervoor de Yoast plug-in. Heb je nog geen of nog niet zo veel ervaring met het SEO-proof schrijven van je teksten, dan kan dit in het begin best wat onwennig of zelfs geforceerd voelen. Dit is echter gewoon een kwestie van oefenen en het heel veel doen. Uiteindelijk zul je zien dat het steeds soepeler en makkelijker gaat. Maak je gebruik van de Yoast plugin, dan bedenk je een focus keyphrase. Deze bestaat uit zo’n vier woorden. Voor het schrijven van SEO-proof teksten is het van belang dat je deze focus keyphrase een aantal keren in je tekst terug laat komen, zowel in de alinea’s als in de koppen. Dat wordt dan de keyphrase dichtheid genoemd. Simpel; in dit artikel is dat natuurlijk ‘meer bezoekers naar je blog’. Des te langer de tekst, des te vaker je de keyphrase gebruikt. De lengte van je tekst is ook relevant. Google ziet graag artikelen van minimaal 300 woorden. Vergeet ook vooral niet relevant intern en extern te linken én geef je afbeelding(en) een ALT-tekst. Ik begon dit eigenlijk pas jaren nadat ik begon met bloggen te doen, en ik kan je zeggen dat dit écht werkt. Wanneer mensen naar bepaalde afbeeldingen zoeken, kan het zijn dat ze via de ALT-tekst van één van jouw foto’s op je blog terecht komen, en dus niet in de eerste plaats door de tekst die je geschreven hebt.

Meer bezoekers naar je blog of (web)shop via Pinterest

Hoewel de focus de laatste jaren enorm bij Instagram en Tiktok ligt, kun je met Pinterest echt meer bezoekers naar je blog krijgen, mits je het platform op de juiste manier gebruikt. Hoewel ik Instagram an sich best inspirerend vind, merk ik dat het behoorlijk lastig is om daadwerkelijk meer bezoekers naar je blog te krijgen via Instagram. Wanneer ik zelf door Instagram scrol, klik ik eigenlijk ook nauwelijks door naar een blog of shop, terwijl ik dit via Pinterest juist wel heel veel doe. Het grote voordeel van Pinterest ten opzichte van Instagram is dat het algoritme heel anders werkt. Je kunt Pinterest eigenlijk zien als een grote zoekmachine voor afbeeldingen. Waar Instagram wat mij betreft veel ‘vluchtiger’ is en ‘oude(re)’ posts dagen, weken of maanden na het plaatsen nauwelijks nog aandacht krijgen, werkt dat bij Pinterest heel anders. Op Instagram krijg je de content te zien die het algoritme naar voren schuift van de accounts die je volgt. Het onderwerp dat op je feed verschijnt, maakt daarbij niet uit. Alles wat jij volgt, komt willekeurig voorbij. Bij Pinterest werkt het dus anders, hier zie je namelijk alleen zoekresultaten naar aanleiding van een specifieke zoekopdracht die jij invoert. Zo merk ik dat bepaalde pins die ik jaren geleden gepind heb nog steeds dagelijks gepind worden en dit levert mij dus dagelijks nieuwe bezoekers naar mijn blog op. Er valt natuurlijk een heleboel te vertellen over het gebruik van Pinterest. Een makkelijke tip voor het optimaal gebruik van Pinterest is door in ieder geval gebruik te maken van social sharing plug-ins. Op die manier kan jij en kunnen jouw bezoekers makkelijk(er) pins pinnen vanaf jouw site, maar, en dat is vooral relevant; klikken mensen vanaf Pinterest ook sneller door naar jouw blog of shop. Pinterest houdt verder van verticale afbeeldingen, deze doen het echt veel beter dan horizontale afbeeldingen. Je mag gerust meerdere pins pinnen over hetzelfde onderwerp. Vergeet ook vooral niet om relevante keywords in je pin titel en in de omschrijving te gebruiken. Wees verder actief op Pinterest. Pin het liefst dagelijks. Tot slot lijkt het mij vrij relevant om mooi beeld te gebruiken. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, wordt Pinterest naar mijn mening vooral gebruikt als inspiratiebron. Op een aantrekkelijke, mooie en scherpe foto zal nu eenmaal eerder geklikt worden en uiteraard zal een mooie, inspirerende afbeelding ook eerder gepind worden. Ik heb al aardig wat geschreven over het belang van eigen foto’s voor op je blog of shop. Wil je je meer gaan verdiepen in Pinterest of meer bezoekers naar je blog krijgen via Pinterest, dan zijn originele afbeeldingen echt een must. Met je eigen, originele beelden creëer je unieke content, en juist die unieke beelden kunnen mensen prikkelen om door te klikken naar jouw site.

Focus op je doelgroep bij het gebruik van social media

Pinterest is natuurlijk niet de enige manier om meer bezoekers naar je blog of webshop te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld ook via Facebook, Instagram en Twitter. Elk social media kanaal heeft zijn eigen charme, en vooral ook zijn eigen voor-en nadelen. Wat je hierbij altijd in je achterhoofd moet houden is welke doelgroep je wilt aanspreken. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat het publiek op Instagram en Tiktok over het algemeen wat jonger is, uitzonderingen daargelaten. Facebook wordt ook nog steeds actief gebruikt, maar ook voor een groot deel door een wat oudere doelgroep. Afhankelijk van jouw doelgroep kun je dus bepalen welke social media strategie voor jouw site het beste werkt. Je kunt de focus op één specifiek social media kanaal leggen, maar je kunt ook rustig op meerdere paarden tegelijkertijd wedden. Ik heb natuurlijk echt een lifestyle website en ik schrijf over meerdere onderwerpen. Via Google krijg ik bijvoorbeeld enorm veel bezoekers die specifiek zoeken over artikelen die over mijn pomeriaan gaan, terwijl er vanaf Pinterest bijvoorbeeld vooral veel wordt doorgeklikt naar beauty en interieur gerelateerde content. Je weet zelf wel welke doelgroep jij met jouw content wilt aanspreken, dus aan de hand daarvan kun je bepalen wat voor jou werkt.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Momenteel is mijn nieuwe website live en ben ik me meer gaan richten op Pinterest. Hier kun je zoveel mee! En het is nog leuk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.