Is je pomeriaan bang voor vuurwerk? Ik geef je vier tips om je pomeriaan af te leiden en om stress te voorkomen.

Houd je pomeriaan aan de lijn als hij bang is voor vuurwerk

Hoewel het nog ruim een maand duurt voordat het Oud & nieuw is, kun je maar beter voorbereid zijn. Veel honden zijn namelijk (erg) bang voor vuurwerk en dan vooral voor het geknal. Hoewel het soms net lijkt alsof je hele gesprekken met je hond kunt voeren, begrijpen ze natuurlijk maar tot op zekere hoogte wat je tegen ze probeert te zeggen. Om die reden is je hond geruststellen niet altijd eenvoudig. Is jouw pomeriaan bang voor vuurwerk? Dan zijn er natuurlijk zeker wat dingen die je kunt doen om stress te voorkomen en te verminderen. Zorg er ten alle tijde voor dat je pomeriaan aangelijnd is op dagen dat er buiten vuurwerk afgestoken wordt, dat is zeker het geval op de laatste dagen van het jaar. Sketch is vooral nieuwsgierig naar knallen en wil daar dan op af rennen. Je pomeriaan kan ook echt schrikken van knallen en daardoor op de vlucht slaan. Elk jaar opnieuw hoor je de meest schrijnende verhalen van honden die schrikken van vuurwerk en in paniek wegrennen van hun baasje, soms met de meest trieste gevolgen van dien. Dus ook wanneer je pomeriaan in normale gevallen zeer goed luistert en altijd los loopt, doe je er heel verstandig aan om je pomeriaan gedurende de hele wandeling aan te lijnen wanneer er buiten vuurwerk afgestoken wordt.

Laat je pomeriaan niet alleen in huis wanneer er buiten vuurwerk afgestoken wordt

In veel gevallen ga je met de jaarwisseling naar buiten om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen en wellicht ook om zelf vuurwerk af te steken. Is je pomeriaan bang voor vuurwerk, dan doe je er goed aan om binnen te blijven bij je pomeriaan, juist op het moment dat er buiten volop geknald wordt. Je pomeriaan kan namelijk nog meer in paniek raken door de knallen wanneer hij alleen binnen is.

Leid je pomeriaan af als hij bang is voor vuurwerk

Het is logisch dat je in de eerste plaats vooral geneigd bent om je pomeriaan te kalmeren wanneer hij erg gestrest is. Echter, wanneer je hond merkt dat jij gestrest bent en dus overmatig probeert om hem te kalmeren, voelt hij vaak dat er ‘iets’ aan de hand is, waardoor hij juist onrustig is. Door je pomeriaan (overdreven) veel aandacht te geven op een spannend moment, bevestig je zijn vermoeden dat alles nu inderdaad allemaal heel erg eng is, je ‘beloont’ dus de angst. In plaats van kalmeren kun je je pomeriaan in feite beter afleiden, uiteraard voor zover dat mogelijk is. Vaak weet je zelf wel hoe je dat het beste kunt doen. Bij Sketch werken snackjes vrijwel altijd. Ze is een echte snoepkont, dus de meeste snackjes zijn binnen enkele seconden in haar bekkie verdwenen. Gezien het feit dat het tijdens oud & nieuw buiten vaak uren achtereenvolgens blijft knallen, moet je eigenlijk iets hebben waar je pomeriaan wat langer zoet mee is. Kies dus bijvoorbeeld voor een snuffelmat of een voedingspuzzel om snackjes in te verstoppen. Ook een bot waar hij lang(er) op kan kauwen kan in deze periode goed helpen. Doe je graag spelletjes met je hond? Dan kun je wellicht ook proberen om spelletjes met hem te doen om hem op die manier af te leiden van het vuurwerk. Het geluid van een TV of muziek kan je hond soms ook afleiden, zeker wanneer je hond gewend is dat er een TV of muziek aanstaat.

Sluit je ramen en deuren

Het ligt wellicht voor de hand om ramen en deuren te sluiten wanneer er buiten vuurwerk afgestoken wordt, maar het is echt iets wat je absoluut niet moet vergeten met oud & nieuw, om dezelfde reden dat je je pomeriaan beter kunt aanlijnen in deze periode. Door de knallen en al het licht kunnen honden schrikken en wanneer er een deur openstaat, kunnen ze daardoor weg rennen. Verder kun je eventueel gordijnen sluiten, zodat lichten van buiten wat minder opvallen. Heb je (rol)luiken? Maak daar zeker gebruik van, want ook deze houden zeker iets van het lawaai en zeker het geflits tegen.

IS JOUW HOND BANG VOOR VUURWERK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Leuk vind onze chihuahua het niet, dat is zeker. Maar ik merk dat hij vooral naar ons kijkt en hoe wij reageren. Zijn wij rustig, dan is hij dat ook. Maar … op 31 december wil hij na 8 uur ’s avonds echt niet meer naar buiten, terwijl hij normaal zijn avondwandeling nog graag wat later maakt. Dus daar houden we rekening mee. En we blijven uit de buurt van plekken waarvan we weten dat er door pubers (het zijn àltijd puber-jongetjes) vuurwerk wordt afgestoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.