Door te investeren in je woning verhoog je niet alleen de waarde van je huis, je creëert er ook meer wooncomfort mee.

Beware

Extra ruimte creëren

Wil je investeren in je woning, dan is extra ruimte creëren altijd een goed idee. Extra ruimte in je woning creëer je bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakkapel. Andere manieren om extra meters aan je woning toe te voegen zijn door het plaatsen van een uitbouw of een serre. Ook kun je verbouwingen afwegen waarmee je bepaalde ruimtes anders, beter en / of slimmer indeelt. Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer en zou je juist daar graag wat meer ruimte willen? Dan is het wellicht mogelijk om meters van een aangrenzende (slaap)kamer te gebruiken. Of bouw een rommelzolder om tot een extra badkamer of een garage tot werkplek of praktijkruimte.

Investeren in je woning door het plaatsen van zonnepanelen

Investeren in je woning doe je ook slim door het plaatsen van zonnepanelen. Dit is een duurzame keus, doordat je gebruik maakt van 100% groene energie van je eigen dak. Hierdoor stoot je minder CO2 uit en dat is weer goed voor het milieu. Met zonnepanelen kun je flink besparen op je energiekosten. Je profiteert trouwens niet alleen maar in de zomer van je zonnepanelen. Ook op een bewolkte dag leveren je zonnepanelen namelijk energie op. Een ander bijkomend voordeel is dat je woning hoogstwaarschijnlijk in aanmerking komt voor een beter energielabel. Hierdoor kan de waarde van je woning stijgen en dat is natuurlijk interessant wanneer je je woning in de verkoop wilt zetten. Wat zonnepanelen kosten voor jouw woning hangt natuurlijk onder andere af van voor hoeveel panelen je plek hebt. Ook de grootte van je huishouden speelt een rol. De prijzen van zonnepanelen vergelijken kun je makkelijk online doen. Vergeet ook vooral niet dat het mogelijk is om BTW terug te vragen wanneer je kiest voor zonnepanelen.

Je woning isoleren

Je woning isoleren zorgt er niet alleen voor dat je woning meer waard wordt, ook vergroot je hiermee het wooncomfort én ga je flink besparen op je energierekening. Een goed geïsoleerde woning blijft warmer in de winter en koeler gedurende de zomer. Isoleren kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe kozijnen en glas. Kies in dit geval voor isolerend glas en kozijnen met een goede isolatiewaarde. Daarnaast kun je je dak, vloeren en muren isoleren. Een relatief eenvoudige manier om een begin te maken met het isoleren van je woning doe je in feite al door het dichten van naden en kieren, bijvoorbeeld met tochtstrips of kitranden. Met isolerende raamfolie kun je bijvoorbeeld ook de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Kun je meer investeren in je woning, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuurisolatie of dakisolatie.

Investeren in je woning door je woning goed te onderhouden

Hoewel je misschien zou denken dat een verbouwing van je badkamer, toilet of keuken de waarde van je woning verhoogt, is dat in werkelijkheid niet altijd het geval. Natuurlijk kunnen een netjes afgewerkte keuken, badkamer en toilet je woning aantrekkelijker maken, maar het is goed om te beseffen dat je hier ook altijd met een kwestie van smaak te maken hebt. Jij kunt helemaal blij zijn met je moderne, zwarte keuken, maar een potentiële koper wil deze strakke, zwarte keuken wellicht juist vervangen voor een licht en landelijk exemplaar. Wat echter wel altijd de investering waard is, is het goed onderhouden van je woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verfwerk, het onderhouden, repareren of eventueel (tijdig) vervangen van kozijnen, regenpijpen, dakbedekking en dakgoten. Door al deze zaken op tijd aan te pakken, kun je ook schade beperken en bovendien nóg hogere kosten voor zijn.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 Comments

 1. Het meeste gaat natuurlijk niet op voor een apartment, maar het meeste levert het op om je woning goed te onderhouden. Ook de VVE moet daaraan bijdragen, als je in een apartement woont. Ik heb er zelf echt een hekel aan als mensen stukjes van hun slaapkamer bij de badkamer of zo gaan trekken… De badkamer heeft echt niet zoveel ruimte nodig: een douche en een wastafel, wat wil je nou meer (ga me niet vertellen dat een bad nodig is: waterverspilling en je gebruikt het echt te weinig om daar iets aan te hebben 😛 )? Wat wel fijn is: als de wasmachine niet in je badkamer of keuken hoeft te staan, maar een aparte plek heeft in een soort van washok. Heerlijk en dat schijnt dan ook weer een trend te zijn.

  1. Christiana says:

   Ik heb nu zelf ook een appartement gekocht en ik heb daar echt een piepklein ‘poppenbadkamertje’, haha;-) Ik moest even slikken toen ik het voor het eerst zag, maar ik heb zelf ook nooit de intentie gehad om deze ruimte verder uit te breiden. Een badtype ben ik totaal niet, en omdat ik alleen woon, is een wastafel en douche gewoon prima. Spullen opbergen kan ik ook in mijn slaapkamer bijvoorbeeld. Ik kan me echter wel voorstellen dat wanneer je met meerdere mensen in een huis woont, je wel behoefte hebt aan meer ruimte in de badkamer.

 2. Wij hebben toevallig net een nieuwe keuken geplaatst en zijn nu aan het kijken voor zonnepanelen. Toch denk ik bij dit soort denken altijd wel vooral aan het gemak en het woonplezier dat ik er zelf van heb. Een eventuele meerwaarde is alleen maar mooi meegenomen 🙂

  1. Christiana says:

   Ben ik helemaal met je eens hoor! Toen mijn oude huis opgeknapt werd, was ik natuurlijk ook in de eerste plaats vooral bezig met wat ik zelf mooi vond en wat het wonen en leven in dat huis nog fijner maakte. Toen het huis eenmaal te koop stond, bleek dat het huis wel flink in waarde was gestegen, dus gelukkig hebben we het als het ware allemaal weer ruimschoots terugverdiend;-)

 3. Ons dak heeft twee ‘punten’, waardoor we geen zonnepanelen kunnen plaatsen. Wel hebben we net een overkapping geplaatst, dus dat helpt ook 😉

 4. Zonnepanelen zijn een prima investering. De efficientie hiervan kan, maar wordt gelukkig, beter. Er zijn projecten waarin gemeenschappen werken met smart grids waarmee energie efficient wordt verdeeld.

  Joost

 5. Extra ruimte creëren door middel van een aanbouw lijkt ons ook een goed idee. We zouden hier graag een ontwerp voor willen laten maken. Daarnaast zijn we nu ook al bezig met andere kleine aanpassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.