Het stoppen met de pil voelde voor mij echt als een openbaring. Maar kun je zomaar stoppen? En wat is het alternatief?

Kun je zomaar stoppen met de pil?

Ik zou graag even beginnen met een belangrijke disclaimer. Ik ben eind 2021 gestopt met de pil na mijn scheiding, en dus niét omdat ik zwanger wilde worden. Ik heb de pil verder ook nooit geslikt om medische redenen, maar echt alleen als anti-conceptie. Ik vertel je in deze blog graag meer over mijn ervaring met stoppen met de pil. Ieder lichaam is anders, en ieder lichaam zal dus anders reageren op het slikken van de pil, maar ook op het stoppen met de pil. Ik durf niet met zekerheid te zeggen hoeveel jaar ik de pil geslikt precies hebt, maar ik vermoed zo’n achttien jaar. Ik ben daar tussendoor nooit mee gestopt. Ik had altijd een redelijk normale cyclus en een normale menstruatie van ongeveer vijf dagen. Ik besloot na de scheiding eigenlijk al heel snel om te stoppen met de pil. De meningen over het tijdstip waarop je zou moeten of kunnen stoppen met de pil zijn verdeeld, maar in principe is stoppen met de pil zo eenvoudig als gewoon je pilstrip weggooien en de pil niet meer nemen. Je hoeft je pilstrip dus niet persé op te maken. Slik je de pil om medische redenen, dan is het waarschijnlijk verstandig om even met je huisarts te overleggen.

Hoe heb ik het stoppen met de pil ervaren?

Ik kan hier echt héél duidelijk en héél kort over zijn. Stoppen met de pil was voor mij echt een openbaring en ik heb er nooit een seconde spijt van gehad. Ik had me van tevoren behoorlijk schrap gezet. Stoppen met de pil levert voordelen op, maar het kán ook diverse nadelen met zich meebrengen. Zeker wanneer je de pil niet alleen als anti-conceptie pil slikt, maar bijvoorbeeld om medische redenen (een zeer zware en heftige menstruatie of migraine) of bijvoorbeeld vanwege acne, kunnen bijwerkingen heftig(er) zijn. Denk aan stemmingswisselingen, hoofdpijn, acne (ook wanneer je daar niet eerder last van gehad hebt) en veranderingen in je gewicht. Ik zette me dus schrap, maar ik heb niets van dit alles gemerkt. Ik ben halverwege een strip gestopt op een maandagmorgen en al binnen twee weken voelde ik me echt stukken beter. Eén van de meest vervelende bijwerkingen van de pil is dat je gevoelens behoorlijk afgevlakt kunnen worden. Het erge is dat je dit in feite pas merkt wanneer je stopt, zeker wanneer je net zoals ik de pil vele jaren geslikt hebt. Je merkt niet dat je eigenlijk vrij vlak leeft, terwijl je je na het stoppen met de pil veel vrolijker voelt. Verder vloog mijn libido omhoog, ook een fijne bijkomstigheid natuurlijk. Ongeveer een week na het stoppen had ik last van een zogenaamde doorbraakbloeding. Uiteindelijk is mijn menstruatie-cyclus weer behoorlijk regelmatig op gang gekomen, maar dat duurde een paar maanden. Met de pil kon ik de dag waarop ik ongesteld werd echt tot op de dag toe uitrekenen, na het stoppen met de pil is de cyclus dus een paar maanden wat onregelmatiger geweest. Voor de duidelijkheid; ik werd na het stoppen wel nog steeds gewoon ongesteld, maar behoorlijk onregelmatig. Sommige vrouwen ervaren veranderingen in hun gewicht na het stoppen met de pil. Ik viel ook een paar kilo af, maar uiteindelijk denk ik dat dat vooral te maken had met het feit dat ik én beter op mijn eten lette én meer sportte. Wat het ‘ontpillen’ betreft; ook daar hoor je de meest uiteenlopende verhalen en theorieën over. Mijn gynaecoloog zei iets wat ik heel zinvol vond. Hij zei dat je er altijd rekening mee moet houden dat wanneer je met de pil stopt, je in principe al direct niet meer beschermd bent tegen een zwangerschap. Volgens hem is er van een lange periode ‘ontpillen’ dus niet echt sprake, omdat je lichaam zodra je stopt al geen hormonen meer binnenkrijgt.

Wat zijn de nadelen van stoppen met de pil?

Hoewel je de pil om meerdere redenen kunt slikken, is het meest voor de hand liggende nadeel van stoppen met pil dat je niet meer beschermd bent tegen een (ongewenste) zwangerschap. Verder heeft de pil als voordeel dat je je pil af en toe eens kunt doorslikken als je een keer niet ongesteld wilt worden. Ook hierover zijn de meningen weer verdeeld. Er zijn artsen die zeggen dat je prima de pil kunt doorslikken, anderen zijn van mening dat het (regelmatig) doorslikken van de pil niet aan te raden is. In feite is je cyclus al verstoord door de hormonen die je met de pil binnenkrijgt. Ik slikte de pil niet heel vaak door, maar het was wel handig dat het kon, zeker voor bijvoorbeeld een vakantie. Wanneer je de pil niet slikt of een spiraal hebt, heb je hier natuurlijk helemaal geen invloed op.

Welk alternatief koos ik voor de pil?

Het was ongeveer aan jaar na de scheiding dat ik weer begon met daten en dan is anti-conceptie natuurlijk wel een must. Ik wist van tevoren dat ik nooit meer hormonen meer in mijn lijf wilde, dus opnieuw beginnen met de pil was voor mij absoluut geen optie. Ik koos na de zomer van vorig jaar voor een T-safe koperspiraal. Helaas stootte mijn lichaam die spiraal tot twee keer toe af en uiteindelijk liet ik een Gynefix koperspiraal plaatsen. In tegenstelling tot een normale spiraal wordt de Gynefix echt verankerd in je baarmoeder, waardoor hij in principe niet los kan raken. Het plaatsen heb ik als zeer pijnlijk ervaren en na het plaatsen heb ik zes volle weken last gehad van bloedingen. Deze bloedingen waren op een bepaald moment zo heftig dat ik me ziek heb moeten melden op mijn werk. Uiteindelijk is het bloeden na een periode van zes weken gestopt en had ik heel af en toe nog last van een zogenaamde contactbloeding. Ook daar heb ik nu helemaal geen last meer van. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in die periode erg verdrietig was. Ik was enorm bang dat ik ook de Gynefix moest laten verwijderen en toch weer voor anti-conceptie met hormonen moest gaan, en die gedachte vond ik echt verschrikkelijk. Ik ben inmiddels al weer bijna drie kwart jaar verder en momenteel ervaar ik geen hinder meer van de koperspiraal. Wat ik wel merk is dat mijn menstruatie aanzienlijk langer is. In maanden dat ik pech heb, ben ik zeven dagen ongesteld, en echt heftiger dan zonder pil en zonder spiraal. Toch zou ik echt nooit meer anders willen. Ongesteld zijn hoort er nu eenmaal bij en ik probeer het elke maand opnieuw maar zo comfortabel mogelijk voor mijzelf te maken. Al met al is mijn ervaring met het stoppen met de pil dus heel positief. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit mijn ervaringen zijn en dat jouw ervaringen anders kunnen zijn, zeker wanneer je de pil niet alleen maar slikt om een zwangerschap te voorkomen.

IK BEN BENIEUWD NAAR JOUW EVENTUELE ERVARING MET HET STOPPEN MET DE PIL

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

2 Comments

  1. Wat fijn dat jij je nu beter voelt dan met de pil. Het is natuurlijk ook echt een persoonlijke keuze en gevoel.

    Zelf voel ik me net beter met. Ik ben een aantal jaar terug even gestopt.
    Ik had altijd nogal veel last van mijn menstruatie, veel krampen (soms ook zo dat ik er niet van kan werken) en met de pil heb ik dat niet. Ook het uitstellen vind ik heel handig, neem altijd een paar strips door.
    Herken wel dat emoties enzo heviger zijn zonder, maar bij mij was het echt té hevig. Ik had nogal last van pms en vond mezelf dan echt geen fijn mens. Liep me dan de hele tijd in te houden om rustig te blijven en niet uit mijn slof te schieten voor het minste, maar dat kost ook zoveel energie. Dus ben ik toch maar weer begonnen.
    Sowieso is een spiraaltje, gelijk welke vorm, geen optie, want ik vind een uitstrijkje laten nemen al een nachtmerrie helaas (doe het natuurlijk wel). Dus dan is de pil ook wel gewoon makkelijk.

  2. Wat fijn dat je zo uitgebreid je ervaringen deelt met ons! Ik ben zelf ook al jaren aan de pil en eigenlijk ben ik ook benieuwd wat het stoppen ervan met mijn lichaam zou doen. Ik gebruik t zelf ook als anticonceptie en slik hem vaaaaaak door hahah. Dat zou wel wennen zijn als ik ermee zou stoppen. Het blijft een overweging die ik toch in mijn achterhoofd blijf houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.