Een beauty review schrijven, als beautyblogger heb ik de afgelopen jaren heel wat reviews gepubliceerd. Benieuwd hoe ik dat aanpak?

Een beauty-review schrijven begint met het maken van foto’s

Ik ben mijn blog ooit begonnen als beautyblog. Ik schreef dus echt alleen maar over cosmetica en maakte dus beauty-reviews. Inmiddels staan er honderden van dit soort artikelen online en in dit artikel vertel ik je hoe ik dat aanpak; een beauty-review schrijven. Dit is natuurlijk niet dé manier, het is mijn manier. Als blogger wil je je teksten natuurlijk graag voorzien van foto’s. Bij veel producten is het zo dat wanneer deze nog nieuw en ongebruikt zijn, ze er het allermooist uitzien. In principe worden alle producten waar ik een beauty-review over schrijf, dan ook gefotografeerd voordat ik ze ga gebruiken. Dit betekent dat de foto’s van bepaalde producten die je hier voorbij ziet komen, al maanden eerder gemaakt zijn. Ik probeer er wel altijd op te letten om producten die echt helemaal nieuw in de collecties van merken zijn of limited editions op tijd online te laten komen. Niemand zit natuurlijk in januari op een review van een adventskalender te wachten. Ik voorzie mijn foto’s altijd van een ALT-tekst. Hierdoor worden mijn foto’s beter gevonden door Google. Dan ga ik de concept tekst klaarzetten. Voor mijn blog maak ik gebruik van de Yoast plug-in. Dit is een super handige tool waarmee je SEO-proof artikelen kunt schrijven. Hiervoor is het belangrijk om een keyphrase te hebben. Zo’n keyphrase bestaat idealiter uit vier woorden die je op diverse plekken in de tekst terug laat komen, in ieder geval in de titel, de meta-beschrijving en in enkele H2 koppen. Bij een beauty-review schrijven is het bedenken van een keyphrase niet moeilijk. Ik gebruik hiervoor altijd de naam van het merk en vervolgens de naam van het product. Vervolgens kies ik een categorie, schrijf de meta-beschrijving en beschrijf waar het product verkocht word. Ook voeg ik de prijs toe.

De INCI-lijst

INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Het is dus de ingrediëntenlijst. Elke fabrikant is verplicht om deze lijst op zijn product te zetten. Ik vind het toevoegen van de INCI-lijst in een beauty-review heel belangrijk. Mensen willen tegenwoordig gewoon weten welke ingredienten en toevoegingen er in een product zitten. Kort gezegd; mensen willen weten wat ze op hun huid aanbrengen. Ook is een INCI-lijst voor mensen belangrijk wanneer ze bepaalde ingredienten willen vermijden, vanwege een allergie, of omdat ze bijvoorbeeld alleen vegan producten willen gebruiken. Bepaalde merken hebben INCI-lijsten op hun website staan. Ik neem deze dan in zijn geheel over. Echter veel merken hebben het niet. Ik typ deze lijst dan vanaf de verpakking zelf over en ja, dit is heel erg veel werk. Maar zoals ik al zei; ik vind een INCI-lijst echt een belangrijke toevoeging aan een review. Je kan er als blogger natuurlijk ook voor kiezen om een foto te maken van de INCI-lijst en die aan je review toe te voegen.

Geef in een beauty-review een omschrijving van het product

Dan is het tijd om de review daadwerkelijk te gaan schrijven. Ik begin altijd met een globale omschrijving van het product. In die omschrijving vermeld ik dingen zoals geur, textuur en wat ik van de verpakking vind. Ik probeer zo veel mogelijk details te noemen. Ik zeg dus niet alleen dat ik een geur lekker vind, maar ik probeer deze ook te omschrijven en geurnoten te benoemen, als dat mogelijk is natuurlijk. Over een textuur kun je natuurlijk ook van alles vertellen. Is de textuur waterig, luchtig, stevig, vet, prettig smeerbaar of juist heel stroef? Bevat de formule siliconen? Trekt hij snel in of laat hij een laagje achter? Ik geef meestal ook wel aan welk huidtype ik heb. Vervolgens vertel ik hoe het product gebruikt moet worden en indien van toepassing, wanneer.

Wat maakt het product bijzonder?

Dan ga ik wat dieper op het product in. Wat maakt dit product nu zo bijzonder? Soms begint dat bijvoorbeeld al bij een luxueuze verpakking, maar vaak is het natuurlijk een bepaald ingrediënt wat het product bijzonder maakt. Daar probeer ik dan wat uitgebreider over te vertellen. Meestal kies ik ervoor om daadwerkelijk in de review bepaalde ingredienten te bespreken, maar soms kies ik er ook voor om te linken naar een ander artikel als ik daarin al heel uitgebreid over zo’n ingrediënt verteld heb. Ik vind dit soms lastig, omdat ik natuurlijk globaal wel weet wie mijn bezoekers zijn, maar ik weet natuurlijk niet hoeveel kennis zij al hebben van skincare. Zitten lezeressen wel te wachten op mijn zoveelste uitleg over hyaluronzuur, of vitamine C? Ik sluit een review meestal af met mijn ervaringen van het product. Ik vertel dan ook aan wie ik het product in het bijzonder zou aanraden en waarom. Dit is in grote lijnen hoe ik het schrijven van een beauty-review aanpak. Nogmaals, dit is mijn manier die prettig werkt voor mij. Het is niet dé manier.

WELKE DINGEN MOETEN VOLGENS JOU ZEKER AAN BOD KOMEN IN EEN BEAUTY REVIEW?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ik vind jouw beauty reviews altijd heel mooi en goed om te lezen. Vooral wat je er zelf van vindt, de ingredientenlijst vind ik fijn om te lezen.

 2. Zelf lukt het mij niet altijd maar bij een product wat claimt dat het rimpels/pigmentatie doet verdwijnen (vervagen eigenlijk) is een voor en na foto super als de blogger die erbij kan zetten! Vaak helpt mij dat net over die streep van wel of niet kopen.

  1. Christiana says:

   Leuk dat je dit aangeeft, Babs! Ik heb tijdens het schrijven van deze post inderdaad lang na zitten denken over deze vraag. Ik geloof namelijk zeker dat het gebruik van bepaalde producten echt wel zichtbare verschillen kan opleveren, en dan met name producten die bijvoorbeeld ontwikkeld zijn tegen acne of, zoals je zelf al aangeeft, pigmentvlekjes. Als je die ‘huid-issues’ namelijk op de juiste manier aanpakt, geloof ik zeker dat daar resultaten te behalen zijn. Zelf heb ik al jaren geen acne meer en last van pigmentvlekjes heb ik ook niet. Ik ervaar dan ook nooit heel grote / écht opzienbarende verschillen na het gebruik van bepaalde producten. Natuurlijk merk ik wel dat bepaalde producten echt een heel mooie glow geven, of dat ze mijn huid opeens veel comfortabeler en zachter laten aanvoelen, maar zoiets is natuurlijk vrijwel niet op een foto vast te leggen. Ook zit er vaak een tijd tussen het maken van die voor-en-na-foto’s en onder andere door belichting is het ook al weer lastiger om dingen vast te leggen. Fijne lijntjes heb ik wel. Maar dat bepaalde producten rimpels of lijntjes kunnen verminderen, daar ben ik gewoon te nuchter voor. Ik geloof niet dat een product dat echt doet. Lang verhaal kort; zelf plaats ik eigenlijk nooit voor-en-na foto’s, en dat heeft dus vooral te maken met de producten die ik gebruik en review. Wat ik zelf dan wel altijd heel leuk vind is als bloggers foto’s maken waarop ze make-up producten in een look verwerkt hebben. Maar zelf review ik dan ook eigenlijk nooit make-up. In het verleden heb ik het wel eens gedaan, maar ik ben gewoon totaal niet creatief met make-up en ik heb er ook gewoon maar weinig verstand van. Dat laat ik dus lekker over aan de dames die wel heel prachtig kunnen make-up-pen;-)

 3. De punten die jij omschrijft, pas ik ook zeker toe. De laatste tijd ben ik me ook steeds meer aan het verdiepen in ingrediëntenlijsten. Phoe wat een werk, maar dat maakt het zoveel duidelijker en geeft meer verdieping aan een review. Echt leuk!

  1. Christiana says:

   Het was mij inderdaad opgevallen! Het is ook super leuk om daar mee bezig te zijn. Mocht je er nu nog niet bekend mee zijn: ik gebruik zelf vaak het Lexicon der cosmetische ingredienten van Marieke Schutte voor uitleg van ingredienten. Ook op de website van Paula’s choice vind je heel veel duidelijke uitleg over cosmetische ingredienten.

 4. Fijne tips, vooral of een product echt werkt en de ingrediënten vind ik soms lastig om te benoemen, ook omdat ik gewoon niet zoveel verstand heb ervan haha

 5. Ik heb weer wat geleerd.. de alt-tekst bij een foto 😊. Ik heb daar dus serieus nooit op gelet haha 🙈. Ik ga daar vanaf nu wat mee doen. Dus bedankt voor het delen van deze tip! Verder is wat jij in je reviews opneemt heel herkenbaar. Ook de INCI lijst vind ik zelf een hele belangrijke toevoeging. Ik vind het zelf ook super fijn wanneer dat erbij staat als ik een specifieke review van een product zoek dat ik van plan ben om te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.